DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Web development i web aplikacije > Programiranje
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

Programiranje Java, Perl, VB, ASP, .NET, C, C++, Pascal, Delphi Sponzor: VIP izazov 3

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 13. 01. 2006.   #41
bojan_bozovic
expert
Master
 
Avatar bojan_bozovic
 
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Poruke: 730
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
bojan_bozovic is on a distinguished road
Default

Citat:
Originalno napisao bluesman
bojane, nije mi jasna tvoja prica. Razumeo sam da se prica o web razvoju, ti pominjes 300 MB PHP source za aplikacije tipa MS Word. Odakle ti ideja da ce se takve aplikacije ikada portovati na web? Pa tu ne moze da ti pomogne bilo koja web tehnologija.
Hoce, bas kao sto je i Skype bio Sci-Fi pre nekoliko godina. PostNuke je vec 30Mb. Dok ti skript jezici rade posao, normalno je da ih koristis, ali nisu za sve. Upravo taj Skype jeste web tehnologija. Dakle, prema svecu i tropar.

@nesh, ivanhoe

with Ada.TEXT_IO,Ada.INTEGER_TEXT_IO;
use Ada.TEXT_IO,Ada.INTEGER_TEXT_IO;

procedure Program is
type Meseci is(Januar, Februar, Mart, April, Maj, Jun, Jul, Avgust, Septembar, Oktobar, Novembar, Decembar);
package MESECI_IO is new Ada.TEXT_IO.ENUMERATION_IO(Meseci);


type Datum is
record
Dan : Integer range 1 .. 31;
Mesec : Meseci;
end record;
procedure Ispisi (Element : in Datum) is

begin -- Ispisi
Put("Mesec: ");
MESECI_IO.Put(Element.Mesec);
Put_Line("");
Put(Element.Dan);

end Ispisi;

MojRodjendan : Datum;

begin -- Program

MojRodjendan.Dan :=17;
MojRodjendan.Mesec:=Oktobar;
-- MojRodjendan.Mesec:="Hello world!";
Ispisi(MojRodjendan);
end Program;

Dakle, bilo sta sto je tipa Meseci, je tacno u odredjenom opsegu - ja ne moram da brinem da li je ulaz dobar ili ne. Cak stavise, da koristim Get iz Ada.TEXT_IO.ENUMERATION_IO imam izuzetak svaki put kad neko upise hello world! umesto imena meseca Kako onda ja to moram da vodim racuna o tipu, nije mi jasno, kad GNAT to radi Lepo da mi objasnite kako to da ja trebam da se brinem o tipu Meseci ovde (da, da pointer/=integer ili pointer!=integer kako vise volite, probajte malo 64bitni kod da pisete, jer je to greska koju C vuce odkad su ga napravili na PDP-11) Dakle, taj kod koji ce u loosely-typed jeziku da proverava ispravnost argumenata neko je ovde vec napisao i to je sve, posto se sve na kraju svodi na asembler, skripta, JIT, binary, sve ide u asembler pa se izvrsava.

Dakle, u loosely-typed jeziku moras nonstop da proveravas ispravnost argumenata, dok u klasicnom jeziku samo moras svesno ponekad da izvrsis konverziju, a sta je bolje kad imas mnogo koda i jos radis sa drugim ljudima koji ti daju gotov (mozda dobar, a mozda i bagovit) kod?

Poslednja izmena od bojan_bozovic : 13. 01. 2006. u 21:10.
bojan_bozovic je offline   Odgovorite uz citat
Staro 14. 01. 2006.   #42
ivanhoe
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
 
Avatar ivanhoe
 
Datum učlanjenja: 18.10.2005
Lokacija: Bgd
Poruke: 5.320
Hvala: 104
2.342 "Hvala" u 583 poruka
ivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svima
Pošaljite poruku preko Skype™ za ivanhoe
Default

Citat:
Originalno napisao degojs
Svašta. Upravo obrnuto. Ako ja definišem funkciju:

void foo(int p) { .. }

u toj funkciji ja NE MORAM da brinem o tome kog je tipa "p" - znam da je UVEK tipa int. Korisnik moje klase/funkcije ne može da mi prosledi bilo šta, mora da prosledi int. A to mene oslobađa da mislim o tome šta sam dobio kao ulazni parametar.
apsolutno si u pravu, medjutim ono sto ti kompajler automatski pruza je da program pukne u toj situaciji. Ako zelis da uhvatis exception (a na webu to svakako zelis) moras da napises kod koji ce to da uradi, a to isto mozes da uradis i u script jezicima, sva 3 ispljuvana jezika php5, perl i python podrzavaju sasvim fino error handling u zeljenom bloku.

