02. 10. 2006. | #1 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
|
Pitanja oko PageRank-a...
Pozdrav!
Imam par pitanja u vezi PageRank-a i SEO... U pitanju je forum -> http://www.mycity.co.yu/phpbb/ Jedan clan mi je sugerisao da 'rasipanje' posetilaca na /phpbb/ utice na pagerank, nepovoljno. Da li je to tacno? Sta bi se desilo kada bih sada, posle 3 god postojanja foruma, prebacio forum u root, tj. da eliminisem /phpbb/ ? Naravno, na /phpbb/ cu uraditi redirekcije na /, recimo /phpbb/viewtopic.php?t=45329 ce da baca na /viewtopic.php?t=45329 tako da se nece pojaviti broken linkovi. Samo me zanima, nece li ovo biti kontraproduktivno, nece li ova migracija oboriti pagerank ? Dalje... Pre 2 dana sam optimizovao izgled stranica za Google bot-ove. Google botovi sada vide poprilicno rasciscene stranice, bez banera, menija, online liste korisnika, itd. Vidi ih ovako, primer: http://www.mycity.co.yu/phpbb/?plain i http://www.mycity.co.yu/phpbb/viewto...?t=45562&plain Nepotrebne stvari sam izbacio. Ostao je dizajn, i sam sadrzaj poruka. To sam uradio da botovi ne bi bespotrebno keshirali reci koje se pojavljuju na svakoj stranici, box za registraciju, itd... Da li ce Google da provali da je uradjena optimizacija, i obori mi rank jos vise? I jos nesto. Citao sam da mnostvo izlaznih linkova obara pagerank. Da li je pametno da se linkovi konvertuju u nesto kao http://www.mycity.co.yu/link.php?lin...evprotalk.com/ ? Pretpostavljam da bi to bilo kontraproduktivno, ali bih ipak da pitam... Pozdrav... Poslednja izmena od Peca : 10. 10. 2006. u 12:39. |
09. 10. 2006. | #2 |
član
Na probnom radu
|
Ja se slabo razumem u SEO, ali koliko sam ja razumeo tebi ce page rank da bude 0 kada se prebacish u root.
A botovi sada ne vide banere ? Google povecava pagerank sajtovima sa tih banera kada ih vidi... zar to smesh da uradish ? Bolje sachekaj iscrpni odgovor nekog struchnjaka pre nego shto bilo shta preduzmesh. |
09. 10. 2006. | #3 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 22.09.2006
Hvala: 0
2 "Hvala" u 1 poruci
|
Iskreno mislim da prebacivanje na root nece tebi srusiti PR, a i sta fali rizikovat ako je forum dobar a jest ubrzo ces opet biti gore, ja sad radim kompletan redizajn stranice i rizikovat cu i PR i sve jer se nadam da ce se opet za vrlo kratko vrijeme sve to vratiti i mozda cak biti bolje.
|
09. 10. 2006. | #4 |
Domagoj Horvat
Expert
|
stavi 301 redirekciju za sve sta trajno selis s jednog mjesta na drugo i neces izgubit nista. ja sam to radio nedavno (doduse ne sa forumom, ali googleu je svejedno) i pagerank je sa zanjim updateom i porasao na nekim stranicama, a na nijednoj nisam izgubio nista.
09. 10. 2006. | #5 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
sakrivanje sadrzaja za googlebot je losa ideja, google to smatra prevarom i moze da te iskljuci iz indexa zbog toga..
sto se tice premestanja, 301 redirect bi trebalo da resi problem. Privremeno moze da ti padne PR, ali ce se vratiti...
10. 10. 2006. | #6 |
Super Moderator
Knowledge base
275 "Hvala" u 104 poruka
|
Ne skrivam bog zna kakav sadrzaj...
Zapravo, sadrzaj se i ne skriva... jer nepotrebne stvari za bota, kao sto su padajuci meni sa forumima[listbox], i ona pravila ko ima pravo da pise po forumu, ja i ne racunam kao 'sadrzaj'. To je tekst koji se pojavljuje na svakom forumu, na svakoj stranici... i koji nema potrebe da se keshira. Samo stedim space na googletovom hard-disku Za banere si mozda u pravu... Iako nisu 'direktno' linkovani, vec radim redirekciju... google prati i redirekciju... Vratio sam ih. Inace, kad vec sve selim u root, uradicu i url-rewriting... tipa http://www.mycity.co.yu/Izasao-Slack...ana-47325.html Da li je bolja takva varijanta, ili varijanta sa folderima - /strana/47325/Izasao-Slackware11.html ? Ili pak prva varijanta, ali da bude u folderu /teme/, da ne bude u root? Poslednja izmena od Peca : 10. 10. 2006. u 13:39. |
10. 10. 2006. | #7 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Čudna stvar: Google ne računa isto kao što mi računamo
Po mom mišljenju, najbolji način da optimizuješ sadržaj za pretraživače je da ga optimizuješ za korisnike:
Primetio sam da ljudi posežu za SEO trikovima kako bi podigli PR bez da ulože vreme u poboljšanje kvaliteta sopstvenog sajta i sadržaja koji na njemu nude. Sorry, ali meni je to skroz lame. Optimizuj za posetioce i pruži vrednost. Time si odradio 99% posla. Ostalo su finese...
10. 10. 2006. | #8 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
nebitno, ideja je samo da se izbace dinamicki parametri iz urla.. kljucne reci u urlu se boduju, i to sto je kraca putanja vise (tako bar tvrde SEO experti), tako da ti je najbolje nesto tipa /linux/Izasao-Slack.htm
sto se izmena sadrzaja tice obrati paznju, google nije covek, google je skripta.. Te varijante "nisam ja menjao nista bitno" njima nista ne znaci. Oni naprosto pogledaju da li im prikazujes isto sto i korisnicima..
11. 10. 2006. | #9 |
Super Moderator
Knowledge base
275 "Hvala" u 104 poruka
|
OK, izjednacio sam prikaz za google bota i neulogovanog korisnika.
Zapravo, google bot vidi isto sto i neulogovani korisnici, nema razlike. Osim... jedne stvari. Za bot-ove sam iskljucio SID u linkovima... bot dobija link bez SID-a. A neulogovani korisnici imaju SID u linkovima. Da li to moze biti 'ona mala razlika', zbog koje bi me Google mislio da skrivam neki sadrzaj? |
11. 10. 2006. | #10 | |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Citat:
Bilo je davno kad sam to čitao (možda godinu, dve) tako da neko ko se svežije bavio s ovim možda može da da više detalja.
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Google PageRank poludeo | Blood | Marketing i SEO | 5 | 10. 06. 2009. 16:23 |
PageRank Toolbar update? | boccio | Marketing i SEO | 4 | 02. 03. 2008. 02:05 |
Update PageRank-a | Peca | Marketing i SEO | 31 | 02. 05. 2007. 20:52 |
Dva pitanja(tutorijali i pocetnicka pitanja) | berkut | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 5 | 04. 10. 2005. 03:08 |