DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Web development i web aplikacije > Programiranje
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

Programiranje Java, Perl, VB, ASP, .NET, C, C++, Pascal, Delphi Sponzor: VIP izazov 3

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 02. 02. 2006.   #21
Petar Marić
Python Ambassador
Master
 
Avatar Petar Marić
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 602
Hvala: 28
27 "Hvala" u 17 poruka
Petar Marić će postati "faca" uskoro
Pošaljite ICQ poruku za Petar Marić
Default

Blues, u pitanju je 36^8 = 2.821.109.907.456 (rezultat si doduše pogodio ) i u pitanju su varijacije sa ponavljanjem a ne kombinacije.

Eh da, zaboravio sam da spomenem da gorespomenuto rešenje može imati monstruozno visoku brzinu konvergencije ako se pravilno izaberu multiplikator i faktor_ubrzanja.
__________________
Python Ambassador of Serbia

Poslednja izmena od Petar Marić : 02. 02. 2006. u 03:17.
Petar Marić je offline   Odgovorite uz citat
Staro 02. 02. 2006.   #22
bluesman
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
 
Avatar bluesman
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 5.450
Hvala: 288
1.249 "Hvala" u 446 poruka
bluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušati
Pošaljite ICQ poruku za bluesman
Default

Samo sam pogresno napisao, na isto sam mislio

BTW, evo nekih RAZOCARAVAJUCIH rezultata.

Koristio sam funkciju array_rand (), prvi parametar je array:
PHP kôd:
$a = array ('0','1','2','3','4','5','6','7','8','9',
    
'a','b','c','d','e','f','g','h','i','j','k','l','m','n','o','p','q','r','s','t','u','v','w','x','y','z'); 
drugi parametar, naravno 8.

Iako sam seed-ovao (navodno posle PHP 4.2. ne mora ni to) već posle 1000 kodova počeo sam da dobijam enormno mnogo duplikata, koji su se ponavljali čak i desetak puta. Iako sam stavio set_limit_time (180); skript je pucao, a uspeo je da ubaci samo 26 000 kodova.

Zatim sam ponovo pokrenuo script, još gore. Ubacio je za 180 sekundi samo 4 000 novih kodova. Šta to znači? PHP random funkcije su žešće sranje?

kod je izgledao ovako:
PHP kôd:
srand((float) microtime() * 10000000);

$count_total 300000;  // koliko kodova da generise
$len 8;               // dužina koda u karakterima

$a = array ('0','1','2','3','4','5','6','7','8','9',
'a','b','c','d','e','f','g','h','i','j','k','l','m','n','o','p','q','r','s','t','u','v','w','x','y','z');

for (
$i 1$i <= $count_total$i++)
{
    
$s "";
    
$rand_keys array_rand($a$len);
    foreach (
$rand_keys as $key => $val)
        {
        
$s .= $a[$val];
        }

    
$result mysql_query('insert into kodovi values("'.$s.'")');
    if (!
$result)
    {
        
srand((float) microtime() * 10000000);
        echo 
mysql_error()."\r\n";
        
$i--;
    }


I to je bilo žešće sranje od scripta jer je konstantno generisao identične kodove. Kako i zašto, nemam pojma.

A onda sam pomislio da nije u pitanju neki cache ili nešto, pošto je broj novih kodova pri svakoj novoj egzekicuji scriptova bio sve manji. Dodao sam shuffle($a); u ovom delu:
PHP kôd:
    if (!$result)
    {
        
shuffle($a);
        
srand((float) microtime() * 10000000);
        echo 
mysql_error()."\r\n";
        
$i--;
    } 
Znači, kada god naidje na duplikat, uradi shuffle().

I tada je prodadilo kako treba. Prosečno je generisao po 300 k kodova za oko 100 sekundi.

Predlog sa držanjem u memoriji bi očigledno propao, ništa ne bi upisao pre završetka scripta.
__________________
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman
I don't always know what I'm talking about but I know I'm right!
bluesman je offline   Odgovorite uz citat
Staro 02. 02. 2006.   #23
Petar Marić
Python Ambassador
Master
 
Avatar Petar Marić
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 602
Hvala: 28
27 "Hvala" u 17 poruka
Petar Marić će postati "faca" uskoro
Pošaljite ICQ poruku za Petar Marić
Default

Slažem se da su PHP-ove random() funkcije sranje jer IIRC koriste ANSI C rand() koja ima period od 2^31.

