|
Web Hosting, web serveri i operativni sistemi Komercijalni hosting, web serveri, bezbednost, operativni sistemi na serverima |
|
Alati teme | Način prikaza |
19. 02. 2009. | #1 |
xyz
Grand Master
Datum učlanjenja: 25.10.2006
Hvala: 87
346 "Hvala" u 163 poruka
|
Lokacija servera - koliko je bitna?
Treba da postavim jedan web sajt i uzeo sam windows hosting na webhost4life.com, sto je negde u silikonskoj dolini (BTW, pobegao sa easycgi.com - ne hostujte kod njih)
Vidim da se cesto spominju serveri u Nemackoj. Obzirom da ce vecina korisnika sajta biti iz Srbije, koliko je (i da li uopste) bitno da lokacija bude geografski blizu. Da li ima neki sajt/alat kojim mogu ovo da isprobam pre kupovine, pa da znam koliko se dobro odaziva, ili sta vec. Moje jedino iskustvo je da jednako brzo skida fajl iz Australije i iz Madjarske |
19. 02. 2009. | #2 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
|
ako mene pitas - nebitno je.
skidace podjednako brzo. vesti.rs su u USA, mycity.co.yu je u nemackoj. ping do USA je 180ms, a do nemacke je 50ms. e sad - gledano sa strane prosecnog surfera - to ce tesko ko da 'oseti'. provalices ti, koji znas... ali posetilac - tesko. jer je razlika deveti deo sekunde... to je na nivou odziva servera... optereti malo server u nemackoj i on ce da kasni toliko... dakle, ta razlika je na nivou ocekivanog odziva... niko nece provaliti. provalices ti, kad radis u SSH, tu se jedino oseti taj delay. sto se tice brzine protoka - oba rade isto. fajl od 100mb ces skinuti za 5 min u oba slucaja, skidao ga iz USA ili nemacke. |
19. 02. 2009. | #3 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
|
Ne znam kako je za download i file servere, ali za sajtove je sasvim svejedno. Tj. džaba ti i server u centru Beograda ako sajt nije optimizovan. Viđao sam da se neki ljudi primaju na ping, gledaju šta je brže, a onda odrade neke užasne stranice bez ikakve optimizacije. Drugim rečima postoji mnogo uskih grla koja se mogu optimizovati i sajt ubrzati pre nego se dođe do toga gde je server fizički, to je najmanje bitno.
Eventualno može biti bitno za neki sajt koji itezivno koristi Ajax i šalje mnoštvo http requesta, ali i to je u domenu teorije. |
24. 05. 2009. | #4 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 2
8 "Hvala" u 7 poruka
|
Bitno je za geotargetting i SEO.
Ako targetujesh USA traffic, onda je najbolje da ti je server fizicki u USA. |
"Hvala" zoki za poruku: |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
OpenCoffee meetup, lokacija, termin i jos ponesto | Eniac | IT događaji | 104 | 08. 05. 2010. 23:15 |
Još jedna bitna firma ... | nixa | Opušteno | 37 | 12. 07. 2007. 15:05 |
Lokacija BK Univerziteta u NS-u | dejanr | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 1 | 16. 04. 2006. 23:47 |
Promena servera. | [nq] | Marketing i SEO | 5 | 18. 09. 2005. 16:56 |