|
PHP PHP aplikacije, Smarty, PEAR |
|
Alati teme | Način prikaza |
01. 02. 2010. | #1 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 16.07.2008
Hvala: 2
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Problem sa našim slovima u PHP skripti
Imam dva problema:
napravio sam PHP skriptu koja sa dva klika mišem odn. jednim klikom mišem (aktivira se preko JavaScript koda u Bookmark-u Firefox-a) parsira željeni članak sa sajta rtrs.tv i ubacuje ga u html formu skripte, a zatim drugim klikom mišem na dugme "submit" ubacuje članak u Joomla-inu bazu podataka (da ne bih morao po ko zna koliko puta preko copy&paste prebacivati pojedine dijelove članka u Joomla backend, pa još to ide i jako sporo - ovako mogu da ubacim veći broj članaka za desetak minuta, odn. za šta bi mi inače trebalo 2 sata). Ovo je kod skripte: PHP kôd:
1. Imam problem sa našim slovima. Kada skripta izparsira neki članak, i ubaci ga u formu - nastaju problemi sa nekim našim slovima recimo namjesto malog slova 'j' u formi u polju 'alias' mi se pojavi veliko slovo 'J'. (a kada skriptu izvrsim na svom web serveru t.j. localhost-u namjesto malog slova 'j' pojavi se nekakav simbol (crni romb sa upitnikom u sebi)?? 2. a drugi problem je da kada članak ubacim u bazu podataka klikom na 'Submit' forme, u bazi podataka u phpmyadmin-u dobijem ovo: namjesto svih naših kvakastih slova se pojave neka čudna slova, kao na primjer: title: USVOĐˆEN ZAKON O ODUZIMANJU IMOVINE STEÄŒENE IZVRĹ ENJEM KRIVIÄŒNOG DĐˆELA introtext: Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juÄ�e Zakon o oduzimanju imovine steÄ�ene izvršenjem kriviÄ�nog djela koji predviÄ‘a osnivanje agencije za upravljanje oduzetom imovinom u sastavu Ministarstva pravde RS. Collation baze podataka je podešen na utf8_general_ci MySQL charset je UTF-8 Unicode (utf8) Kako ta skripta radi na djelu može se vidjeti na adresi: http://balkan-online.com/test.php?ad...t.php?id=15240 Skripta parsiranje radi uz pomoć "PHP Simple HTML DOM Parser"-a PHP Simple HTML DOM Parser http://simplehtmldom.sourceforge.net/manual.htm testirajući sam otkrio da prvi problem sa zamjenom slova j je na ovoj liniji: $alias = strtolower($alias); Zahvaljujem se unaprijed na pomoći i na odgovorima Poslednja izmena od kameleon : 01. 02. 2010. u 20:02. |
01. 02. 2010. | #2 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 06.01.2010
Hvala: 0
8 "Hvala" u 3 poruka
|
Probaj sa mb_strtolower i dodaj ovaj sql upit pre unosa vesti u bazu
Kôd:
$sql = 'set names "utf8"'; |
"Hvala" 357_97 za poruku: |
01. 02. 2010. | #3 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
mozda ti php fajl nije snimljen kao utf-8. proveri i to...
02. 02. 2010. | #4 | |
član
Certified
|
Citat:
Generalno, imas nekoliko sekcija koje mogu da prave problema:
Kôd:
$query = "SET NAMES 'utf8'"; $result = mysql_query($query) or die('Error : ' . mysql_error()); $query = "SET CHARACTER SET utf8"; $result = mysql_query($query) or die('Error : ' . mysql_error()); $query = "SET COLLATION_CONNECTION='utf8_general_ci'"; $result = mysql_query($query) or die('Error : ' . mysql_error()); $query = "ALTER DATABASE $dbname DEFAULT CHARACTER SET utf8"; $result = mysql_query($query) or die('Error : ' . mysql_error()); Kôd:
header('Content-Type: text/html; charset=utf-8'); i problem sa nasim slovima, cirilicom itd...) Kod formulara, dodaj accept-charset atribut. Pozdrav, Sasa |
|
"Hvala" Croll za poruku: |
03. 02. 2010. | #5 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 16.07.2008
Hvala: 2
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Riješio sam probleme
Prvi problem sam riješio sa:
Kôd:
$alias = mb_strtolower($alias, mb_detect_encoding($alias)); Kôd:
$query = "SET NAMES 'utf8'"; $result = mysql_query($query) or die('Error : ' . mysql_error()); $query = "SET CHARACTER SET utf8"; $result = mysql_query($query) or die('Error : ' . mysql_error()); $query = "SET COLLATION_CONNECTION='utf8_general_ci'"; $result = mysql_query($query) or die('Error : ' . mysql_error()); $query = "ALTER DATABASE $dbname DEFAULT CHARACTER SET utf8"; $result = mysql_query($query) or die('Error : ' . mysql_error()); |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
problem sa nasim slovima, sece ih na dva dela... | [nq] | Sva početnička pitanja | 2 | 01. 09. 2008. 16:30 |
Sphinx Free open-source SQL full-text search engine - problem sa našim slovima | pcigre | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 9 | 01. 04. 2008. 10:29 |
Problem sa WP i nasim slovima | [nq] | Web aplikacije, web servisi i software | 16 | 07. 10. 2007. 12:44 |
Problem sa našim slovima ? | Ministar | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 5 | 21. 10. 2006. 16:13 |
Problem sa nasim slovima | [nq] | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 4 | 24. 05. 2006. 02:33 |