Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
18. 08. 2009. | #1 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 02.01.2008
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Moneybookers
Hteo bih uskoro da probam freelacing pa me zanimaju neke sitnice:
1) Ako sam nezaposlen, u kojoj banci i kakav racun treba da otvorim da bi mi stizao novac iz inostranstva? 2) Da bih primao novac na taj racun treba da se registrujem na moneybookers, i sta dalje jel ja dobijem neki broj, karticu... sto dam klijentu da mi na to uplati novac? 3) Koliko je ceo ovaj proces oko freelasncing-a legalan? Mislim da ne bude da dodjem u banku da podignem novac a da me doceka neko iznanadjenje? Hvala |
18. 08. 2009. | #2 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
1) bilo koja
2) mozes da primas preko wire transfera, a da bi otvorio mb acc, ti je potrebno da samo imas racun u banci ( i da verifikujes mb account kartica/racun ) 3) Imas dosta tema vec o tome kako se placa porez i sta je tu legalno i nije ... te pretrazi forum.
19. 08. 2009. | #3 |
kockar
Qualified
|
Treba ti devizni racun u bilo kojoj banci. Kad otvoris racun, trazi instrukcije za SWIFT transfer novca. Pitace te za valutu u kojoj ces raditi transfer, izaberi bilo koju nebitno je za Moneybookers.
Treba da se registrujes na Moneybookers i da verifikujes tu registraciju. Trazice ti da skeniras licnu kartu i neki racun na tvoje ime (recimo telefon). Skeniras i na odgovarajucem linku koji ti posalju im to podignes. Nakon toga za placanja ljudima dajes samo e-mail adresu kojom si se registrovao na Moneybookersu. Proces je legalan i nece te cekati nikakvo iznenađenje. Jedino čega ne treba da se uplasis je sto pri prvom prilivu para od Moneybookersa će te zvati iz banke i tražiti da potpišeš osnov priliva. Potpišeš, kažeš da je svrha priliva honorar i da je za svaku buduću uplatu svrha isto honorar i neće te cimati više. |
19. 08. 2009. | #4 |
član
Na probnom radu
|
Ja nisam imao tih problema u intesi. Isplatili pare nisu "a" rekli. Nije bila neka velika suma - otprilike nepunih 400 eura, možda da je bilo jače drugačije bi bilo.
Inače, treba ti free account kod MB-a, i već tada možeš da primaš i šalješ novac putem email-a drugim korisnicima MB-a. E sad što se tiče limita to i nije neki problem u početku ako su manje sume u pitanju. Za početak zatraži da verifikuješ kućnu adresu (valjda je to beše). Stići će ti koverat i moraćeš informaciju da uneseš kasnije na sajtu. Posle toga možeš da verifikuješ bankovni račun i karticu kako bi podigao limite do maksimuma. Što se bankovnog računa tiče u mom slučaju nisam morao da šaljem pare kod njih već je automatski bio verifikovan kada sam podigao prvu isplatu. Mislim da im je na sajtu drugačije pisalo ali dobro... U suštini pročitaj sve što imaš na sajtu uopšte nije komplikovano. Možeš da dodaješ nove mail adrese ako koristiš neki od njihovih payment gateway sistema, više bankovnih računa itd... Dobri su, nemam zamerki. |
19. 08. 2009. | #5 | ||
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 02.01.2008
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Citat:
Citat:
Hvala Poslednja izmena od c_shark : 19. 08. 2009. u 10:25. |
||
19. 08. 2009. | #6 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 30.01.2009
Hvala: 15
16 "Hvala" u 11 poruka
|
Možeš da otvoriš, nije problem. Da, samo tražiš swift, mislim da ima 8 slova i to ćeš uneti u mb kada budeš povlačio novac sa mba kad budeš unosio podatke o deviznom računu.
Ja sam npr. rekao da mi šalje ujak iz inostranstva preko mba, čisto da me ne bi cimali baš za te poreze i slično. Posle te više ne zovu, jer prvi put potpišeš izjavu i kažeš da ćeš i dalje primati uplate za istu svrhu. |
19. 08. 2009. | #7 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
Ne koristi se više swift , već IBAN
19. 08. 2009. | #8 | |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
|
Citat:
Nego, ja bih da pitam, koliko košta withdrawal sa moneybookers naloga na devizni račun u našoj banci (npr. Intesa)? |
|
19. 08. 2009. | #9 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
|
^ Yeap, teorijski bi IBAN trebao da bude dovoljan jer u sebi sadrži sve podatke i o banci i o tvom računu, ali iz nekog razloga i dalje svi traže i SWIFT kod banke. Ako se sećam i na MB unosiš i SWIFT i IBAN i oba polja su mandatory, bar je tako bilo pre par godina kada sam ga koristio.
Verovatno će se vremenom i to promeniti i IBAN će biti dovoljan. |
19. 08. 2009. | #10 |
Knowledge base
Wrote a book
|
IBAN je licni broj pojedinca dok je SWIFT medjunarodni kod banke kod koje imas otvoren racun.
Tako da u principu saljes tvoj IBAN i plus detalje same banke gde spada i SWIFT banke kao sto je recimo PRCBRSBG za ProCredit banku ili DBDBRSBG za Banka Intesa. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kako napraviti formu za naplatu preko MoneyBookers? | Pedja | e-Business | 10 | 25. 08. 2011. 15:14 |
Moneybookers verifikacija Viza internet kartice banke Intesa | fanagoria | Sva početnička pitanja | 22 | 19. 05. 2011. 10:24 |
Moneybookers | AnonymousCoward | e-Business | 10 | 27. 01. 2011. 16:32 |
Faktura za uplatu na MoneyBookers | Dzordz | e-Business | 0 | 01. 06. 2009. 13:08 |