SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
|
Alati teme | Način prikaza |
14. 04. 2008. | #1 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
mySQL view
Povodom priče o stored procedures, setih se da upitam nešto što odavno želim da proverim: koliko vas koristi VIEW u mySQL-u ?
15. 04. 2008. | #2 |
profesionalac
Professional
|
Ja ne koristim. Jednom sam imao porebu za pogledima ali tada ih nije bilo u MySQL-u.
Inace njihova upotreba je veoma korisna kod nekih racunskih operacija koje se izvrsavaju nad vise tabela, tipican primer neke profakture i slicno. Mozete i da navedete primere u kojima ste ih koristili, i gde su pogledi veoma korisni. |
15. 04. 2008. | #4 |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Isti slučaj ovde.
a) ponekad je malo lakše ili preglednije napraviti potrebni view nego pisati upit direktno nad tablema (JOIN, JOIN..). Verovatno se malčice gubi na brzini, ali bože moj. b) nekad jednostavno nije dozvoljeno drugačije nego da se koristi view, zbog sigurnosti (različiti korisnici [=korisnik u smislu naloga koji se koristi za povezivanje do baze, ne krajnji korisnik] imaju mogućnost da samo vrše upite nad određenim pogledima, itd)
15. 04. 2008. | #5 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Ja bih ih verovatno koristio da mogu da ograničim app na MySQL5 (što trenutno ne mogu). Uštedelo bi mi dosta logike u PHP kodu, upiti bi se brže izvršavali jer bih mogao da za specifične stranice izvlačim samo specifične stvari (ORM uglavnom izvlači više nego što mu treba) itd.
15. 04. 2008. | #6 |
expert
Grand Master
|
koristim tu i tamo, uglavnom retko
nisam jos seo i procitao PROs i CONs do kraja (u nacelu mi je jasno sve, al treba videti detaljnije) koristim ih na jednim rucno pravljenim statistikama, gde bi mi select bio spor, a treba mi cesto i mora biti uvek up-to-date |
10. 06. 2008. | #7 | |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
Naisao sam na situaciju kada mi VIEW extra zavrsava posao ali imam jednu nedoumicu ...
Jel moze neko da mi razjasni sta znaci ova recenica: Citat:
Hvala, Ivan
10. 06. 2008. | #8 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Pa postaviš default ORDER BY u definiciji pogleda, a posle možeš da ga pregaziš nekim drugim ORDER BY-jem iz samog upita.
|
10. 06. 2008. | #9 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Jos uvek ne koristim. Do skoro mi je na vecini servera koje koristim bio MySQL 4.1 a tek u poslednjih par meseci uradjen je upgrade na peticu.
|
10. 06. 2008. | #10 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
@jablan
To znaci da se sasvim normalno ponasa kao i "normalna" baza ? Po tome je onda ona recenica suvisna ili sam nesto propustio u manual-u ...
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
view source in Chrome? | ivanhoe | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 4 | 10. 05. 2010. 14:00 |
phpBB3 view new posts - previse stranica | ljtruba | Web aplikacije, web servisi i software | 0 | 27. 05. 2008. 18:50 |
Google Street view | nixa | Opušteno | 9 | 04. 06. 2007. 01:34 |
"view - page style - no style" u IE? | [nq] | Opušteno | 15 | 08. 02. 2007. 01:31 |