|
e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
09. 08. 2007. | #1 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 23.04.2007
Hvala: 0
3 "Hvala" u 3 poruka
|
Otvaranje softverske firme za rad sa inostranstvom... sta sve treba?
Da li neko nesto otvarao u skorije vreme? sta je sve potrebno, koliko dana, koliko para, kakav prostor, koji je godisni limit za pausal (nesto sam cuo 2Mill din), kako primiti pare, koju delatnost registrovati itd itd....
bilo kakvi komentari/iskustva dobrodosla |
09. 08. 2007. | #2 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 30.04.2006
Hvala: 39
48 "Hvala" u 28 poruka
|
limit za pausal je 3mil po kalendarskoj godini.
Otvoris radnju na svoje ime (npr sifra 72200), prijavis se za pausalni porez (oko 9k dinara mesecno, u proseku), i to je to da sve zavrsis, traje max do 20 dan (ako si bolje optimizovan od mene, moze i za < 15) i to je to |
09. 08. 2007. | #3 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
>>Da li neko nesto otvarao u skorije vreme?
Ja ne znam nikoga ko nije Dragan, Ilija, Moreno ... Sve zavisi od tvojih potreba. Vec smo pricali na ovu temu, tako da bi trebao da pretrazis forum prvo, ali u najkracem, ako ne planiras da prelazis 2 mil dinara godisnje, mozes da otvoris agenciju (preduzetnik), placas porez pausalno, sto ima prednosti i mane. Prednosti su manji troskovi za knjigododjstvo, podizanje do 100k din dnevno bez problema i sl., najveca mana je sto te niko odavde ne smatra za ozbiljno (tu pre svega mislim na banke, jer bukvalno ne mozes ni kreditnu karticu da dobijes kao preduzetnik). Toliko u najkracem. Edit: Limit za PDV je povecan na 3 mil, ali ne znam od koje kaledarske godine to stupa na snagu. |
09. 08. 2007. | #4 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 30.04.2006
Hvala: 39
48 "Hvala" u 28 poruka
|
Limit je 3mil od 1.1. 2007. Od naredne godine je 4mil
|
09. 08. 2007. | #5 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Po recimo mog knjigovodje, limit je i dalje isti, a ta odluka o povecanju limita jos nije doneta, a pored toga se prica da ce to (iz nekog razloga) vaziti samo za preduzetnike ne i za doo
Trebalo je od 1. jan 2007, ali se onda cekala nova vlada, pa kada se napokon formirala, onda se kao nesto neckaju i dvoume pa navodno ta odluka iako postoji, nije nigde ozvanicena stoga sve je i dalje po starim, 1.8 m godisnje
09. 08. 2007. | #6 |
...
Qualified
|
|
09. 08. 2007. | #7 |
Designer guy
Wrote a book
|
Moja procedura:
- Otišao na sajt www.apr.sr.gov.yu, isprintao formulare, popunio - odneo to u apr, više je trajalo čekanje u redu u banci da se plate tih 540 din. nego što sam čekao u apr. - sutra idem po rešenje (nadam se da će biti gotovo), pa idem da se prijavim za paušal, dobijem pib, pa u banku da otvorim račun i to je ja mislim to. |
09. 08. 2007. | #8 | |
...
Qualified
|
Citat:
Moraces da ides i u fond za osiguranike samostalnih delatnosti.Kad dobijes pib i kad budes dobio prijavu za osiguranje,onda sa tim tek ides da se prijavis za pausal.Resenje iz poreske uprave ces morati da sacekas do 2 meseca.U medjuvremenu otvoris racun u banci,i zajedno sa njim i sa pib-om koji si dobio ides u APR i tamo sve to lepo predas i naravno paltis jos neki dinar (mislim da je 340din).Dok ti ne stigne resenje,ti mozes sebi slobodno da uplacujes doprinose i porez,ja trenutno uplacujem oko 11k mesecno.To bi ti bilo otprilike to |
|
09. 08. 2007. | #9 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Zato sam ja lepo odmah angazovao agenciju koja mi vodi knjige, koja je celu proceduru zavrsila (osim one delove gde sam morao to licno da uradim). Uz to je prvi mesec bilo besplatno
|
09. 08. 2007. | #10 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 30.12.2005
Hvala: 5
2 "Hvala" u 2 poruka
|
Ima li nekog ko je odmah isao na otvaranje doo ove godine a prevenstveno se bavi izradom i prodajom softvera u inostranstvu? Kakva su iskustva?
Uopste, mislim da bi bilo korisno razmeniti iskustva kada je u pitanju ova vrsta poslovanja (promocija, prodaja, payment processing, tech support) nevezano za nacin i oblik funkcionisanja. Vidim da veci deo radi outsourcing ali da ima i onih koji se orjentisu na proizvodnju i prodaju sopstvenih resenja. Uzgred, da li vec postoji ili se razmisljalo o formiranju neke vrste udruzenja proizvodjaca softvera kod nas? Mislim da vec sada postoji pristojna baza ovakvih firmi. Cini mi se da je ova oblast zapostavljena i zanemarena od strane aktuelne vlasti a takvo udruzenje bi moglo mnogo bolje da zastupa interese kako samostalnih programera tako i firmi iz ove branse. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Otvaranje firme | GaVrA | Sva početnička pitanja | 70 | 29. 03. 2011. 01:16 |
Pohvala za otvaranje firme u Srbiji kod Guya Kawasakija na blogu | mungos | e-Business | 6 | 02. 08. 2006. 18:59 |
Omiljene "male" softverske i web-related kompanije | Dejan Bizinger | e-Business | 8 | 01. 03. 2006. 17:00 |