DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Web development i web aplikacije > Programiranje
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

Programiranje Java, Perl, VB, ASP, .NET, C, C++, Pascal, Delphi Sponzor: VIP izazov 3

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 15. 01. 2006.   #51
bojan_bozovic
expert
Master
 
Avatar bojan_bozovic
 
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Poruke: 730
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
bojan_bozovic is on a distinguished road
Default

Je li? A sta je finalizacija u Adi i Javi? Mislis na malloc pa da sabiras i oduzimas poenter kao u asembleru? A to nece ni u Adi mozes samo da dealociras memoriju ako si siguran da ti instanca ne treba (inace se finalizuje automatski) a kako znam Java je to preuzela od Ade i C++. I u Javi i u Adi imas inicijalizaciju i finalizaciju. Ne znam da li u Javi moze da se dealocira memorija prakticno za zivota instance koja ju je alocirala, ako ti ne treba (bibliotecke funkcije npr.).

Citat:
A ako ti baš treba da remote "vrtiš" real-time aplikaciju rešenje postoji pooodavno - XWindows . A i Win ima nekakvu implementaciju tog tipa.
Hoces bas da zaradis? E pa treba jedan plugin kao Audioscrobbler. Treba Skype. Zamo, nismo se setili na vreme. To je buducnost. Sto se tice XWindows overhead mu je suvise veliki i trazi mnogo brzu vezu (100Mbit) jer ne prenosi sliku vec funkcije koje se crtaju/renderuju na klijentu, a mislis da ce Yahoo i Google da prihvate Terminal Services kao resenje (tj. da kapituliraju?) Ne bih se kladio.

Ovo gore sto sam ti rekao za alokaciju i dealokaciju memorije na Adi vazi od MIL-STD-1815 standarda koji je usvojen 10 Decembra 1980 (Ada Bajron je rodjena 10 Decembra 1815). To sto je C kao i Asembler ja nisam kriv. Ni u paskalu to nemas a valjda ni u moduli-2 ka direktno zvrljas po memoriji.

Poslednja izmena od bojan_bozovic : 15. 01. 2006. u 20:48.
bojan_bozovic je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #52
degojs
I'm a PC too.
Wrote a book
 
Avatar degojs
 
Datum učlanjenja: 05.06.2005
Lokacija: Kanada
Poruke: 1.354
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
degojs će postati "faca" uskorodegojs će postati "faca" uskoro
Default

Citat:
zextra
linux u vim-u i kompajliras preko gcc-a
vim? gcc?

Kakve to veze ima sa alatima tipa VS, kakve to veze ima sa webom?

Citat:
Tada ti dodje prosto kao osvezenje kada treba nesto na brzinu da skucas u perlu jer ima auto-casting
Pa da li je ova tema "kad nešto trebaš da skucaš na brzinu" ili nešto drugo?

Citat:
nesh:
Nemaju alokaciju/dealokaciju memorije.
Aaa-joooj.. Šta ti pričaš? Ovo, pored što je netačno, nema ni veze sa strongly/loosely typed pričom.
__________________
Commercial-Free !!!

Poslednja izmena od degojs : 15. 01. 2006. u 20:51.
degojs je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #53
nesh
član
Certified
 
Avatar nesh
 
Datum učlanjenja: 18.08.2005
Lokacija: Niš
Poruke: 80
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
nesh is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za nesh Pošaljite poruku preko AIM za nesh Pošaljite poruku preko Yahoo za nesh
Default

Citat:
Originalno napisao ivanhoe
mislim slazem se, jeste lepse ako ti kompajler to odmah prijavi, narocito kod JIT kompajliranja, ustedece ti 10-tak minuta posla, ali nije bas toliko strasno i bez toga, zapravo ono sto ja pokusavam da kazem je da naprosto nije istina da se bez toga ne moze, kao sto Bojan tvrdi...a imas s druge odredjenu dozu gnjavaze koju striktni tipovi podataka i kompajliranje nose sa sobom, koja ce po mom iskustvu da te kosta vise od tih 10 ili 15 ustedjenih minuta....odnosno jeste da ces brze nalaziti greske, ali ces ih mnogo cesce i praviti, jer slanje 'ABC' tamo gde se ocekuje 123 zahteva krupan propust developera (u rangu toga da ne zna koji parametar sta predstavlja), i ne desava se cesto, a greske kod castinga su cesta pojava....tako da je pitanje sta je efikasnije za brz razvoj, retki bagovi koji se sporije resavaju, ili cesti bagovi koje lako resis ?
Nešto sam već pomenuo u prethodnim post-ovima.

