DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Web development i web aplikacije > Web aplikacije, web servisi i software
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

Web aplikacije, web servisi i software Frameworks, web servisi, programi, plugin-ovi, ekstenzije korisni za razvoj web sajtova. Sponzor: vivvo

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 04. 05. 2007.   #11
ylodi
član
Na probnom radu
 
Avatar ylodi
 
Datum učlanjenja: 19.03.2006
Poruke: 38
Hvala: 0
3 "Hvala" u 3 poruka
ylodi is on a distinguished road
Default

Ne možeš id od nekog polja u formi uspoređivati s asemblerom, nije to ista kategorija. U desktop aplikaciji obično kažeš

Button btOk = new Button();

ekvivalent kriptičnim ID-evima bi bio

Button btl00___ctl00___duw1_ac1___Ok = new Button();

Jesu li ljudi tako pisali kod u desktop aplikacijama? ;-)

Što sam ja nazvao katastrofom? Ne sam ASP.NET već ono što su u njemu proizvodili klasičari i nazvali to web aplikacijama.

Kad sam ja prvi put malo dublje ušao u ASP.NET čudom sam se čudio kako to da nisu iskoristili XMLHttpRequest objekt. Kolega koji je radio tu aplikaciju nije imao pojma o čemu govorim. A onda, kad je Jesse James Garrett imenovao razvoj dinamičkih web aplikacija i kad je sve to postalo poznato kao Ajax, mora je sam sebi priznati da sam bio u pravu.

A brzo vrijeme izrade nije uvijek dobar izgovor za loš posao.
ylodi je offline   Odgovorite uz citat
Staro 04. 05. 2007.   #12
degojs
I'm a PC too.
Wrote a book
 
Avatar degojs
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Kanada
Poruke: 1.354
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
degojs će postati "faca" uskorodegojs će postati "faca" uskoro
Default

Citat:
U desktop aplikaciji obično kažeš

Button btOk = new Button();

ekvivalent kriptičnim ID-evima bi bio

Button btl00___ctl00___duw1_ac1___Ok = new Button();

Jesu li ljudi tako pisali kod u desktop aplikacijama? ;-)
Čekaj malo, o čemu ti pričaš?

Neki programer je dao ime promenjivoj "btl00___ctl00___duw1_ac1___Ok" i ASP.NET je kriv za to???

Pa u ASP.NET bez problema možeš da napišeš:

Button btOk = new Button();

???

U stvari, Visual Studio kontrolama dodeljuje, po difoltu, "imena" poput "Button1", "DataRepeater1", itd, a ne ovako kako si ti napisao. Ako neko nalazi za shodno da to preimenuje u tu gore kobasicu, kako ASP.NET treba da ga sprečava i zašto bi?

Ono što tebe možda buni jeste ono što se generiše kao UniqueID (ili ClientID). Nema potrebe da to direktno ukucavaš (čak to nije ni preporuka, čini mi se), već do tog imaš pristup kroz pomenuta svojstva kontrole.

Paralela sa kompajlerima stoji, bar ja tako mislim: kompajler izbaci mašinski kod (ili npr. bytecode za Javu), a server ovde izbaci HTML/Java script kombinaciju. Ni u prvom, a ni u drugom slučaju ja ne moram nužno da brinem koje razne ID-jeve je kompajler/server koristio u tom krajnjem izlazu i slično..
__________________
Commercial-Free !!!