Znaci ovo sto ti kazes je prednost iskljucivo u situacijama gde se radi o upotrebi pogresnog tip podatka od strane developera, pa da kompajler skrene paznju na to prilikom arzvoja. To stoji, i pogotovo je korisno kod IDE i JIT kompajlera koji ti odmah podvuku gresku.

Medjutim moze na te stvari da se gleda i drugacije. Int prosledjen umesto stringa, ili obrnuto u vecini skript jezika NIJE GRESKA, jer jezik sam radi casting kako treba i sve ce savrseno lepo funkcionisati, operatori ce dobiti tacno velicinu sa kojom ocekuju da rade i nema problema.

Stalno se provlaci prica o greskama zbog nedostatka tipova. Koje su to tacno greske? Koji tip greske moze da nastane u php ili perlu zato sto mu je prosledjen broj umesto stringa ili float umesto integera? Koji su to tacno scenariji u kojima takve greske nastaju, tj. navedite mi bar jedan, jer stvarno ne mogu da se setim ni jedne takve situacije za svojih 5+ godina web developmenta...

S druge strane u C-u sam nebrojeno mnogo puta upucao greskom float u integer ili kopirao veci string u kraci, pa se onda zezao da ispravljam, rekompajliram i linkujem sve ponovo
__________________
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done.
ivanhoe je offline   Odgovorite uz citat
Staro 14. 01. 2006.   #43
degojs
I'm a PC too.
Wrote a book
 
Avatar degojs
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Kanada
Poruke: 1.354
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
degojs će postati "faca" uskorodegojs će postati "faca" uskoro
Default

Citat:
apsolutno si u pravu, medjutim ono sto ti kompajler automatski pruza je da program pukne u toj situaciji. Ako zelis da uhvatis exception (a na webu to svakako zelis) moras da napises kod koji ce to da uradi, a to isto mozes da uradis i u script jezicima, sva 3 ispljuvana jezika php5, perl i python podrzavaju sasvim fino error handling u zeljenom bloku.
Prvo, ja ovo ništa ne pišem da bi bilo šta pljuvao. Ako si stekao takav utisak na osnovu mojih poruka - grešiš.

Kakav exception kad ja imam GARANCIJU da mi je prosleđen tip int kao ulazni parametar?

Pa i onaj ko koristi moju klasu dobiće još za vreme pisanja koda ili kompjaliranja poruku da poziva funkciju sa neodgovarajućim tipom podataka. Dakle, daleko pre izvršenja aplikacije. A ko će baš da testira sve moguće gluposti..?

Citat:
S druge strane u C-u sam nebrojeno mnogo puta upucao greskom float u integer ili kopirao veci string u kraci, pa se onda zezao da ispravljam, rekompajliram i linkujem sve ponovo
Pazi, sva bolja okruženja (Netbeans, Visual Studio, npr.) ODAVNO imaju mogućnost da te još za vreme programiranja lepo obaveštavaju o ovakvim stvarima.. Ne vidim kako je to problem. Nismo više u 80-im. Nemoj sad da se hvataš za C koji su koristili ko zna ko, gde i kada.. Problemi sa stringovima? Da li znaš koliko je to besmislena i u Javi i u C#, a i u C++ kako mi se čini?

I kako rekoh - use the right tool for the job. C ima svoju primenu i dan danas. Nećem valjda sad o tome

Citat:
Int prosledjen umesto stringa, ili obrnuto u vecini skript jezika NIJE GRESKA, jer jezik sam radi casting kako treba i sve ce savrseno lepo funkcionisati, operatori ce dobiti tacno velicinu sa kojom ocekuju da rade i nema problema.
Interesantno, šta će da se desi kada treba da se sabera 1 i "A"?
Pretpostavljam dobićeš string "1A"?

