DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Web development i web aplikacije > PHP
Želite da se reklamirate ekskluzivno na ovoj poziciji? Javite se

PHP PHP aplikacije, Smarty, PEAR

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 03. 03. 2013.   #11
Peca
Super Moderator
Knowledge base
 
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Lokacija: Niš
Poruke: 1.618
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
Peca će postati "faca" uskoroPeca će postati "faca" uskoroPeca će postati "faca" uskoro
Default

ja sam baš skoro imao slučaj kada je za malo cela klasa mogla biti abstraktna (govorim naravno o PHP-u).
no, ispalo je da imam par funkcija koje mogu da delim sa potklasama.

trebao mi je dakle unikatan aplication interface - a potklase su bile tu jer su istu stvar implementirale preko dve različite PHP biblioteke - pa se kreirala potklasa u zavisnosti od toga koja je PHP biblioteka instalirana na sistemu.

svaki drugi koncept (koji ne bi išao preko abstrakcije) bi bio koncepcijski loš.
__________________
Vesti | MyCity | Igrice | Zaštita od virusa

Poslednja izmena od Peca : 03. 03. 2013. u 17:43.
Peca je offline   Odgovorite uz citat
Staro 03. 03. 2013.   #12
jablan
VD IT Direktora
Invented the damn thing
 
Avatar jablan
 
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.118
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
jablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamen
Default

Citat:
Originalno napisao japan Pogledajte poruku
Jedno pet puta već čitam pokušavajući da shvatim tvoj argument, ali mi ne uspeva. Daj, molim te, objasni mi šta hoćeš da kažeš...
Hoću da mi neko objasni čemu služe apstraktne klase u dinamičkom jeziku kao što je PHP.

Primer:

Ti u PHP-u možeš da uradiš sledeće:

Kôd:
class Duck{
        function quack(){ echo "Quack\n";}
        function fly(){ echo "Flap, Flap\n";}
}
class Person{
        function __construct($name){$this->name=$name;}
        function quack(){echo "{$this->name} walks in the forest and imitates ducks to draw them\n";}
        function fly(){ echo "{$this->name} takes an airplane\n";}
}
 
function QuackAndFly($obj){$obj->quack(); $obj->fly();}
 
QuackAndFly(new Duck());
QuackAndFly(new Person("Jules Verne"));
Tj. ne postoji kompajler koji će da kaže koju klasu funkcija QuackAndFly mora da primi kao argument (isto važi i za npr. dodelu promenljivih, jedna ista promenljiva u jednom trenutku može držati instancu Duck, a u drugom instancu klase Person itd). Samim tim ne postoji obaveza programera da pravi klase u kojima kaže "e sad ovde će biti jedna metoda, ali neću sad da je implementiram, već će to morati da urade potklase", da bi zadovoljio kompajler, kao što postoji u statičkim jezicima tipa Jave. U Javi bi za gornji primer morao da napraviš parent apstraktnu klasu QuackableFlyableItem, koju bi onda Duck i Person nasleđivale, pa onda da kažeš da funkcija QuackAndFly prima argument tipa QuackableFlyableItem itd itd.

Dakle, interesuje me zašto je u PHP dodat feature koji je u statičkim jezicima tu samo kao nužno zlo, upravo zato što su statički?

Nadam se da sam jasniji.
__________________
blog

Poslednja izmena od jablan : 03. 03. 2013. u 18:52.
jablan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 03. 03. 2013.   #13
japan
novi klan
Professional
 
Avatar japan
 
Datum učlanjenja: 03.02.2007
Poruke: 326
Hvala: 43
427 "Hvala" u 50 poruka
japan će postati "faca" uskorojapan će postati "faca" uskorojapan će postati "faca" uskorojapan će postati "faca" uskorojapan će postati "faca" uskoro
Default

Iskreno, nisam nikad na apstraktne klase gledao kao na mehanizam za puko zadovoljenje kompajlera u ovakvim slučajevima, već više kao na pogodnost koja omogućava da se konstrukt "implemetnts Interface, extends Base" svede na "extends AbstractBase".

A što se tiče tvog primera, ako se ne varam, ni u Javi ti ne treba apstraktna roditeljska klasa, tj. dovoljno je da ona postoji, ne mora da bude apstraktna, i to će da radi, i kompajler se neće buniti, sve dok obe klase koje je nasleđuju sadrže potrebne metode. A ako hoćeš da se zaštitiš od "zloupotreba" tipa prosleđivanje ovoj QuackAndFly() f-ji objekta koji nema neki od potrebnih metoda, e tu u jednačinu ubacuješ apstraktnu klasu, i tu onda nema veze da li je jezik statički ili dinamički, i za jedne i za druge važi isto - moraju da implementiraju sve metode...
__________________
We professional we dealin' with business
japan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 03. 03. 2013.   #14
jablan
VD IT Direktora
Invented the damn thing
 
Avatar jablan
 
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.118
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
jablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamen
Default

Citat:
Originalno napisao japan Pogledajte poruku
više kao na pogodnost koja omogućava da se konstrukt "implemetnts Interface, extends Base" svede na "extends AbstractBase".
Ali upravo to i pitam, zašto je potrebno da AbstractBase bude nešto specijalno, da zahteva specijalni keyword i specijalan thread na DPT, zašto ne može da bude obična PHP klasa koju ćeš nazvati AbstractBase ako ti baš toliko znači da to nešto bude "apstraktno".

