|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
|
Alati teme | Način prikaza |
21. 08. 2006. | #1 |
Domagoj Horvat
Expert
|
prvo po jedan item svakog proizvodjaca, a onda ostatak
ima li koga, mlogo mi je hitno?
imam tablicu nekih proizvoda. jedna od stavki je i 'proizvodjac'. znaci, recimo nesto tipa: naziv proizvoda | opis | cijena | proizvodjac trebam search koji radi ovo: korisnik da upit, a query mu vrati sve proizvode vezane uz taj upit ali tako da prvo navede po jedan proizvod svakog proizvodjaca (koji je najrelevantniji po kriteriju), a nakon toga da ostatak sta je nasao. znaci, poanta je da se na vrhu rezultata vide svi proizvodjaci, da se ne desi situacija da recimo cijela prva strana bude samo jedan proizvodjac, nego prvo po jedan proizvod svih proizvodjaca a onda ostatak, nebitno kako. tnx
postoje ludosti bez kojih je nemoguce ljudsko dostojanstvo Poslednja izmena od dee : 21. 08. 2006. u 21:59. |
21. 08. 2006. | #2 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Ovo ti je zadatak za 2 upita, a ne za jedan... Prvi je da ti da po jedan proizvod od svakog proizvođača, drugi da vrati sve p. koji zadovoljavaju kriterijum...
|
21. 08. 2006. | #3 |
Domagoj Horvat
Expert
|
a kako da izvedem ovo za po jednog od svakog proizvodjaca?
jer, poanta je da prema zadanom kriteriju dobijem najrelevantniji jedan item svakog proizvodjaca. a nakon toga ostale rezultate samo po relevantnosti. s tim da, oni koje sam izlisto u prvih par, gdje je po jedan od svakog proizvodjaca, da su iskljuceni iz ostatka rezultata. taj dio mi nije najbistriji.
21. 08. 2006. | #4 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Kako računaš relevantnost? Koja je baza/verzija u pitanju?
|
21. 08. 2006. | #5 |
Domagoj Horvat
Expert
|
relevance ide odavde:
Kôd:
SELECT * , MIN( cijena) AS min, MAX( cijena) AS max, COUNT( id ) AS broj, MATCH naziv AGAINST ('upit') AS relevance FROM `tablica` WHERE MATCH naziv AGAINST ('upit') GROUP BY naziv a za verziju MySQLa ne znam. dobio sam tu skriptu nesto da editiram, tako da nemam pojma s kojom verzijom radi...
22. 08. 2006. | #6 |
Boban Karišik
Expert
|
Probaj nesto ovako.
Recimo da trazis po opisu: Kôd:
SELECT * FROM `tabela` WHERE `opis` LIKE `%$search%` GROUP BY `proizvodjac`;
22. 08. 2006. | #7 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
Aj' ti posalji jedan SQL skript koji kreira tabele sa testnim podacima... Ovo sto si poslao je prilicno konfuzno.
22. 08. 2006. | #8 |
Domagoj Horvat
Expert
|
Ma fora je sto sam dobio skriptu na edit bez baze bez iceg. Znam sta je u tablici po onom sta vidim u queryju. Skripta sa queryjima unutra i molbu -> hitno hitno
uglavnom , rijesio sam stvar sa dva upita. prvi ostaje ovako kao gore i on vadi sve iteme. drugi na kraju radi samo ...GROUP BY proizvodjac ORDER BY relevance i onda te rezultate (kojih je svega nekoliko) excludam iz prikaza ove potpune liste. nije najljepse rjesenje, ali radi a kako ni cijela skripta nema veze s urednoscu i jedino bitno je 'odma', ne grize ni mene nesto savjest hvala svima na pomoci
postoje ludosti bez kojih je nemoguce ljudsko dostojanstvo Poslednja izmena od dee : 22. 08. 2006. u 14:11. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Usmeravanje svakog request-a na jedan fajl | _korso_ | Regular expression i htaccess | 2 | 22. 10. 2009. 00:11 |
Slika uz svaki item rss feeda! Kako? | mb_sa | PHP | 1 | 18. 05. 2009. 12:57 |
noindex, follow - kako utice na ostatak sajta | ivanhoe | Marketing i SEO | 1 | 14. 10. 2007. 02:25 |
Treba da potpisem ugovor i onda me udari.... | [nq] | e-Business | 16 | 28. 11. 2005. 23:09 |