|
|||||||
| e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
|
![]() |
|
|
Alati teme | Način prikaza |
|
|
|
|
#1 | |||
|
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 10.02.2006
Hvala: 2
20 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
Citat:
- ali ilustracije radi mi (vast.com) trenutno rabimo 100-200 servera + ponekada 50-100 ec2 instanci za odr. set operacija - daleko od toga da je ovo uobicajen slucaj.Citat:
Citat:
Poslednja izmena od caboom : 10. 10. 2007. u 14:53. |
|||
|
|
|
| "Hvala" caboom za poruku: |
|
|
#2 | |
|
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 05.06.2005
Hvala: 61
88 "Hvala" u 60 poruka
![]() ![]() |
Citat:
(Kao i uvek, mislim da je najbolje o ovakvim stvarima čuti od ljudi koji su to prošli: boccio, zira, Ilija, itd.)
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 10. 10. 2007. u 15:02. |
|
|
|
|
| "Hvala" degojs za poruku: |
|
|
#3 |
|
Robert Ivanov
Master
|
^ rekoh da procitam temu i spomenem iliju, kao i donesi.kom
i jedno i drugo jesu startupi - koliko ce oni biti fin. uspesni - vreme ce pokazati i dok mi ovde pisemo i mislimo, ja precrtavam jos jednu ideju u mom spisku ideja - neko je vec realizovao last.fm za bugarsku ![]() kao sto neko rece: vecina nas ima neki takav spisak, ali je problem zaustaviti sve drugo i raditi na njemu - opet, sto si sigurniji u ideju, to je opravdaniji rizik a ideja radim posao + dodatno radim moj projekat - u principu je ok, ali sve mi se cini da me je prosao taj period - 20h dnevno rada ![]() realno pogledano - bluesmanovo racunanje mi se cini najpravilnijim cak sam ubedjen i da ukoliko to rade 3-ca entusijasta (neko spomenu studente u komentaru) - prvobitno ulaganje se moze svesti do bas male cifre recimo da se za 2 meseca ne moze izgurati ceo proizvod ali da ga ipak 3-ca developera mogu dogurati do faze da se pocne ozbiljnije misliti o trazenju angel-a ili pak arketingu il slicno a ukoliko ste (manje-vise) sigurni da imate dobru ideju - 2 meseci i nisu veliki problem (naravno, porodica, kredit, ovo-ono, ali opet, moze se. eto recimo blues ima sve navedeno pa je opet isao u london - a to je mogao uloziti u neki omanji startup )
my own piece of web Poslednja izmena od robi-bobi : 10. 10. 2007. u 15:10. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
expert
Master
|
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 18.11.2006
Hvala: 0
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
Citat:
Kažeš da je sve veća količina konferencija i da ima puno priče a malo rezultata. Kao prvo, molim te reci mi koje su to silne konferencije u regiji? Imamo ITseminar/BizBuzz, imamo Web.Start, i to je manje-više to kad je riječ o mjestima gdje se može čuti nešto o (Web) startupima. Većina ostalih konferencija ili su nasljednici raznih Info sajmova ili kvaziznanstvenih simpozija iz osamdesetih (zagrebački Info je već odavno propao), ili su pak prćije raznih multinacionalki poput Microsofta, IBM-a, Oraclea... Konferencija koje barem dotiču Web poduzetništvo ima žalosno malo, a čak i da ih ima više, mora ti biti jasno da svugdje u svijetu količina priče i buzza uvelike premašuje količinu konkretnih rezultata. To je zakon velikih brojeva, i normalno je -- pogledaj koliko konferencija ima samo u Europi, a SAD da ne spominjem. Kad tome dodamo BarCampove, OpenCoffee Club i tome slične "gerilske" inicijative, onda je jasno da priče itekako ima u cijelom svijetu. Također nije točno i da nema rezultata. Nedavno sam čitao o prvoj Web akviziciji u Srbiji, a u Hrvatskoj ih je bilo već nekoliko: Posao.hr, MojPosao, Tulumarka, Blog.hr, Ptičica, Croportal.net... To su još uvijek uglavnom sajtovi lokalnog dosega, ali polako se pojavljuju projekti koji ciljaju i na svjetsko tržište. U jednoj stvari ću se apsolutno složiti s tobom, a to je da je infratruktura jako loša. Pretpostavljam da si mislio na tehničku infrastrukturu, ali ona u Hrvatskoj polako ulazi u fazu zrelosti (evo ja trenutačno ovo pišem preko wireless mreže spojene optičkim kablom kojim osim Interneta ide još i signal za TV -- 105 kanala -- i telefonske linije, a sve za pedesetak eura mjesečno); no još uvijek smo jako slabi po pitanju poslovne infrastrukture, i zato smo pokrenuli udrugu Initium kako bismo inicirali razvoj te infrastrukture. Tu prije svega mislim na povezivanje poduzetnika i investitora, ali i edukaciju i jednih i drugih. |