Poslednja izmena od degojs : 04. 05. 2007. u 21:12.
degojs je offline   Odgovorite uz citat
Staro 04. 05. 2007.   #13
degojs
I'm a PC too.
Wrote a book
 
Avatar degojs
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Kanada
Poruke: 1.354
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
degojs će postati "faca" uskorodegojs će postati "faca" uskoro
Default

Citat:
Kad sam ja prvi put malo dublje ušao u ASP.NET čudom sam se čudio kako to da nisu iskoristili XMLHttpRequest objekt. Kolega koji je radio tu aplikaciju nije imao pojma o čemu govorim. A onda, kad je Jesse James Garrett imenovao razvoj dinamičkih web aplikacija i kad je sve to postalo poznato kao Ajax, mora je sam sebi priznati da sam bio u pravu.
Ne znam opet šta pokušavaš da kažeš - neko nije koristio AJAX i sad kao.. šta? ASP.NET ne valja? Inače taj objekt koji je osnova Ajaxa jeste nastao upravo u Microsoftu i prvo se, koliko je meni poznato, pojavio u IE, tako da je nekako neobično što to pričaš vezano za ASP.NET?? Ili možda ne kapiram ništa šta hoćeš da kažeš

Čini mi se da bespotrebno dovodiš u vezu nečije brljanje sa nekom tehnologijom...
__________________
Commercial-Free !!!

Poslednja izmena od degojs : 04. 05. 2007. u 21:38.
degojs je offline   Odgovorite uz citat
Staro 04. 05. 2007.   #14
lopkiju
Genghis Khan
 
Datum učlanjenja: 22.11.2006
Poruke: 7
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
lopkiju is on a distinguished road
Default

Kada dodajes ASPNET kontrole na formu, VSNET ti sam generise deklaraciju za tu kontrolu i ime ce biti tipa button1, DataGrid1 ili sta si vec dodao.

Ta cudna imena (UserControl1:btnPushMeIamClean, ako se dugme nalazi unutar user controle) za kontrola koja mozes da vidis nakon renderovanja ASPNET stranice je ASPNET generisao, ali ta imena uopste ne treba da koristis.
Sto bi to koristio, kada imas ono button1.

Ti mozda mislis na onaj doPostBack(cudna_imena_kontrola, ...), ali poenta je da ti ne moras u VSNETu da koristis ta imena, nego imas ona user friendly.

Ako je neko i koristio ta imena, blago njemu i za to nikako nije kriv ASPNET.
Mozda i jeste, trebao je da zabrani da se koriste ta imena .
__________________
Čika Jova Zmaj
lopkiju je offline   Odgovorite uz citat
Staro 05. 05. 2007.   #15
LiquidBrain
Milan Cvejic
Wrote a book
 
Avatar LiquidBrain
 
Datum učlanjenja: 05.09.2006
Lokacija: Beograd
Poruke: 1.241
Hvala: 32
73 "Hvala" u 56 poruka
LiquidBrain će postati "faca" uskoro
Pošaljite poruku preko Yahoo za LiquidBrain
Default

Off Topic: Ne dirajte mi ASM!!!
__________________
http://weevify.com
LiquidBrain je offline   Odgovorite uz citat
Staro 08. 05. 2007.   #16
IgorHW
Bez naziva
Certified
 
Avatar IgorHW
 
Datum učlanjenja: 22.12.2006
Lokacija: BG
Poruke: 61
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
IgorHW is on a distinguished road
Default

Citat:
Originalno napisao lopkiju Pogledajte poruku
Ti mozda mislis na onaj doPostBack(cudna_imena_kontrola, ...), ali poenta je da ti ne moras u VSNETu da koristis ta imena, nego imas ona user friendly.

Ako je neko i koristio ta imena, blago njemu i za to nikako nije kriv ASPNET.
Mozda i jeste, trebao je da zabrani da se koriste ta imena .
Ne moras da ih koristis ako ne radis u ASP.NET-u nego pustis kolegu da se bahce sa tim . Sta kada zelis da stavis neki klijentski kod tj. javascript na stranicu, koje onda ime moras da koristis? Moras da izvlacis UniqueID koji je kontrola dobila i ubacujes po javascriptovima...
IgorHW je offline   Odgovorite uz citat
Staro 08. 05. 2007.   #17
jablan
VD IT Direktora
Invented the damn thing
 
Avatar jablan
 
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.118
Hvala: 503
1.286 "Hvala" u 282 poruka
jablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamen
Default

Citat:
Originalno napisao IgorHW Pogledajte poruku
Sta kada zelis da stavis neki klijentski kod tj. javascript na stranicu, koje onda ime moras da koristis? Moras da izvlacis UniqueID koji je kontrola dobila i ubacujes po javascriptovima...
Na primer, kombinacija jQuery-ja i <%=MojEdit.ClientID%> sasvim elegantno rešava posao, bez potrebe za kobasicama.