I šta sad? U bazu podataka u kolonu koja je definisana kao int, hoćemo da upišemo "1A" ? Greška?

Nećeš dobiti string "1A"? Dobićeš grešku za vreme IZVRŠENJA jer program ne može da sabere 1 i "A"? I onda neko treba da gleda kod u mojoj klasi, jer je greška tamo prijavljena?

Da ne napominjem koliko je lakše i bolje da se greška uhvati za vreme kompajliranja ili još pre.

Stvar je u tome da NEMAŠ uvek kontrolu nad svim delovima koda. Tako da ne znaš ko i sa kakvim parametrima će da zovne tvoju funkciju. Možda će da zaboravi da proveri da li je korisnik uneo broj ili je greškom otkucao i neko slovo? Moja komponenta sa foo(int p) neće da pukne zbog toga i SIGURNO je bolje da korisnik moje klase dobije obaveštenje o grešci i ispravi grešku u SVOM kodu sa kojim je upoznat, nego da gleda gde i zašto moja klasa nije uspela da upiše rezultat u bazu. Možda nema sors kod, a i da ga ima.. sad treba da gleda po mom kodu..?

Ako smo podelili posao između tebe i mene, gde ti radiš front-end i biz layer a ja data-access layer npr., jasno da nije potrebno da i ti i ja proveravamo da je korisnik uneo broj tamo gde se traži broj a ne da imamo i neko slučajno otkucano slovo? To je tvoj posao, a ja ću samo da "kažem" funkcija prima parametar int i ne brinem o tome..

Da ponovim: ne pričam ovo u smislu "A je glupost, B je jedino dobro." Daleko od tog, ali mogu valjda da kažem gde vidim prednosti jednog pristupa u odnosu na drugi.
__________________
Commercial-Free !!!

Poslednja izmena od degojs : 14. 01. 2006. u 09:43.
degojs je offline   Odgovorite uz citat
Staro 14. 01. 2006.   #44
bojan_bozovic
expert
Master
 
Avatar bojan_bozovic
 
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Poruke: 730
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
bojan_bozovic is on a distinguished road
Default

@ivanhoe

Garbage in, garbage out.

Dobijes tokom izvrsenja argumenat koji nije u odgovarajucem opsegu i uradis INSERT ili UPDATE... Ooops... Cak i u skript jeziku bi bilo bolje da se sve automatski proverava, jer to je svrha tipa/klase, da se fizikalisanje od strane programera smanji, ili bi nam sve bio 32bitni pointer, ko u asembleru
bojan_bozovic je offline   Odgovorite uz citat
Staro 14. 01. 2006.   #45
ivanhoe
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
 
Avatar ivanhoe
 
Datum učlanjenja: 18.10.2005
Lokacija: Bgd
Poruke: 5.320
Hvala: 104
2.342 "Hvala" u 583 poruka
ivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svima
Pošaljite poruku preko Skype™ za ivanhoe
Default

Sad je ispalo da tebi odgovaram na postove, ali u stvari cela prica je krenula oko onoga sto je Bojan pisao, a on je ispljuvao skript jezike, po meni bez dobrih argumenata...zato pominjem pljuvanje...

Citat:
Originalno napisao degojs
Interesantno, šta će da se desi kada treba da se sabera 1 i "A"?
Pretpostavljam dobićeš string "1A"?

I šta sad? U bazu podataka u kolonu koja je definisana kao int, hoćemo da upišemo "1A" ? Greška?

