09. 09. 2006. | #1 |
majstor
Wrote a book
|
Sta je spam?
U sustini glupo pitanje za naslov, ali nisam smislio nista bolje. Znaci, da li je spam kad te neko REDOVNO zatrpava nezeljenom postom (mada je to danas tesko dokuciti, moze mjenjati server i e-mail adrese sendera tako da ne znas da li je jedna osoba ili njih 100), ili je cak i jedan nezeljen mail gdje se nesto reklamira moze smatrati spamom?
Danas dobijam 2 e-maila sa slicnim sadrzajom, gdje na pocetku i na dnu pishe 'kako sam ja PRIJAVLJEN na tu listu' (a sto nisam 100%) i da se mogu odjaviti kad pozelim. Je'l to dovoljno uraditi da se mail ne smatra spamom? Znaci ono 'mozes se odjaviti' nije vazno je'l to funkcionishe ili je link koji vodi na praznu stranicu i na osnovu toga 'spamer je cist'? Mozda nije ovo adekvatan forum, prebacite je gdje spada, ali bih htio malo povesti diskusiju o ovome. |
09. 09. 2006. | #2 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
to da se odjavis ne diraj ni pod kojim slucajem to je cisto da li stvarno postojis kao email nalog ...
Spam je sve ono sto dobijas iako nisi trazio ( nicim izazvano ) i da se ne odnosi direktno na tebe ( moje vidjenje stvari )
09. 09. 2006. | #3 |
web dude
Grand Master
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 46
24 "Hvala" u 21 poruka
|
Za mene je spam, kad mi neko posalje nesto sto ne zelim a pritom tu osobu i ne znam.
09. 09. 2006. | #4 | |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
Spam je i kada dobijes jedan email koji ne zelis tj koji nisi ocekivao da ce da ti stigne sa neke adrese. Btw pogledaj: http://www.parlament.sr.gov.yu/conte...sp?Id=274&t=Z#
Citat:
09. 09. 2006. | #5 |
Designer guy
Wrote a book
|
Spam su svi emailovi poslati od strane Urbae.com, za čiji si se newsleter automatski prijavio prilikom registracije za neki od njihovih servisa i sa koga je nemoguće odjaviti se.
|
09. 09. 2006. | #6 | |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
http://legal.urbae.com/?wtd=cond
Citat:
09. 09. 2006. | #7 |
Designer guy
Wrote a book
|
Ma sve je to lepo, ali oni imaju uredno link do formulara za odjavu koji očigledno ne funkcioniše, piče i dalje mailove... Bezobrazluk ili nemar... Pojma nemam ali me nervira.
|
09. 09. 2006. | #8 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
pa da ne zivimo u srbiji, pa da kazem da ih treba tuziti.. ovako mozemo samo da raspravljao o tome kako bibilo lepo zivetu u zemlji gde se zakoni primenjuju u praxi..
09. 09. 2006. | #9 | |
majstor
Wrote a book
|
Oki, nisam ja zastranio .. evo sta mi je danas doslo.
Citat:
Hvala g. Bizingeru... Poslednja izmena od misk0 : 09. 09. 2006. u 23:31. |
|
10. 09. 2006. | #10 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
ŠTA JE SPAM
Spam je svaka poruka (email, news, ICQ i ostalo) koju primalac nije tražio, koju nije želeo da dobije i ako se on izjasni da se radi o takvim slučaju. - pod "nije tražio" smatra se nije se direktno izjasnio da od nekog konkretnog pošiljaoca dobije određeni email - pod "nije želeo" smatra se da primalac nije zainteresovan za informaciju koju je dobio putem email-a i da ju je dobio protiv svoje volje. - pod "izjasni" smatra se da se korisnik direktno izjasni da određeni mail nije tražio i da nije želeo da ga dobije Samo ako su ova tri uslova ispunjena, poruka jeste spam. ŠTA NE ODREĐUJE SPAM - komercijalni karakter poruke: ako poruka sadrži reklamu, poslovnu ponudu, ili neku drugu poslovnu informaciju, ona ne mora da bude spam. Vrlo često poruke koje nemaju niakakav komercijalan karakter spadaju u spam. Svakako, mnogo češće spam sadrži komercijalnu ponudu. - poruka koja je očigledan direktni marketing. Direktni marketing je sasvim legalan način promocije. Vrlo je česta pojava da oni koji vrše direktan marketing u stvari šalju spam, pa je stoga direktni marketing poistovećen sa samim spamom iako to nije uvek tačno. - samo primalac poruke moze da primljenu poruku proglasi spamom. Ostali mogu samo da sa manje ili vise uspeha pretpostave da li je nesto spam ili nije. - broj poruka nema uticaja na to da li su te poruke spam ili ne. Svaka poruka za sebe moze da bude spam ali i ne mora.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Da li je ovo spam email? :) | GaVrA | Istine i zablude | 5 | 07. 11. 2010. 16:26 |
SPAM: prodam.rs | MorenoArdohain | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 3 | 11. 03. 2009. 21:59 |
.hr spam | misk0 | e-Business | 1 | 17. 01. 2007. 22:13 |
Zanimljiv spam (?) | oliver | Opušteno | 15 | 24. 10. 2006. 23:06 |