![]() |
#31 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.01.2008
Hvala: 14
29 "Hvala" u 21 poruka
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Kao prvo, upravo je suprotno, to je problem sistema. Kao drugo, to produženo studiranje plaćaju poreski obveznici, tj. svi to prividno jeftino, a zapravo skupo i, što je najgore, jako neefikasno studiranje, plaćamo umanjenim kvalitetom života.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Damir Trninic
Expert
Datum učlanjenja: 23.04.2006
Hvala: 42
63 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() Iz prve ruke, Dr na WU Wien je 6 semestara po 375 eura, znaci malo vise od dve hiljade eura. Dr disertacija na BU, tacnije na FON-u, oko 200 hiljada dinara, opet malo vise od dve hiljade eura. Na WU Wien u proces ukljuceno, po mojoj proceni, 12-14 profesora, skoro isto toliko asistenata. Na BU, mentor i 4 clana komisije.
![]() |
#34 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
Ja sam fax upisao 94, i za npr. Elektroniku 2 sam isao na predavanja kod oba profesora (pri cemu su Cajina predavanja bila sr***, dolazio je pijan i nepripremljen i svasta), na vezbe kod svih asistenata, proradio sve rokove 5-6 godina unazad, knjigu procitao od korica do korica jedno 3-4 puta najmanje i opet padao ispit mnooooogo puta. E sad, ono sto treba napomenuti je da kad sam konacno polozio ispit iz nekog 6. ili 7. puta (sto je inace bio odlican rezultat) nisam znao NISTA BOLJE nego prvi ili drugi put, nego sam jednostavno imao srece da mi u tom roku dodju dobra pitanja. Sa vecinom drugih teskih ispita je bilo slicno, nisu oni bili toliko teski zbog obima stecenog znanja, nego sto su profesori/ asistentni bili losi predavaci i izdrkavali su se na studentima. To valjda funkcionise kao u vojsci, prvo tebe guze da dobijes cin, pa onda ti posle dobijes svoju priliku da iskalis frustraciju na onima nizeg cina. Ako na neki ispit izadje 300 ljudi, a polozi manje od 20, onda je to los profesor, a ne tezak ispit..
![]() |
![]() |
#35 |
Damir Trninic
Expert
Datum učlanjenja: 23.04.2006
Hvala: 42
63 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() To je "kriminalni poduhvat", kako se to sada popularno kaze, koji se odvijao skoro decenijama a sada o njemu nece niko da prica iz dva razloga. Profesori su ili umrli ili u penziji, sto se u oba slucaja svodi na ono o pokojniku sve najbolje, a drugi razlog je Bolonja, koju su mnogi doziveli kao neki instrument za public relations i marketing, kao da svi u Evropi krecu sa istog startnog mesta ka cilju.
![]() |
#36 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.01.2008
Hvala: 14
29 "Hvala" u 21 poruka
![]() |
![]() Poenta je da ko hoce da zavrsi studije u roku, zavrsice. Nece ga sistem u tome spreciti. To sto se produzeno studiranje tolerise (od strane drustva i porodice), i sto vlada mentalitet da za male pare (opet relativno govoreci iz perspektive pojedinca, ukupna cena jeste mnogo veca) mozes da budes veciti student, neko shvati kao dozvolu da protraci te "najbolje godine" svog zivota a neko sedne pa odradi to sto ima. Izbor je na kraju tvoj.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
![]() Citat:
![]() Takođe, trošak školarine je, čak i danas kada su školarine velike, mizeran u odnosu na troškove života studenata koji žive van kuće tako da to i nije neko merilo. Uz to, nije ni školarina mala samo što je ne plaćaju studenti ponaosob već svi mi poreski obveznici zajedno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() Ovo je isto kao da si rekla "ko hoće da obori svetski rekord na 100m, oboriće". Ali obećao sam sebi da neću da se primam na (još jedan) tred o srpskom obrazovanju, pa se o ovom trošku i odjavljujem.
@mileusna: Studiranje u Srbiji u proseku traje 7,84 godina |
![]() |
![]() |
"Hvala" jablan za poruku: |
![]() |
#39 | |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 21.06.2005
Hvala: 93
525 "Hvala" u 19 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
icon Potrebni PHP programeri za razvoj informacionog sistema za fakultet u Beogradu | sinisa.rudan | Poslovne ponude i zapošljavanje | 0 | 11. 03. 2008. 19:46 |
kursevi? | kinder | Opušteno | 3 | 18. 08. 2006. 22:18 |
Online kursevi-sertifikati | g@rfild | Opušteno | 4 | 10. 08. 2006. 10:34 |