Što se tiče primera, u Javi je neophodno da 1) postoji roditeljska klasa, i 2) da roditeljska klasa ima navedena dva metoda. Keyword abstract ti omogućava da te metode ne moraš da implementiraš (pišući prazne brejsove ili dižući exception), po cenu da samu parent klasu ne možeš da instanciraš.

PHP i drugi dinamički jezici već imaju tu pogodnost da 1) ne moraš da imaš parent klasu, a ako baš hoćeš da je imaš, 2) ne moraš da navodiš neimplementirane metode i 3) možeš da sprečiš njeno instanciranje na druge načine koji ne zahtevaju dodatno bloatovanje ionako već punačke sintakse.
__________________
blog
jablan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 03. 03. 2013.   #15
japan
novi klan
Professional
 
Avatar japan
 
Datum učlanjenja: 03.02.2007
Poruke: 326
Hvala: 43
427 "Hvala" u 50 poruka
japan će postati "faca" uskorojapan će postati "faca" uskorojapan će postati "faca" uskorojapan će postati "faca" uskorojapan će postati "faca" uskoro
Default

Pa šta znam, ja sam na to gledao kao na feature, kada imaš potrebu da za neku familiju odrediš zajedničku osnovu, a ne kao na bloat.

U tom slučaju jeste, ne mora da postoji, ali onda ne mora da postoji ni u statičkim jezicima, jer sve to može isto tako da se izvede upotrebom interfejsa, override-ovanja metoda, i nekom tehnikom za zabranu instanciranja.
__________________
We professional we dealin' with business
japan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 04. 03. 2013.   #16
webarto
expert
Grand Master
 
Avatar webarto
 
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Poruke: 998
Hvala: 141
959 "Hvala" u 153 poruka
webarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished road
Default

@jablan
Kôd:
namespace Dpt;

abstract class Database
{
  protected $link;
  abstract public function query(string $query);
}

class Mysql extends Database
{
  public function query(string $query)
  {
    return mysql_query($query, $this->link);
  }
}

class Pdo extends Database
{
  public function query(string $query)
  {
    return $this->link->query($query);
  }
}
Kako misliš...

a.) zabraniti instanciranje?
b.) forsirati implementiranje metoda?

Kôd:
namespace Dpt;

class Database
{
  public function __construct()
  {
    trigger_error('Not allowed', E_USER_ERROR); 
  }
}

class Mysql extends Database
{
  public function __construct()
  {
    
  }
  
  function query()
  {
    var_dump(func_get_args());
  }
}

(new \Dpt\Mysql)->query('Hello');
Apstraktna klasa je klasa + interface, koja se uz to ne može instancirati, ima svoju svrhu, ali mislim da se mnogo puta koristi u pogrešne svrhe.

Tvoj mi primjer nije jasan, jesi li mislio na ovo:

Kôd:
function QuackAndFly(Duck $obj){$obj->quack(); $obj->fly();}
Možeš ti u recimo PHP da uradiš sve, ali ne mora da znači da trebaš, nije ni Java sjajan primjer.
__________________
Github // LinkedIn // PHP // ZCE // Stackoverflow PHP // Site5 Web Hosting

Poslednja izmena od webarto : 04. 03. 2013. u 01:37.
webarto je offline   Odgovorite uz citat
Staro 04. 03. 2013.   #17
jablan
VD IT Direktora
Invented the damn thing
 
Avatar jablan
 
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.118
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
jablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamen
Default

Citat:
Originalno napisao japan Pogledajte poruku
ne mora da postoji ni u statičkim jezicima, jer sve to može isto tako da se izvede upotrebom interfejsa, override-ovanja metoda, i nekom tehnikom za zabranu instanciranja.
Kako ne mora da postoji ni u statičkim jezicima? Ti u interfejsu ne možeš da implementiraš nijednu metodu, dakle interfejsi nisu zamena za (apstraktne) klase. Možeš, kao što sam ranije rekao, da napraviš običnu klasu sa praznim metodama, ali je ružno, ima puno boilerplatea (praznih metoda ili dizanja exceptiona itd). Apstraktne klase itekako imaju smisla u statičkim jezicima.

Ono što mi nije jasno je šta ti njima dobijaš u dinamičkom jeziku. Obične parent klase bez deklarisanih metoda sasvim dobro rade posao, zar ne?