|
|
|
|
| "Hvala" Berislav Lopac za poruku: |
|
|
#6 | ||||
|
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 10.02.2006
20 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
Citat:
Citat:
sa druge strane - da bi imao nesto tipa bar camp-a ili kojeg god klona, potrebna ti je pre svega zajednica - u nasem slucaju (posto sumnjam da je situacija drasticno drugacija u zagrebu, mozda je 2-3 godine ispred beograda u najboljem slucaju) *koja* zajednica? npr. irska ili portugal imaju daleko zivlji community od naseg regiona - ne bih rekao da je u pitanju samo igra velikih brojeva ako gledamo broj stanovnika. Citat:
Citat:
as i was goin' over the cork and kerry mountains i saw captain igor and his code he was writin' i first produced my pistol and then produced my rapier i said stand and deliver or the devil he may take ya musha ring dum a doo dum a da whack for my daddy-o whack for my daddy-o there's code-ah in the svn-o vreme je da se vratim u rudnik. |
||||
|
|
|
|
|
#7 | |
|
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 18.11.2006
Hvala: 0
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
Citat:
Upravo tako. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Mister :)
Sir Write-a-Lot
|
Ja odustajem.
|
|
|
#9 |
|
Moderator
Professional
Datum učlanjenja: 26.04.2007
4 "Hvala" u 4 poruka
![]() |
odustajes jer se ne slazes da startup nije samo gola aplikacija ?
|
|
|
#10 |
|
Banned
Wrote a book
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 161
110 "Hvala" u 69 poruka
![]() ![]() |
Procitao sam vecinu postova osim par zadnjih... ali u svima se vrti ista prica.
Koliko sam shvatio Blues je ovde hteo da prica o samom startu odnosno koliko je sretstava potrebno da bi se krenulo i stiglo do nekog proizvoda. Postoji mnogo razlicitih nacina za pokretanje startupa... samo jedan od njih jeste direktna investicija treceg lica (angel, banka itd). Ovo kazem zato sto se dosta ucesnika ove teme slepo drzalo pretpostavke da je potreban prototip koji bi se nekome pretstavio. Primera radi neko je mozda prodao dedovinu ili kucu na moru kako bi zapoceo svoj mali/srednji/veliki biznis (popularno poznat kao startup). Tzv startup nije nista drugo do previse eksplatisan, fancy termin za kompaniju koja je tek u povoju. Moje licno misljenje jeste da je termin nastao posto je drugi termin postao previse trashy, sigurno ga se secate... Bubble. Dok je bubble nastao kada je postalo previse izlizano nazivati neki biznis .kom (.com). Iako su druga dva izraza usko vezana za IT, startup nije. Ako pominjemo developere zasto ne bi smo pomenuli i recimo mashino-strugare... startup (grr) nije termin vezan za web pa ni za IT, jednostavno u toj sveri ih trenutno ima najvise ili je jednostavno tu najlakse razviti buzz (drugi termn koji preti da postane jos dosadniji od reci startup). Samo mali tip zarad kvaliteta diskusije. Otvorite html editor, search and replace: "startup"->"poceti biznis".
|
![]() |
| Alati teme | |
| Način prikaza | |
|
|
|||||
Slične teme
|
||||
| Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
| Cena radnog sata | Vladimir Rodic | Opušteno | 12 | 26. 02. 2009. 08:08 |
| Cena rada po času - statistika | phatsa | Programiranje | 49 | 26. 01. 2007. 04:29 |
| ToS i autorska prava | zark0vac | Planiranje i usability | 0 | 11. 11. 2006. 17:40 |
| Scaleovanje .NET i cena | Ilija Studen | Programiranje | 15 | 04. 11. 2006. 05:11 |
| Kalkulator cena oglasavanja | Dragan Varagić | Marketing i SEO | 6 | 04. 08. 2006. 11:28 |