23. 09. 2008. | #1 |
emperor Selassie
Grand Master
|
UTF-8 pisanje u fajl
Imam neke podatke u bazi koje moram da eksportujem u fajl (ne u .sql već u custom format) i eksport radim php skriptom tako što izvučem podatke iz baze i onda ih sa fopen/fwrite/fclose upišem u fajl.
Međutim, kad tako upisujem stringove koji sadrže naša slova, u fajl se ne upisuju naša slova. Odnosno š se upiše, ali Č i Đ neće. Probao sam nešto što sam našao na http://php.net/fwrite, tipa PHP kôd:
Je l' se neko ranije susretao sa ovim i da li možda zna rešenje za ovaj problem? Tražio sam po netu ali nisam našao ono što mi treba. |
23. 09. 2008. | #2 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
|
Jesi li provjerio sami string koji upisuješ?
Probaj die(mb_detect_encoding($myString)); prije nego ga upišeš u fajl, možda je greška u njemu...
23. 09. 2008. | #3 |
novi član
Na probnom radu
|
Можда сам погрешно разумео, али ако ти је стринг већ у Utf-8 када прочиташ из базе, мислим да нема потребе да га поново кодираш у Utf-8...
23. 09. 2008. | #4 |
emperor Selassie
Grand Master
|
mb_detect_encoding vraća false
mada je string u bazi upisan u polju utf8_general_ci i sve lepo radi kad ispisujem to na stranici etc... izmena: f13o, pisali smo u isto vreme... kao što rekoh, probao sam bez ikakvog enkodovanja, samo fopen/fwrite/fclose, ali opet ne dobijam utf-8 u fajlu Poslednja izmena od Nemanja Avramović : 23. 09. 2008. u 20:16. |
23. 09. 2008. | #5 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
Imao sam slicnu situaciju ali samo na prvi pogled. Kada snimim fajl na disk i otvorim ga notepad-om recimo sve bude ok...
Nikakav enkoding ne landaram... sirovo iz baze ide direkt u fajl... |
23. 09. 2008. | #6 |
novi član
Na probnom radu
|
Не будем лењ, па направим тест мали....
база: utf8, utf8_general_ci најједноставнија, два поља (id, field - varchar) код: test.php PHP kôd:
Надам се да помаже...
23. 09. 2008. | #7 |
emperor Selassie
Grand Master
|
Znači, ne verujem... zaboravio sam da odradim:
PHP kôd:
A samo pre sat-dva sam isto ovo dodavao na jednom drugom mestu (drugi fajl) u istom projektu jer nije htelo da mi ispisuje naša slova (doduše nisam pisao u fajl). |
24. 09. 2008. | #8 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
ne moras sve tri komande, SET NAMES ti odradi sve osim SET COLLATION_CONNECTION (ali ako je tabela u utf8 to je vec podeseno za tabelu valjda?), a SET CHARACTER SET ti uradi sve sto i SET NAMES plus i collation, pa je on sam po sebi dovoljan.
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
App za pisanje dokumentacije | dinke | Web aplikacije, web servisi i software | 6 | 03. 12. 2010. 22:42 |
Pisanje mysql query | bluesman | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 30 | 05. 06. 2007. 13:53 |