|
(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
|
Alati teme | Način prikaza |
26. 07. 2009. | #1 |
novi član
Na probnom radu
|
Potrebni saveti za providnost u CSS-u
Pozdrav svima! Prilikom dizajniranja jedne stranice naisao sam na dva problema:
Naime, zelim da body ima sliku u pozadini i to sam napravio. Preko body-a u jednom delu imam div kome sam stavio atribute (prikazacu samo kljucne za ovaj problem): Kôd:
#desno{ background-color: white; width:622px; height: 500px; opacity: 0.75; filter:alpha(opacity=75); /* IE's opacity*/ Druga stvar koja me muci jeste IE. Ovo sve radi zahvaljujuci onom dodatku za IE, medjutim, isti browser to vidi kao opasnost i po defaultu ne ukljucuje to svojstvo, nego pita korisnika da li zeli da pusti to sto je sprecio. Bojim se da vecina korisnika nece dopustiti to, pa me i tu interesuje postoji li neko bolje resenje, da po defaultu ovo bude ukljuceno? |
26. 07. 2009. | #2 | |
majstor
Wrote a book
|
Citat:
Kôd:
#desno img{ opacity: 1; filter:alpha(opacity=100); /* IE's opacity*/ |
|
27. 07. 2009. | #3 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
27. 07. 2009. | #4 |
novi član
Na probnom radu
|
@misk0
To je meni odmah palo na pamet, medjutim to ustvari znaci da ce ta slika biti vidljiva isto koliko i ceo div (u odnosu na body). Ukoliko stavim manje od 1, slika postaje vise providna. Sustina je, dakle, da na taj nacin nema napretka, vec samo moze slicice da budu jos providnije. @nixa Nisam uspeo da pronadjem resenje za svoj problem u linku koji si postavio. |
27. 07. 2009. | #5 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 06.09.2007
Hvala: 21
11 "Hvala" u 11 poruka
|
Ono sto tebi treba je providan png (24bit) za cije ucitavanje ce ti trebati ona nixina skripta, ili sam dodaj parce koda za ucitavanje providnog png-a u IE6. Kad na neki objekat stavis providnost to se odnosi i na sve elemente koji se nalaze unutar njega, sto je po meni glupost nevidjena, u dosadasnjoj praksi to mi nikad nije trebalo, ali mi je cesto trebalo ovo sto sad ti pokusavas.
|
27. 07. 2009. | #6 |
Designer guy
Wrote a book
|
Opacity je ireverzibilno nasledno svojstvo (na žalost), i koliko znam samo u IE se može „resetovati” zbog buga u renderingu. U tvom slučaju bi se to recimo radilo tako što bi na #desno stavio opacity 75, a na img element unutar njega stavio position: relative i tad bi slika dobila vrednost opacity 100.
|
27. 07. 2009. | #7 |
novi član
Na probnom radu
|
Hvala. U svakom slucaju, potrebno je da stranica izgleda identicno u svim browserima, pa cu najverovatnije uraditi ono sto je predlozio @pkrstic.
Ili, sta mislite o ovome: da na sliku koja je u body-u kao pozadina nalepim to belo providno parce, posto sam siguran da izmene u velicini tog diva necu praviti, a tako ce vrlo dobro izgledati. Na taj nacin, resio sam problem sa IE (koji po defaultu ne dozovoljava providnost), resio sam problem sa IE i Operom koje ne podrzavaju CSS svojstva za round-borders (a tom div-u sam stavio round-borders za firefox), i naravno, ono sto sam hteo - slicice u tom div-u nece biti providne. Nedostaci ovog resenja su mi jasni - necu moci tako lako da menjam providnost tog diva, kao ni njegovu velicinu, margine i ostale stvari (mada, poprilicno sam siguran da nece ni trebati da se menja), a i cini mi se da je ovo moje resenje previse "rucno" nekako. Sta vi mislite? Je l' je prihvatljivo to resenje po nekim standardima web design-a? |
27. 07. 2009. | #8 |
profesionalac
Qualified
11 "Hvala" u 11 poruka
|
ne postoji manje i vise prihvaltjivo resenje, tvoj dizajn mora da se ispravno prikazuje u svim browserima (IE, FF, Safari - Chrome i Opera su jos uvek zanemarljivi). Nacin na koji ces da resis taj problem je manje bitan.
|
27. 07. 2009. | #9 |
Душан Бошкић
Qualified
|
Offtopic:
@pkrstic Iako statistički Opera ulazi u područje "zanemarljivosti", tokom godina procenat se povećava uz blage varijacije. Mada je moje mišljenje da više ljudi koristi Operu i da je taj procenat mnogo veći zbog iskusnijih korisnika koji sakrivaju browser identity. Tako da smatram da Opera treba da ide u ovu prvu napomenutu grupu za cross browser.
In brightest day, in blackest night ... Poslednja izmena od 35-68 : 27. 07. 2009. u 22:29. Razlog: Typo |
27. 07. 2009. | #10 |
profesionalac
Qualified
11 "Hvala" u 11 poruka
|
Licno mislim da se niko ne cima da skriva identitet browsera, jer nikome nije u cilju da skriva identitet, jer ako testiras neki browser, onda ga testiras u izvornom obliku. Opera jeste ranije skrivala identitet, ali odavno to ne cini.
Na sajtu sa 1M unique posetilaca u za americko trziste opera nema ima manje od 0.5% poseta, jer Operu koriste samo developeri i tech geekovi. Chrome se trenutno da zanemariti jer ga ista publika koristi kao i operu, ali ne bih zanemario moc googla koji ce dati sve od sebe da ga izreklamira. Trenutno na tom istom sajtu ima 1.75%, i verujem da ce u buducnosti ih biti vise, sto ne mislim da ce se desiti operi. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Uploadujem 500 GB na filefactory! Saveti, sugestije! | luizbonfaa | Marketing i SEO | 2 | 04. 06. 2010. 00:11 |
Python poceci, saveti etc | cvele | Sva početnička pitanja | 0 | 23. 09. 2009. 11:40 |
Saveti oko MySQL tabela i ovaj put u letu :) narvno | martinluter | Sva početnička pitanja | 2 | 05. 06. 2009. 01:37 |
Potrebni ASP.NET Developeri | goran.mitic | Poslovne ponude i zapošljavanje | 0 | 02. 09. 2008. 00:12 |
Potrebni saradnici | vladahalo | Poslovne ponude i zapošljavanje | 0 | 02. 02. 2007. 01:33 |