Ako želiš ekstremno dug period probaj Mersenne Twister algoritam, baš smo ga spominjali iz numerike na predavanjima - poznat je po tome što ima monstruozan period od 2^19937-1 u svojoj osnovnoj verziji.

edit: Nakon malo kopanja po dokumentaciji uvideo sam da ipak u PHP-u postoji implementiran Mersenne Twister algoritam, samo umesto rand() koristi mt_rand().

Mada još uvek smatram da će se brže izračunati i da će se dobiti kvalitetniji rezultati u specijalizovanom softveru za numeričke proračune tipa MATLAB.
__________________
Python Ambassador of Serbia

Poslednja izmena od Petar Marić : 02. 02. 2006. u 04:23.
Petar Marić je offline   Odgovorite uz citat
Staro 02. 02. 2006.   #24
marinowski
Igor Marinović
Expert
 
Avatar marinowski
 
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Lokacija: Palić
Poruke: 549
Hvala: 31
39 "Hvala" u 17 poruka
marinowski is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za marinowski
Default

Jeste da koristim MySQL za sve i svašta, ali kod ovog zadatka ja sam ipak za memoriju. Za kontrolni array bih koristio hash array, mnogo je brži nego obični. Ali, (naravno postoji ali) hash array koristi mnogo memorije ... Jeste, za 2 miliona objekata za ovaj zadatak troši se nešto manje od 300Mb. Ali zato je vreme izvršavanja na kućnoj mašini 45 sekundi sa sve debugom!

Evo koda:
PHP kôd:
?
set_time_limit(0);
ini_set ('memory_limit'300000000);
$out = array();
$t time();
$i 0;

while (
sizeof($out)<2000000) {
    if (!(++
$i%100000)) {
        print 
"$i ".sizeof($out)."<BR>";
        
flush();
    }
    
$s substr(md5(microtime().rand(1,1000)),5,8);
    if (!
$check[$s]) {
        
$check[$s]++;
        
$out[] = $s;
    }
}

$t time() - $t;
print 
"izvrseno za $t s, provereno $i kodova<BR>";

for (
$i 0$i<100$i++) {
    print 
"$out[$i]<BR>";
}

?> 
Programče ispiše nešto tipa:
izvrseno za 45 s, provereno 2000490 kodova

Mogla bi se uštedeti koja sekunda bez ispisivanja kontrolnih podataka, i uklanjanja rand(..) funkcije. rand funkcija je tamo za one koji ne veruju da je substring od petog mesta za microtime dovoljno slučajan.

Čak i kod ovako jednostavnih zadataka ne prolazimo jeftino. Nešto uvek trpi, da li memorija, da li procesor, ili vreme. Ovde je to bila memorija, ali uslovno rečeno, jer se danas 300Mb baš i ne smatra zauzećem memorije, naročito ako ono traje manje od minut. Koliko bi ovo trajalo sa MySQL? Myth Busted.

Poslednja izmena od nixa : 02. 02. 2006. u 13:39.
marinowski je offline   Odgovorite uz citat
Staro 02. 02. 2006.   #25
marinowski
Igor Marinović
Expert
 
Avatar marinowski
 
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Lokacija: Palić
Poruke: 549
Hvala: 31
39 "Hvala" u 17 poruka
marinowski is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za marinowski
Default

Hm, setio sam se još nešto (čovek ima dovoljno vremena za razmišljanje dok se brije).

U bluesmanovom programčetu će svi karakteri biti različiti, a nisam siguran da se to traži. Kada se kaže slučajno odabran niz, obično se misli na varijacije sa ponavljanjem, ne bez ponavljanja. Zato je md5 funkcija za bilo koje pseudonizove majka.
marinowski je offline   Odgovorite uz citat
Staro 02. 02. 2006.   #26
noviKorisnik
Dejan Katašić
Wrote a book
 
Avatar noviKorisnik
 
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.017
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
noviKorisnik će postati "faca" uskoro
Default

Da, in_array je problematican ... izgleda da trci kroz niz i proverava redom vrednosti, blah, a kad niz naraste i to ispitivanje uleti u petlju ... hehe, dzaba.