Glavna razlika (IMHO) je to što mi ovde pričamo o web programiranju. Tako da će gooomila parametara biti najobičniji stringovi (ne računajući na neki od RPC protokola), samim tim skoro sve konverzije će se ionako morati da urade u samom kodu. Definisani tipovi podataka će me sprečiti da ja (ili korisnik klase/funkcije) ne prosledim pogrešan podatak - lepo, iako će to u svakom bolje organizovanom projektu svejedno naloviti unittest-ovi, ali ko će sprečiti korisnike sw-a da pošalju pogrešne podatke? Definisani tipovi!? Pa većina propusta kod www aplikacija pisanih u kompajliranim jezicima potiče baš od toga (buffer overrun, ...). Tu ne pomažu striktni tipovi već dobar exception handling sistem i kvalitetno napisan kod.

Daleko od toga da C/C++/etc nisu za web aplikacije, ali glavni razlog za korišćenje tzv skript jezika je brzina razvoja sw-a.

Što se performansi tiče, koliko ko troši CPU-a je skroz nebitno kada web app, ionako, skoro 90% vremena provede čekajući na I/O.
__________________
Nebojša Đorđević - nesh
Lead developer / Younify
nesh je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #54
bojan_bozovic
expert
Master
 
Avatar bojan_bozovic
 
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Poruke: 730
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
bojan_bozovic is on a distinguished road
Default

Cekaj malo, ako ti definises promenljivu page : Integer range 1 .. 3 imas izuzetak automatski kad imas url tipa http://example.com/?page=4 nije li bolje tako?
bojan_bozovic je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #55
nesh
član
Certified
 
Avatar nesh
 
Datum učlanjenja: 18.08.2005
Lokacija: Niš
Poruke: 80
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
nesh is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za nesh Pošaljite poruku preko AIM za nesh Pošaljite poruku preko Yahoo za nesh
Default

Citat:
Originalno napisao degojs
Aaa-joooj.. Šta ti pričaš? Ovo, pored što je netačno, nema ni veze sa strongly/loosely typed pričom.
Ček, od kada Java/C# ima manuelnu alokaciju memorije??

A što se tiče strongly/loosely typed priče, samo sam hteo da naglasim da problem nije u strongly/loosely tipovima nego više u radu sa alokacijom memorije i sl.

strongly vs loosely typed je više "moj je lepšo/veći ... od tvoga" tip priče jer oba pristupa imaju svoje prednosti i mane. A ovde je (again) tema: "Izbor tehnologije za velike Web aplikacije".
__________________
Nebojša Đorđević - nesh
Lead developer / Younify
nesh je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #56
bojan_bozovic
expert
Master
 
Avatar bojan_bozovic
 
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Poruke: 730
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
bojan_bozovic is on a distinguished road
Default

Imaju. Definises niz odgovarajuce duzine i odgovarajuceg tipa. Nego, mozda sam trebao da pustim njega da ti odgovori
bojan_bozovic je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #57
nesh
član
Certified
 
Avatar nesh
 
Datum učlanjenja: 18.08.2005
Lokacija: Niš
Poruke: 80
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
nesh is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za nesh Pošaljite poruku preko AIM za nesh Pošaljite poruku preko Yahoo za nesh
Default

Citat:
Originalno napisao bojan_bozovic
Je li? A sta je finalizacija u Adi i Javi? Mislis na malloc pa da sabiras i oduzimas poenter kao u asembleru? A to nece ni u Adi mozes samo da dealociras memoriju ako si siguran da ti instanca ne treba (inace se finalizuje automatski) a kako znam Java je to preuzela od Ade i C++. I u Javi i u Adi imas inicijalizaciju i finalizaciju. Ne znam da li u Javi moze da se dealocira memorija prakticno za zivota instance koja ju je alocirala, ako ti ne treba (bibliotecke funkcije npr.).
Finalizacija u Javi služi (obično) samo za "native" metode koji su na neki način (van JVM-a) alocirali memoriju/handle/something da to mogu da srede.