Nećeš dobiti string "1A"? Dobićeš grešku za vreme IZVRŠENJA jer program ne može da sabere 1 i "A"? I onda neko treba da gleda kod u mojoj klasi, jer je greška tamo prijavljena?
dobices run-time exception...znaci umesto da ti prilikom kompajliranja program kaze parametri za tu i tu funkciju se ne match-uju, dobice kod prvog pokretanja (a to je ekvivalent kompajliranja za skript jezike) poruku da ti tipovi podataka nisu ok, bilo da ti to javi baza, ili da interpreter prijavi da ne mozes da sabiras broj i text....a kad pogledas call stack videces da je ta greska potekla od tvog poziva... sa druge strane ako posaljes '1' umesto 1, to ce da radi savrseno, dok kod jezika sa striktnim tipovima podataka je to greska, koju ces relativno lako da resis, ali takodje i mnogo lakse i cesce da napravis.

mislim slazem se, jeste lepse ako ti kompajler to odmah prijavi, narocito kod JIT kompajliranja, ustedece ti 10-tak minuta posla, ali nije bas toliko strasno i bez toga, zapravo ono sto ja pokusavam da kazem je da naprosto nije istina da se bez toga ne moze, kao sto Bojan tvrdi...a imas s druge odredjenu dozu gnjavaze koju striktni tipovi podataka i kompajliranje nose sa sobom, koja ce po mom iskustvu da te kosta vise od tih 10 ili 15 ustedjenih minuta....odnosno jeste da ces brze nalaziti greske, ali ces ih mnogo cesce i praviti, jer slanje 'ABC' tamo gde se ocekuje 123 zahteva krupan propust developera (u rangu toga da ne zna koji parametar sta predstavlja), i ne desava se cesto, a greske kod castinga su cesta pojava....tako da je pitanje sta je efikasnije za brz razvoj, retki bagovi koji se sporije resavaju, ili cesti bagovi koje lako resis ?
__________________
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done.

Poslednja izmena od ivanhoe : 14. 01. 2006. u 17:59.
ivanhoe je offline   Odgovorite uz citat
Staro 14. 01. 2006.   #46
bojan_bozovic
expert
Master
 
Avatar bojan_bozovic
 
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Poruke: 730
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
bojan_bozovic is on a distinguished road
Default

@ivanhoe

Ne radi se tu o skript jezicima - radi se prakticno o striktnim tipovima, ako ocekujes argument u nekom opsegu, a zbog baga ko zna gde dobijes broj van opsega i uradis UPDATE ili INSERT? Bolje je da te onaj koji je napravio kompajler/interpreter postedi rucne provere, jer je to tek zamorno, i uzima vise vremena nego konverzija u drugi tip, pod uslovom da program ima izvesnu slozenost. Ako je program trivijalan nema problema da pises na cemu hoces, ali ako neko drugi moze da zabrlja funkcije koji pozivaju tvoju, sto degojs rece, bolje je da trazi gresku u svom kodu nego da gleda moj ;-) Sto je program kompleksniji striktnost jezika je sve veca prednost, pogotovu kad radis u timu, zato je bolja Java nego PHP i to garant, kad govorimo o velikim projektima (iako ja Javu ne znam, sigurno je tako). Pazi, tradicionalni programski jezici na osnovu koje je Java pravljena (Ada 95, C++) koriste se za programe neuporedivo vece obimnosti od web aplikacije, i napravljeni su upravo za code reuse i timski rad na golemim projektima. Moras da proveravas ulaz za funkciju ako radis u timu, i zato je bolje da ti jezik to sam radi.

Citat:
a imas s druge odredjenu dozu gnjavaze koju striktni tipovi podataka i kompajliranje nose sa sobom, koja ce po mom iskustvu da te kosta vise od tih 10 ili 15 ustedjenih minuta....
Da pises ti PostNuke a ne formmail. Toliko. Sto veci program to vise vremena dobijas bez rucne provere tipa podastaka koji idu u funkciju.

Dalje, i brze je kad je provera tipova automatska, jer je odradjena na brzom kompajliranom jeziku. Evo sta dobih sada (nakon sto sam pola sata pokusavao da pristupim sajtu uz ono DBD:MySQL error)

Citat:
Problemi u radu

Problemi sa opterecenjem Servera

Korisnici Jabbera mogu da nam se pridruze na chat grupi "elitesecurity@chat.elitesecurity.org" za real-time status.