Igorovo resenje radi lepo, guta taman toliko memorije ... evo malih kozmetickih izmena
PHP kôd:
<?php
set_time_limit
(300);
ini_set ('memory_limit'300000000);

$check = array ();
$output "";
$nl "\r\n";
$inserted 0;

while (
$inserted 2000000) {
    
$s substr(md5(microtime().rand(1,1000)),5,8);
    if (!isset (
$check[$s])) {
        
$check[$s] = true;
        
$output .= "$s$nl";
        
$inserted++;
    }
}

$f fopen ('bluesman.txt''w');
fwrite ($f$output);
fclose ($f);
?>
done
Ostaje samo jos jedna primedba - md5 daje u izlazu heksadecimalne cifre, a ne alfanumerike.
noviKorisnik je offline   Odgovorite uz citat
Staro 02. 02. 2006.   #27
MorenoArdohain
Knowledge base
Wrote a book
 
Avatar MorenoArdohain
 
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.437
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
MorenoArdohain će postati "faca" uskoroMorenoArdohain će postati "faca" uskoro
Default

Igore, cestitam na resenju, to je ono sto je trebalo da napisem
__________________
Năo quero mais seguir um só caminho
MorenoArdohain je offline   Odgovorite uz citat
Staro 02. 02. 2006.   #28
bluesman
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
 
Avatar bluesman
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 5.450
Hvala: 288
1.249 "Hvala" u 446 poruka
bluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušati
Pošaljite ICQ poruku za bluesman
Default

Moram da kažem da sam probao Igorovo rešenje jer mi se učinlo elegantno ali desilo se sledeće:

- Script je krenuo veliko brzinom da generiše kodove, ali kako se povećavao broj generisanih kodova tako je usporenje bilo sve veće da bi na kraju potpuno prestalo.

- Pri izvršenju scripta mi se totalno "zamrzao" računar, iako ima 1GB RAM, odrmzao se tek nakon 15-ak minuta.

To što se generišu samo hex vrednosti nije toliko problem. veći je problem ono što sam i pretpostavljao da je zauzimanje memorije toliko veliko da dovede do smrzavanja računara.

Da ne bude zabune, nije ovde reč o "ovaj je bolji", ja sam odradio posao i poslao tih 2 miliona kodova, međutim možda nebi bilo loše, kada smo započeli da nađemo neko dobro rešenje. Onaj moj radi, doduše sporije, ali je sve bilo bez greške.

Ono što mene još zbunjuje je što je i md5(microtime()...) generisao nekoliko desetina hiljada duplikata.

[edit]na kraju sam ipak morao da restartujem masinu.[/edit]
__________________
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman
I don't always know what I'm talking about but I know I'm right!

Poslednja izmena od bluesman : 02. 02. 2006. u 16:21.
bluesman je offline   Odgovorite uz citat
Staro 02. 02. 2006.   #29
noviKorisnik
Dejan Katašić
Wrote a book
 
Avatar noviKorisnik
 
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.017
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
noviKorisnik će postati "faca" uskoro
Default

Citat:
Ono što mene još zbunjuje je što je i md5(microtime()...) generisao nekoliko desetina hiljada duplikata.
Čudno obzirom na rezultat koji navodi Igor sa svega 490 duplikata na 2 miliona. Testirao sam i dobio sličan rezultat.
noviKorisnik je offline   Odgovorite uz citat
Staro 02. 02. 2006.   #30
marinowski
Igor Marinović
Expert
 
Avatar marinowski
 
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Lokacija: Palić
Poruke: 549
Hvala: 31
39 "Hvala" u 17 poruka
marinowski is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za marinowski
Default

Citat:
- Script je krenuo veliko brzinom da generiše kodove, ali kako se povećavao broj generisanih kodova tako je usporenje bilo sve veće da bi na kraju potpuno prestalo.
Pretpostavljam da ti je nestalo memorije za ovaj proces, otud usporenje. Proces zauzima nesto manje od 300Mb, treba mu toliko sveze memorije da bi se izvrsio, kao sto sam vec naglasio.

Probao sam na vise racunara, cisto da uporedim brzinu, brzina je bila srazmerna brzini procesora. Proveo sam nKov bluesman.txt, izgenerisani kodovi su stvarno bili razliciti.

Nije md5(microtime()...) generisao nekoliko desetina hiljada duplikat, nego substring od njega. Mnogo je veca verovatnoca da ces naleteti na isti substring od 8 karaktera nego od 32 karaktera
marinowski je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum

Slične teme
Tema Početna poruka teme Forum Odgovori Poslednja poruka
random + mysql mega023 PHP 9 09. 03. 2010. 17:08
random select na velikoj tabeli kodi SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net 14 09. 04. 2008. 13:46
random koji favorizuje kodi Programiranje 16 29. 04. 2007. 22:09
java.util.Random security Ivan Programiranje 0 02. 01. 2007. 19:43
Random image - preraditi za flash... headcutter (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS 4 02. 09. 2005. 23:14


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 04:30.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.