@webarto: Upravo tako. S tim što je bacanje exceptiona u Database konstruktoru skroz opciono, jer ti praktično ništa ne dobijaš time, jedino pišeš kod za nekog morona koji bi probao da instancira Database klasu. U statičkim jezicima to opet ima smisla, jer će se greška pojaviti u compile timeu, tj. neće moći da se program iskompajlira ako neko napiše "new Database". U PHPu (ako se ne varam, ispravite me ako grešim), čak i da koristiš apstraktnu klasu, greška bi iskočila u runtimeu, tako da i ta prednost apstraktne klase koju imaš u Javi ovde ne postoji.

Takođe je i sama svrha postojanja parent klase diskutabilna (u tvom primeru nema smisla, ali hajde da pretpostavimo da te dve klase zaista imaju neku zajedničku funkcionalnost).

Sve u svemu, PHP i ostali dinamički jezici su praktično srećni zato što programer nema potrebu da piše puno koda samo da bi zadovoljio kompajler. Zato me čudi što se veštački dodaju featuresi iz statičkih jezika iako nemaju smisla i praktično ukidaju prednosti koje dinamički jezici imaju. To bi bilo kao da atletičar navuče bocu s kiseonikom od 10 kila pre trke samo zato što je video da ronioci to rade.
__________________
blog
jablan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 04. 03. 2013.   #18
Djuki
profesionalac
Professional
 
Avatar Djuki
 
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Lokacija: Pancevo
Poruke: 251
Hvala: 60
47 "Hvala" u 34 poruka
Djuki is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za Djuki Pošaljite poruku preko Skype™ za Djuki
Default

Citat:
Originalno napisao jablan Pogledajte poruku
Samim tim ne postoji obaveza programera da pravi klase u kojima kaže "e sad ovde će biti jedna metoda, ali neću sad da je implementiram, već će to morati da urade potklase", da bi zadovoljio kompajler, kao što postoji u statičkim jezicima tipa Jave.
Postoji

PHP kôd:
class Vizija
{
    abstract function 
definisiViziju();
}

class 
Birokratija extends Vizija
{


Klasa Birokratija je u obavezi da implementira metodu definisiViziju inače će interpreter prijaviti grešku:

PHP kôd:
Fatal error: Class Vizija contains 1 abstract method and must therefore be declared abstract or implement the remaining methods (Vizija::definisiViziju
Što se tiče primera sa Patkom i Čovekom očigledno je da oni treba da implementiraju u najmanju ruku jedan isti interfejs (samo u tvom primeru, jer ako bismo sada išli do kraja rekli bismo da je potrebno primeniti adapter patern, jer je odličan za ovu imitaciju patke).

Webarto je krenuo u pravom smeru.
PHP kôd:
interface LeteciObjekat
{
    public function 
quack();

    public function 
fly();
}
function 
QuackAndFly(LeteciObjekat $obj){$obj->quack(); $obj->fly();} 
__________________
Blog | Facebook | Twitter | PHP Srbija
Djuki je offline   Odgovorite uz citat
Staro 04. 03. 2013.   #19
webarto
expert
Grand Master
 
Avatar webarto
 
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Poruke: 998
Hvala: 141
959 "Hvala" u 153 poruka
webarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished road
Default

@djuki

Ako je i jedna metoda abstract onda i klasa mora biti abstract, za to je izbacilo grešku a ne za ono što si mislio.

Kôd:
abstract class Vizija
{
    abstract function definisiViziju();
}

class Birokratija extends Vizija
{

}
Citat:
Fatal error: Class Birokratija contains 1 abstract method and must therefore be declared abstract or implement the remaining methods (Vizija::definisiViziju)
@jablan mrsko mi je bilo pisati, ali zamisli da ima smisla Po meni ima smisla to što govoriš, i stvari kao goto i traits su implementirane, ali abstract ipak ima svoju funkciju.
__________________
Github // LinkedIn // PHP // ZCE // Stackoverflow PHP // Site5 Web Hosting

Poslednja izmena od webarto : 04. 03. 2013. u 13:53.
webarto je offline   Odgovorite uz citat
Staro 04. 03. 2013.   #20
Djuki
profesionalac
Professional
 
Avatar Djuki
 
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Lokacija: Pancevo
Poruke: 251
Hvala: 60
47 "Hvala" u 34 poruka
Djuki is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za Djuki Pošaljite poruku preko Skype™ za Djuki
Default

@webarto

U pravu si da mora biti abstraktna i klasa. Ipak važan je deo što jablan kaže da ne možemo "naterati" naslednike da implementiraju metode. Možemo naravno. Ovo što pišem radi u 5.2 verziji.

PHP kôd:
abstract class Vizija
{
    abstract function 
definisiViziju();
}

class 
Birokratija extends Vizija
{

}

$borokratija = new Birokratija(); 
ovde dobijamo grešku
PHP kôd:
Fatal error: Class Birokratija contains 1 abstract method and must therefore be declared abstract or implement the remaining methods (Vizija::definisiViziju
__________________
Blog | Facebook | Twitter | PHP Srbija
Djuki je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 01:25.


Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.