Hvala na razumevanju i strpljenju,
ES team.
Dakle, govorimo o velikim projektima sa aspekta programera (npr. PostNuke) a ne sa aspekta menadzera ;-))) zar ne? ;-)))

Poslednja izmena od bojan_bozovic : 14. 01. 2006. u 17:59.
bojan_bozovic je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #47
degojs
I'm a PC too.
Wrote a book
 
Avatar degojs
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Kanada
Poruke: 1.354
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
degojs će postati "faca" uskorodegojs će postati "faca" uskoro
Default

Mislim da ivanhoe oooodavno nije koristio neki dobar alat tipa Visual Studio ili Netbeans pa otud i takvi komentari koji meni nekako liče na nešto što je možda bila gnjavaža pre 10 godina. Danas, ja ne vidim kako tipovi mogu da predstavljaju smaranje, ako koristiš dobar IDE, pogotovo kad od nedavno čak i MS daje VS (Express) besplatno.

Jednostavno, ovi alati su toliko napredovali da taj argument, bar meni, ne stoji uopšte.
__________________
Commercial-Free !!!
degojs je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #48
zextra
Boris
Grand Master
 
Avatar zextra
 
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 775
Hvala: 5
157 "Hvala" u 2 poruka
zextra is on a distinguished roadzextra is on a distinguished road
Default

O da, stoji i te kako, posebno kad pises, recimo, programe za linux u vim-u i kompajliras preko gcc-a. Tada ti dodje prosto kao osvezenje kada treba nesto na brzinu da skucas u perlu jer ima auto-casting, ali uz "use strict;" i "use warnings;" sve dolazi na svoje mesto.
__________________
"It’s important to have goals when you pet. Otherwise you’re just rubbing another mammal for no reason." - Scott Adams

Poslednja izmena od zextra : 15. 01. 2006. u 20:50.
zextra je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #49
nesh
član
Certified
 
Avatar nesh
 
Datum učlanjenja: 18.08.2005
Lokacija: Niš
Poruke: 80
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
nesh is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za nesh Pošaljite poruku preko AIM za nesh Pošaljite poruku preko Yahoo za nesh
Default

Citat:
Originalno napisao bojan_bozovic
To ce se svakako desiti, jer se ide na razvoj desktop-like web okruzenja a IMO je sledeci korak teranje aplikacija na serveru.
Nije realno ni pokušavati napraviti "real-time" aplikaciju kroz www protokole, tu ništa ne pomaže, ni C, C++, AJAX, .... prosto, overhead vezan za sam protokol je preveliki.

A ako ti baš treba da remote "vrtiš" real-time aplikaciju rešenje postoji pooodavno - XWindows . A i Win ima nekakvu implementaciju tog tipa.
__________________
Nebojša Đorđević - nesh
Lead developer / Younify
nesh je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #50
nesh
član
Certified
 
Avatar nesh
 
Datum učlanjenja: 18.08.2005
Lokacija: Niš
Poruke: 80
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
nesh is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za nesh Pošaljite poruku preko AIM za nesh Pošaljite poruku preko Yahoo za nesh
Default

Citat:
Originalno napisao degojs
Svašta. Upravo obrnuto. Ako ja definišem funkciju:

void foo(int p) { .. }

u toj funkciji ja NE MORAM da brinem o tome kog je tipa "p" - znam da je UVEK tipa int. Korisnik moje klase/funkcije ne može da mi prosledi bilo šta, mora da prosledi int. A to mene oslobađa da mislim o tome šta sam dobio kao ulazni parametar.
OK, možda sam i naveo loš primer.

Preciznije, glavni problemi nastaju kada u igru uđe alokacija memorije, a većina podataka koja dolazi sa web-a je daleko od poznate veličine (str u 99% sličajeva) a ovde pričamo o razvoju www aplikacija - right?

Tako da:
Kôd:
s/strongly typed/manualna alokacija memorije/
Citat:
Originalno napisao degojs
Kako bre "strongly typed" se ne odnosi na Javu i C#?
Nemaju alokaciju/dealokaciju memorije.
__________________
Nebojša Đorđević - nesh
Lead developer / Younify
nesh je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum

Slične teme
Tema Početna poruka teme Forum Odgovori Poslednja poruka
Izbor PHP Framework dootzky PHP 100 21. 02. 2010. 19:15
Forum za web tehnologije Pedja Obaveštenja, predlozi i pitanja 1 24. 08. 2006. 14:50


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 07:34.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.