26. 10. 2007. | #2 | |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 20.06.2007
Hvala: 17
14 "Hvala" u 11 poruka
|
Citat:
Google takodje ima nesto svoje na ovu temu: http://gears.google.com/ |
|
26. 10. 2007. | #3 |
Moderator
Professional
Datum učlanjenja: 26.04.2007
Hvala: 0
4 "Hvala" u 4 poruka
|
jbg tuku se
ali je AIR vec daleko, sem toga ima vec neverovatan komjuniti iza sebe aj sto poredi sa AIRom al sto kaze Microsoft Silverlight to je vec neznanje odn. kao i uvek trude se da naprave buzz samo nije to ono sto prodaje programersku platformu, proizvod mozda
26. 10. 2007. | #4 |
profesionalac
Qualified
14 "Hvala" u 11 poruka
|
Upravo! AIR stvarno deluje kao najcistije i najkompletnije resenje ... bas su se potrudili ... recimo cak aplikacija ne mora ni da bude u flashu da bi mogao da je izvrsavas u AIR-u, sto je pohvalno za firmu koja pravi flash.
A nacin kako se instaliraju AIR aplikacije preko browser-a je stvarno impresivan. Samo kliknes "Install Now" badge i sve se odigra automatski ... Evo lepog primera: http://www.finetune.com/desktop/ |
27. 10. 2007. | #5 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
mislim da ne gadjaju istu ekipu, Prism je u stvari mozillin web runner, koji postoji vec duze vreme, i uglavnom je namenjen XUL/javascript/XPCOM ekipi, ljudima koji rade FF extenzije i slicno... AIR je vise okrenut bivsim flash developerima...
i jedno i drugo su vrlo kul platforme, na strani Prism-a je sto je development vrlo lak, treba ti samo text editor(mada postoje i specijalizovani alati) i osnovno razumevanje XML i javascripta, i vec postoji jako mnogo koda koji se moze pokrasti i prilagoditi. Nekako je to tehnologija najbliza webu jer se sve radi preko javascripta i CSS-a, veoma je lako uzeti postojecu stranu i samo je prepevati u desktop varijantu. Da se odmah ogradim da o AIR znam jako malo, gledao sam ga malo dok se jos zvao Apollo...
27. 10. 2007. | #6 |
Moderator
Professional
4 "Hvala" u 4 poruka
|
AIR != Flash
AIR tera sve web klijent tehnologija HMTL, Javascript, CSS i Flash AIR ima browser u sebi kao panel i sl. very simple and easy da biste pravili AIR aplikacije ne morate imati Flash ili Flex builder, dakle mozete raditi bez troskova verujem da zele da gadjaju istu ekipu, bar po sirini ali tesko da ce im uspeti, imace oni svoju podrsku ali nece biti AIRu niti blizu u svakom slucaju svako moze da bira izmedju vise stvari, za mene je jednostavan pogledajte par prezentacija za AIR, i sl. videcete da vredi razmotriti za razne namene, a pre svega za brendirane aplikacije stoga nije ni cudo sto tako siroko biva prihvacen od velikih web servisa
blog: mrsteel.wordpress.com www: hagane.us del.icio.us Hagane Flash Forum - od pocetnika do eksperta Poslednja izmena od MrSteel : 27. 10. 2007. u 01:09. |
27. 10. 2007. | #7 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
|
27. 10. 2007. | #8 |
Moderator
Professional
4 "Hvala" u 4 poruka
|
i o tome se dosta vodila rasprava po netu,
otprilike, pitanje na kraju na koje se to svelo da li cete koristiti tehnologiju iza koje stoji velika kompanija, koja ulaze u svoj proizvod i iza sebe ima veliki market share ili cete se odluciti za drugu opciju koja garantuje da ne zavisite ni od koga? za mene recimo to proprietary nista ne znaci, ali znam da ima ljudi kojima znaci tako da opet kazem super sto ima izbora
27. 10. 2007. | #9 |
profesionalac
Qualified
14 "Hvala" u 11 poruka
|
Pa i AIR je free, samo nije open source.
Al zato kad pises AIR aplikacije koristis ne proprietary tehnologije: HTML, JavaScript i Flex. AIR je tu cisto kao multi platform runtime. Ako pises aplikacije za Mac ili Win koji su takodje proprietary, ne vidim zasto bi bio problem da pises aplikacije za AIR koji ti cak omogucava da one rade pod 3 velike platforme. Jedino ako pozelis da menjas na neki nacin sam runtime ... e onda je Prism bolje resenje ... al to je vec cini mi se retka situacija. Evo jedne usporedbe AIR-a i Prism-a: http://www.webtekconcepts.com/2007/1...-vs-adobe-air/ Izgleda da je Prism mnogo skromniji po svojim mogucnostima. |
27. 10. 2007. | #10 |
Moderator
Professional
4 "Hvala" u 4 poruka
|
da, AIR runtime nije open source ali programiranje za njega jeste ako koristis HTML, JS i Flex SDK 2
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
DevProTalk Mozilla Search Plugin | nixa | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 24 | 12. 07. 2013. 17:40 |
Mozilla Firefox ekstenzije | zextra | Web aplikacije, web servisi i software | 41 | 22. 10. 2011. 19:02 |
Mozilla Firefox Extensions | bluesman | Web aplikacije, web servisi i software | 111 | 01. 03. 2008. 09:14 |
Iako i mi sami preferiramo Mozilla Firefox | nixa | Web aplikacije, web servisi i software | 3 | 24. 10. 2006. 17:14 |
Mozilla & input type=file field | dee | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 7 | 31. 08. 2006. 19:13 |