|
Opušteno Trenutak za pauzu - Ćaskanje. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
06. 09. 2010. | #1 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 09.04.2009
Hvala: 80
72 "Hvala" u 46 poruka
|
Projektant LAN mreze sa licencom ?
Angazovao sam injzinjera,
(koji, predpostavljam,da zna vise znanja od pojedinih sa licenencom, programer je ima Cisco, Microsoft, Linux licence) da uradi projekat, i izradi mrezu u jednoj drzavnoj instituciji. Iz nadleznog ministarstva su mi rekli sve je to OK uradite tako ali vam treba i projekat od lica koje ima Licencu Republike Srbije da moze to da uradi. Interesuje me koliko kosta projektovanje mreze od strane nadleznog lica, i da li ima takvih na forumu LAN mreza je od 20ak racunara, bez servera 4-5 kancelarije na istom spratu |
09. 09. 2010. | #2 |
Сваро́гъ
Na probnom radu
|
Hmm... ja sam se malo raspitivao i moram ti reći da nisam čuo za takvu licencu da postoji. Kontam da ako je to državna ustanova pa još od "strateškog značaja" onda bi naša unutrašnja bezbednost trebala izdati licencu. Jer postoji mogućnost skidanja podataka sa mreže, ali to je samo moja predpostavka. S druge strane, mreža od 20 računara, predpostavljam da bi im služila za deljenje interneta i šerovanih foldera i štampača, za tako malu grupu računara i ne treba projekat. Nema VLANova, svi imaju isti GATEWAY, DNS koji su ustvari IP rutera i to je to.
09. 09. 2010. | #3 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
@dusane: da bi mogao da potpise zvanicni projekat inzenjer mora da ima licencu koju izdaje Inzenjerska komora valjda. To vazi za svaki tip projekta (zgradu, grejanje, elektricne instalacije, pa i LAN mrezu). To je uobicajena stvar regulisana zakonom.
@metaphysic: najbolje da se raspitas po vecim firmama koje rade mreze, tipa Sage, da li ima neko zainteresovan da samo proveri taj projekat i stavi potpis. Ili mozes da pitas u RCUB-u, oni sigurno imaju nekog sa licencom i rade projekte, samo ne verujem da su bas jeftini.
09. 09. 2010. | #4 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 09.04.2009
Hvala: 80
72 "Hvala" u 46 poruka
|
Hvala obojici, iskreno i ja sam prvi put cuo,
razgovarao sam licno sa savetnikom ministra za tehnologije, nadleznog ministarstva i on mi je rekao da kada drzava nekog angazuje da projektuje/izradi LAN mrezu, logicno je da posao moze da dobije samo lice koje ima licencu drzave, a ne neko sa XY licencom tj potvrdom da lice zna taj posao rekoh , dobro. Mreza jeste mala i nezahtevna, ali je projekat ipak potreban, imate 5-6 kancelarija, pa bi na tlocrtu zgrade trebali oznaciti bar gde ce da stoji Rack orman, a obavezan je i po procedurama koliko znam i ja sam mislio da samo neko pregleda i overi ili sta vec, u "projektu" imam slike> raspored prostorija, raspored uredjaja, sematski prikaz veza itd opis> zahtevi i ciljevi, potrebna oprema, potrebano vreme, standardi umrezavanja, opis rada, nomenklatura povezivanja itd nadam se da tako izgleda i "projekat sa licencom" |
09. 09. 2010. | #5 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
Mislim da projekat sa licencom mora imati i rezultate mjerenja same mreže specijalizovanom opremom a ne samo potpis nekoga sa licencom.
|
09. 09. 2010. | #6 |
Diskutabilni diskutant
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.04.2006
Hvala: 36
103 "Hvala" u 74 poruka
|
Juri neke dipl. ing. telekomunikacija. Mislim da su oni uglavnom ti sa licencom mozda ce ti moci bolje reci pa cak i ako nemaju licencu.
|
09. 09. 2010. | #7 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
@mangia: Trebalo bi da postoji Idejni projekat, Glavni projekat i Projekat izvedenog stanja. Za ovaj poslednji bi trebalo da su navedena i izvrsena merenja.
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 09. 09. 2010. u 14:04. |
09. 09. 2010. | #8 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
Sve je to super samo telekom je do mene recimo doveo trule kablove, koje je okačio na trulu banderu (komšije nisu dale da im se kopa preko zemlje), i sve to spakovao u trulu kutiju na kojoj je otpao truli poklopac.
Sada čim se pojača vlaga u vazduhu meni telefon šteka... A 20 minuta hoda od centra BL I to je neko potpisao, nacrtao, "idejno projektovao", ... |
"Hvala" mangia za poruku: |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Oglasavacke mreze i XML format | MorenoArdohain | e-Business | 1 | 22. 07. 2010. 02:41 |
PHP PROGRAMER/PROJEKTANT - Raiffeisen Bank | BluesRocker | Poslovne ponude i zapošljavanje | 25 | 25. 01. 2007. 12:17 |
Otvorene mreze | Dragan Babić | Opušteno | 20 | 16. 07. 2006. 23:06 |