|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
|
Alati teme | Način prikaza |
13. 10. 2008. | #1 |
Python Ambassador
Master
|
Mapiranje vrednosti atributa na kolone ili redove?
U izradi svog Master rada sam naišao na jednu dilemu - da li je pametnije mapirati vrednosti atributa na kolone ili redove u tabeli? Slede primeri mapiranja na značajno pojednostavljenim modelima:
Mapiranje na redove: upitnik(id, kreirao_korisnik_fk, naziv)Mapiranje na kolone: upitnik(id, kreirao_korisnik_fk, naziv)* polje je tekstualnog tipa i u njemu su pojedinačni odgovori međusobno razdvojeni karakterom za novi red. ** odgovorX je odgovor na X-to pitanje upitnika. Takođe se unapred pri projektovanju baze mora postaviti ograničenje na maksimalni mogući broj ponuđenih odgovora na 1 pitanje. Mapiranjem na kolone se postiže manji broj redova, ali su tada neke kolone NULL. Takođe se unapred mora odrediti maksimalni podržani broj ponuđenih odgovora na 1 pitanje. Baza za koju sam dao 2 potencijalna modela je primarno namenjena za prihvatanje podataka (OLTP), ali bi bilo lepo kada bi bila prilagođena i za osnovno OLAP korišćenje da bi se izbeglo korišćenje 2 baze i njihova sinhronizacija, bar u početku. Šta vi mislite?
13. 10. 2008. | #2 |
old school
Professional
|
Mapiranje na redove - tačka.
14. 10. 2008. | #3 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 06.09.2007
Hvala: 21
11 "Hvala" u 11 poruka
|
zasto i ove odgovore ne kodiras u string, tako ces moci da imas promenljivu duzinu upitnika, ovde ces imati fiksnu duzinu uvek (ne znam da li ti je to cilj, tj da li je tako i zamisljeno).
|
18. 10. 2008. | #4 |
Python Ambassador
Master
|
@Dejan: Da li bi mogao da mi obrazložiš svoje mišljenje i/ili da me uputiš na literaturu? Želeo bih da imam pokriće na odbrani.
@pkrstic: Neka od tih polja bi bila NULL tako da upitnik i dalje može biti promenljive dužine. Iz priče sa psiholozima smo došli do zaključka da upitnici treba da imaju konačan broj pitanja (30-ak je maksimum u većini slučajeva) inače dovodi do rasplinjavanja i smaranja ispitanika. Inače, jedini razlog razmišljanja o mapiranju na kolone je da onda struktura podataka "liči" na OLAP data cube - ne znam da li je takav pristup dobar jer u ovom trenutku nemam praktičnog iskustva.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
CSS LAYOUT: 4 fiksne kolone? | maksim | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 4 | 21. 04. 2007. 20:31 |
Filtriranje nezeljenih atributa u html-u | dinke | Regular expression i htaccess | 10 | 10. 03. 2007. 23:20 |
tri kolone, dve kolone :) | z.zoran | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 14 | 02. 03. 2007. 15:17 |
CSS - elastične kolone kao tabela | Pedja | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 13 | 10. 02. 2007. 14:29 |