Uostalom, nije potrebno veliko umeće da bi se videla razlika u eleganciji između
Kôd:
<input type="text" name="mojEdit" value="<?php print 'Pera' ?>" />
i
Kôd:
mojEdit.Text = "Pera";
jablan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 08. 05. 2007.   #18
IgorHW
Bez naziva
Certified
 
Avatar IgorHW
 
Datum učlanjenja: 22.12.2006
Lokacija: BG
Poruke: 61
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
IgorHW is on a distinguished road
Default

Citat:
Originalno napisao jablan Pogledajte poruku
Na primer, kombinacija jQuery-ja i <%=MojEdit.ClientID%> sasvim elegantno rešava posao, bez potrebe za kobasicama.
Naravno, ali je ipak potrebno pisati js code na drugaciji nacin, ne kazem ja da je to nesto mnogo naporno ali ponekad kad zaboravim na to, dobijem js koji ne radi pa trazim greske kasnije. U sustini sam samo hteo da kazem ovima sto su rekli da ta asp generisana imena nema potrebe koristi da ipak ima potrebe.

Citat:
Originalno napisao jablan Pogledajte poruku
Uostalom, nije potrebno veliko umeće da bi se videla razlika u eleganciji između
Kôd:
<input type="text" name="mojEdit" value="<?php print 'Pera' ?>" />
i
Kôd:
mojEdit.Text = "Pera";
Tu se vidi razlika da. Ali sta npr kada zelis da dodas neke tagove koje asp ne prepoznaje, naravno ti mozes da napises <asp:button id="dugme" onclick="return false;" ...> i on ce taj tag da prosledi bez greske ali ce uvek dok gledas html code da ti bude podvuceno to kao da si pogresio. Sto znaci da bi morao napisati: dugme.addAttribute("onclick", "return false;")
IgorHW je offline   Odgovorite uz citat
Staro 08. 05. 2007.   #19
jablan
VD IT Direktora
Invented the damn thing
 
Avatar jablan
 
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.118
Hvala: 503
1.286 "Hvala" u 282 poruka
jablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamen
Default

Citat:
Originalno napisao IgorHW Pogledajte poruku
U sustini sam samo hteo da kazem ovima sto su rekli da ta asp generisana imena nema potrebe koristi da ipak ima potrebe.
O tome i pričam. Nema potrebe, sem ako nisi priučeni PHP ili ASP programer.

Napišeš .ClientID, ne koristiš generisano ime.
jablan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 10. 05. 2007.   #20
IgorHW
Bez naziva
Certified
 
Avatar IgorHW
 
Datum učlanjenja: 22.12.2006
Lokacija: BG
Poruke: 61
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
IgorHW is on a distinguished road
Default

Ne, nisam ja mislio da ima potrebe direktno pisati ono ime clt0_blabla_imekontrole, vec sam mislio na to da moras znaci da izvlacis taj ClientID. Ne mozes npr. da samo stavis ime kontrole u nekom javascriptu vec moras znaci napisati <%=imekontrole.ClientID%>.
IgorHW je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum

Slične teme
Tema Početna poruka teme Forum Odgovori Poslednja poruka
Microsoft Silverlight 1.0 released stolex Flash 4 17. 09. 2007. 11:59
Silverlight demo degojs Web aplikacije, web servisi i software 34 09. 06. 2007. 03:51


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 01:36.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.