06. 11. 2005. | #1 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
Skraćenice i optimizacija
Nešto gledam i pitam se ko od vas sve koristi skraćenice zarad brzine a ko zarad optimizacije aplikacije
recimo ovo PHP kôd:
PHP kôd:
06. 11. 2005. | #2 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Što se tiče prvog primera, ne koristim ni jedan ni drugi.
Već ovako: PHP kôd:
Što se tiče drugog primera, uvek težim da koristim if-else petlju pre nego tzv "ternarni operator", pre svega zato što smatram da je onda kod čitljiviji. |
06. 11. 2005. | #3 |
Python Ambassador
Master
|
Prvu nikad ne koristim jer onda imam problema sa XML-om (<? je rezervisano za XML proccessing instrukcije). S obzirom da (gotovo uvek) šaljem XHTML 1.1, ne koristim istu.
Takođe, ne vidim kako si ubrzao ili optimizovao aplikaciju ako si izostavio 3 karaktera? Jedino ako misliš na nekog programera kome je mrsko otkucati dodatni "php" nakon "<?". Naravno mogli bismo da počnemo o malom teoretskom ubrzanju koje se javlja kao posledica parsiranja manje datoteke, ali ajde da ne zalazimo tamo, važi? Druga ti je standardni C-ovski ternarni operator Postoje vremena kad ga treba koristiti, postoje vremena kad ne treba - obično se treba čuvati tzv "bočnih efekata" (side efects).
06. 11. 2005. | #4 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Koliko znam, svi iole ozbiljni editori imaju code-completition pa kada ukucas <? odmah ti dodaje <?php i ?>. Bar je tako u homesite (doduse to sam ja namestio ).
Ne, nikada na koristim shorthand tagove ni <? ni <?= ni slicno.
06. 11. 2005. | #5 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Mnogo koristim i prvi i drugi način skraćivanja. Prvi način skraćivanja koristim samo u templateima (u ostalim fajlovima koristim klasični <?php ... ?>), a drugi koristim gde god mogu i gde je to razumno (meni deluje čitkije).
Kôd:
ini_set('short_open_tag', 1); Što se tiče XML i XHTML dokumenta jednostavno rešenje: Kôd:
<?= '<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>' . "\n" ?> Ne volim mnogo koda. Deluje mi zabacano... Zato ću se najverovatnije u neko dogledno vreme (kad me puste trenutne obaveze) i prebaciti na Ruby. Sa 5 puta manje koda postižeš 5 puta više. Prilično dobra ponuda
06. 11. 2005. | #6 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
A sta se desava kad imas microtime proveru izvresnja skripte
PHP kôd:
11. 11. 2005. | #7 |
Python Ambassador
Master
|
nixa, za početak pogledaj ovaj unos.
Po mom skromnom mišljenju micro-benchmarci nemaju puno smisla. Vremenski najskuplje stvari u web programiranju su IIRC upiti ka bazi, fajl sistemu i mrežnim resursima (ne obavezno tim redosledom). Najveće greške u optimizaciji (posle premature optimisation) nastaju kada neko odokativno počne da profiliše kod. Učili su me da je empirijski pokazano da se 5% koda izvršava 95% vremena. Tome služe profiling alati: 1. pomognu ti da nađeš uska grla, 2. pokažu ti realan dobitak u perfomansama nakon uklanjanja istih. Što se tiče primera koje si dao, na stranu što nije realan, pre bih izabrao prvi: čitljiviji je, ako ništa drugo.
19. 03. 2006. | #8 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
short_open_tag je po defaultu Off u 5.1.2... Debilno!
19. 03. 2006. | #9 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Pa tako i treba da bude, you lazy ...
19. 03. 2006. | #10 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Ono što meni ne ide u glavu je ZAŠTO tako mora da bude? Fino je što postoji opcija da se takvo ponašanje uključi / isključi ali zašto mora biti off po defaultu? Ja ne vidim razlog za to.
PS: Kratko otvaranje tagova koristim samo za brz echo. Umesto <?php echo $variable ?> kucam <?= $variable ?>. Za otvaranje i zatvaranje fajlova, blokova PHP koda itd koristim klasičan <?php ... ?>
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 19. 03. 2006. u 03:48. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
MySQL optimizacija | bluesman | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 2 | 27. 02. 2009. 16:47 |
Pomoć: optimizacija za IE6/7! | maksim | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 4 | 02. 12. 2007. 12:44 |
Skraćenice i termini | bluesman | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 11 | 12. 03. 2007. 15:39 |
CSS optimizacija | Vladimir Nikolic | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 25 | 23. 08. 2006. 22:54 |
PHP optimizacija | bluesman | PHP | 10 | 16. 05. 2006. 02:04 |