Citat:
Originalno napisao bojan_bozovic
Hoces bas da zaradis? E pa treba jedan plugin kao Audioscrobbler. Treba Skype. Zamo, nismo se setili na vreme. To je buducnost. Sto se tice XWindows overhead mu je suvise veliki i trazi mnogo brzu vezu (100Mbit) jer ne prenosi sliku vec funkcije koje se crtaju/renderuju na klijentu, a mislis da ce Yahoo i Google da prihvate Terminal Services kao resenje (tj. da kapituliraju?) Ne bih se kladio.
Ček, a Skype je remote aplikacija!!?!?!?!? Pa to je klijent za jedan (od xxxx) protokola. IMHO nikakav problem da se implementira u većini skript jezika (ako poseduju dobre audio biblioteke - pySDL npr).

To bi bilo isto da kao da se mail klijent remote izvršava na serveru kada treba da skineš mail.

BTW. XWin baš zbog neprenošenja slike sasvim lepo može da radi i preko *modemske* veze.
__________________
Nebojša Đorđević - nesh
Lead developer / Younify
nesh je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #58
degojs
I'm a PC too.
Wrote a book
 
Avatar degojs
 
Datum učlanjenja: 05.06.2005
Lokacija: Kanada
Poruke: 1.354
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
degojs će postati "faca" uskorodegojs će postati "faca" uskoro
Default

Citat:
Ček, od kada Java/C# ima manuelnu alokaciju memorije??
Od kad nemaju?

String p = request.getParameter( "username" );
Customer c = new Customer( p );

Šta je to, u obe linije? Kakve veze upravljanje memorijom ima sa strongly/loosely typed pričom, opet te pitam? Pa i u C++ možeš da koristiš garbage collection. Ili string klasu.

Nesh, ti definitivno ne znaš o čemu pričaš. Mene više mrzi da tupim i odgovaram.

Ako ti više odgovaraju loosely typed jezici, slobodno ih koristi. Daleko od toga da nisu dobar izbor pa gomila sajtova je urađena u VBScriptu (ASP), PHP-u i slično tako da niko neće da kaže da su loši, da ne može, itd. Ali nemoj da pričaš stvari koje ne stoje za ove druge. I daj.. pa nemoj da pričaš svašta, uozbilji se malo
__________________
Commercial-Free !!!

Poslednja izmena od degojs : 15. 01. 2006. u 22:11.
degojs je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #59
bojan_bozovic
expert
Master
 
Avatar bojan_bozovic
 
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Poruke: 730
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
bojan_bozovic is on a distinguished road
Wink

@nesh

http://www.usenix.org/publications/l...ang/yang_html/

To je potpuni 2D benchmark. A ako treba 128Mb tekstura za 3D da se prenese za X rezultati su jos gori.

Poslednja izmena od bojan_bozovic : 15. 01. 2006. u 21:56.
bojan_bozovic je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 01. 2006.   #60
degojs
I'm a PC too.
Wrote a book
 
Avatar degojs
 
Datum učlanjenja: 05.06.2005
Lokacija: Kanada
Poruke: 1.354
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
degojs će postati "faca" uskorodegojs će postati "faca" uskoro
Default

@boki: pusti bre sad to.. Svi imamo Google pa možemo da linkujemo sve živo. Meni je jedan dokazivao da postoje vanzemaljci tako što mi je pokazivao koliko stranica na tu temu ima Google.
__________________
Commercial-Free !!!
degojs je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum

Slične teme
Tema Početna poruka teme Forum Odgovori Poslednja poruka
Izbor PHP Framework dootzky PHP 100 21. 02. 2010. 18:15
Forum za web tehnologije Pedja Obaveštenja, predlozi i pitanja 1 24. 08. 2006. 13:50


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 05:17.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.