03. 08. 2005. | #1 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 0
3 "Hvala" u 3 poruka
|
Kako ste usli u napredni PHP?
Na domacem trzistu postoji dosta literature za pocetni i srednju kurs PHPa.
Kako ste usli u PHP profesionalce? Da li vam je u tome pomogla: - neka dobra knjiga/literatura - neki dobar web sajt/sajtovi - skinuli ste free skriptu nekog ozbiljnjijeg sistema (npr CMS) i tumacili source - pomogao vam je neki strucan forum u savladjivanju naprednih tehnika - na netu ste nasli odlican tutorijal koji vam je otvorio nove php vidike - "imate coveka" koji vam je sve lepo objasnio - ... |
04. 08. 2005. | #2 | |
Goran Radulović
Professional
|
Citat:
04. 08. 2005. | #3 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Hajde da bez lazne skromnosti kazem da svrstavam samog sebe u PHP profesionalce. Na putu od pocetnika ka profesionalcu neophodno je:
- Ucenje (php manual + knjige + tutorijali) - Iskustvo Kada sam ja pocinjao da se bavim PHP-om nisu postojale domace knjige, a i stranih je bilo vrlo malo. No, i sada vazi isto, php manual rulez pa onda sve ostalo. Od tutorijala ja pratim dosta sitepoint.com, ostale sajtove nesto slabije. Sto se tice knjiga moji favoriti su: "The PHP Anthology" (vol I i II). Nedavno sam nabavio i "PHP5 Power Programming", nisam je jos celu procitao, ali mislim da je i ona vrh. Ovo je naravno napredna literatura, nije za pocetnike. I naravno, najvaznije od svega je - iskustvo. Sto vise budes radio i susretao se sa svakodnevnim problemima - vise ces nauciti. Knjige koje sam naveo gore su korisne da te navedu na "prava resenja najcescih problema", ali ni jedna knjiga ne pokriva sve. |
11. 10. 2006. | #4 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 15.09.2006
Hvala: 6
6 "Hvala" u 3 poruka
|
Mene ovo izuzetno zanima, tako da bih voleo da čujem iskustva i ostalih profesionalaca, kao i onih koji se tako osećaju.
Off Topic: Prekopavam forum, pa vadim meni zanimljive teme. |
11. 10. 2006. | #5 |
133t
Master
|
ako vec hoces da postanes pro, onda bolje da si prekopavao source code ovog foruma
|
11. 10. 2006. | #6 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
Iskustvo je na prvom mestu. Ja sam u PHP usao kao vec iskusan programer tako da sam uglavnom imao probleme s tim sto su uzvori bili za nizi nivo potreba nego sto su moje.
Pro znanje dolazi s vremenom. Kako nailazis probelem i resavas ih tako ti s vremena na vreme naidje i neki problem koji ne umes da resis (ili ne tako dobro kao sto smatras da treba). Onda malo brljas netom, nadjes ili d aje neko to vec radio pa od nejga naucis, ili nadjes da je neko radio nesto drugo alislicno pa iskoristis to znanje da resis svoj problem. Literatura u obliku knjiga tu cesto nije od velike pomoci. Pomaze u smislu da ti pokaze napredne tehnike, ali iskustvo iz prve ruke je nezamenljivo. A i inace nijeproblem savladati sam jezik, mnogo je vaznije savladati razne programerske tehnike, pristup resavanju problema, nacinu kodiranja i to najvise organizaciju koda.
11. 10. 2006. | #7 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Uz sve savete koje su dali uvaženi kolege, ja mogu da preporučim jedan koji dosad nije pomenut:
Potrudi se da naučiš i bar malo koristiš još jedan do dva jezika. C# ili Java bi svakako trebalo da bude jedan od ta dva. |
11. 10. 2006. | #8 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
Zeleo bi da cujem misljenja sta je bolje (isplativije) uciti uz PHP, C# ili Java, i zasto ?
Btw, ja sam poceo polako da ucim C# jer imam iza sebe par godina programiranja u C-u ...
11. 10. 2006. | #9 | |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Off Topic: Citat:
|
|
11. 10. 2006. | #10 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Inace, za one koji hoce da savladaju OOP koncepte PHP-a, a nauce i pomalo Javu, toplo preporucujem "Thinking In Java".
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Napredni kurs BGP-4 u multioperaterskom okruženju – multihoming u praksi | torbica | IT događaji | 9 | 14. 11. 2010. 22:31 |
Traži se napredni Flash programer / dizajner | Franziskaner | Poslovne ponude i zapošljavanje | 10 | 30. 08. 2010. 12:54 |
Kako otkriti kako je neko provalio u sajt | Aleksandar.Ilic | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 41 | 21. 03. 2008. 23:45 |
Potreban PHP/MySQL web developer, početnik ili napredni programer | bluesman | Poslovne ponude i zapošljavanje | 13 | 21. 01. 2007. 05:22 |