DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Web development i web aplikacije > PHP
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

PHP PHP aplikacije, Smarty, PEAR

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 28. 11. 2005.   #1
oliver78
profesionalac
Professional
 
Avatar oliver78
 
Datum učlanjenja: 03.09.2005
Lokacija: Glogonj, Pančevo
Poruke: 250
Hvala: 2
2 "Hvala" u 2 poruka
oliver78 is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za oliver78
Default prenosenje pomocu get metode

Da li je ikako moguce pod ovim uslovima

http://afrodita.rcub.bg.ac.yu/~iep/test.php

prenositi globalne promenjive pomocu GET metode?
__________________
http://oliver.glogonj.net
oliver78 je offline   Odgovorite uz citat
Staro 28. 11. 2005.   #2
dinke
Super Moderator
Invented the damn thing
 
Avatar dinke
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Poruke: 2.371
Hvala: 370
692 "Hvala" u 194 poruka
dinke je pravi dragi kamendinke je pravi dragi kamendinke je pravi dragi kamendinke je pravi dragi kamendinke je pravi dragi kamendinke je pravi dragi kamen
Default

Jel ti to pitaš kako da tamo uključiš register_globals (kako bi get promenljive bile globalne) ili si mislio na nešto drugo ?
__________________
Caught in a Web|Blogodak
With great power comes great responsibility!
dinke je offline   Odgovorite uz citat
Staro 28. 11. 2005.   #3
oliver78
profesionalac
Professional
 
Avatar oliver78
 
Datum učlanjenja: 03.09.2005
Lokacija: Glogonj, Pančevo
Poruke: 250
Hvala: 2
2 "Hvala" u 2 poruka
oliver78 is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za oliver78
Default

Mislio sam da li je moguce da sa ovako konfigurisanim PHP-om prosledjujem globalne promenljive GET metodom.
Koristim sesije. To funkcionise.
Jel ima negde resurs na srpskom sa objasnjenjima za svaku (ili veci deo) stavku konfiguracije PHP-a?
Znam da jedno trazi drugo i onda dolazi malo do konfuzije. Sta mogu, a sta da ne koristim.
Hvala
__________________
http://oliver.glogonj.net
oliver78 je offline   Odgovorite uz citat
Staro 29. 11. 2005.   #4
oliver
expert
Expert
 
Avatar oliver
 
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 580
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
oliver is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za oliver Pošaljite poruku preko Skype™ za oliver
Default

Globalne promjenljive kao $GLOBALS ili "globalne" na nivou tvoje skripte? U stvari, u oba slucaja ne kontam zasto bi ih prenosio preko $_GET.

Am I missing something? // opet sam budan godinama
__________________

oliver je offline   Odgovorite uz citat
Staro 29. 11. 2005.   #5
ivanhoe
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
 
Avatar ivanhoe
 
Datum učlanjenja: 18.10.2005
Lokacija: Bgd
Poruke: 5.320
Hvala: 104
2.322 "Hvala" u 583 poruka
ivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svima
Pošaljite poruku preko Skype™ za ivanhoe
Default

ako mislis na register_globals ( da ti se polje pera iz forme pojavi automatski kao $pera) onda ti to ne treba, jer mozes da mu se obratis sa $_GET['pera'] (naravno ako je method="get" u formi)

Sesije nemaju neku vezu sa get i post, osim sto mozes da koristis get parametar da preneses session_id (za podesavanje da li koristiti cookies ili get za prenos sessID-a, koliko ce da zive sesije i sl. koristis podesavanja iz php.ini koja imaju session. na pocetku, tebi se prenosi preko cookija koji se zove PHPSESSID koliko vidim)

Ako to nije ono sto pitas, onda probaj da jasnije formulises pitanje...

a inace Ivica iz RCUB-a je jako fin covek tako da verujem da ako ga lepo zamolis moze i da ti izadje u susret sa nekim php.ini podesavanjima ako ti bas treba...takodje nemoj da mu ostavis ovaj phpinfo() ovako na serveru (kad zavrsis sa testiranjem) jer to ipak predstavlja ranjivu tacku za server...
ivanhoe je offline   Odgovorite uz citat
Staro 30. 11. 2005.   #6
oliver78
profesionalac
Professional
 
Avatar oliver78
 
Datum učlanjenja: 03.09.2005
Lokacija: Glogonj, Pančevo
Poruke: 250
Hvala: 2
2 "Hvala" u 2 poruka
oliver78 is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za oliver78
Default

Konkretno:
Pri izboru jezika mislio sam da stavim link:

index.php?lng=sr
index.php?lng=en

Sad u zavisnosti od izbora upisujem u sesiju jezik i na osnovu toga je izlaz ili na srpskom ili na engelskom.
Problem je sto ne mogu da koristim promenjivu $lng.
Problem sam resio novom stranicom

index_en.php

U njoj upisujem u sesiju en, i sljaka.

Da li moze to i preko globalnih promenjivih.
Sajt:
http://afrodita.rcub.bg.ac.yu/~iep/
http://afrodita.rcub.bg.ac.yu/~iep/test.php
__________________
http://oliver.glogonj.net
oliver78 je offline   Odgovorite uz citat
Staro 30. 11. 2005.   #7
noviKorisnik
Dejan Katašić
Wrote a book
 
Avatar noviKorisnik
 
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.017
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
noviKorisnik će postati "faca" uskoro
Default

Kako - ne možeš da koristiš promenljivu $lng? Ako odeš na stranicu index.php?lng=sr u $_GET ['lng'] ćeš naći 'sr'.
noviKorisnik je offline   Odgovorite uz citat
Staro 30. 11. 2005.   #8
ivanhoe
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
 
Avatar ivanhoe
 
Datum učlanjenja: 18.10.2005
Lokacija: Bgd
Poruke: 5.320
Hvala: 104
2.322 "Hvala" u 583 poruka
ivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svima
Pošaljite poruku preko Skype™ za ivanhoe
Default

Recimo mozes ovako, pa da ne moras stalno da prosledjujes parametar za jezik:

PHP kôd:
<?
@session_start();

if( empty(
$_SESSION['jezik']) ) {
    
// nije kreirana sesija do sad, zapisimo opciju za jezik:
    // ako je poslat parametar lng onda koristi njega, inace default je srpski 
    
$_SESSION['jezik'] = ( empty($_GET['lng']) )?  'sr' $_GET['lng'];
}

// ovde ide logika koji jezik da koristimo, i gde da nadjemo te fajlove
switch ($_SESSION['jezik']) {
     case 
'en'$dir 'english/';
                   break;
     default:  
$dir 'srpski/';


// i sad ukljucimo fajl na trazenom jeziku
include($dir 'strana.php');

?>
otprilike nesto ovako, pisem iz glave, pa proveri jos jednom sintaxu...Inace, brkas pojmove globalnih promenjivih i session promenjivih:

1) globalna promenjiva je u php-u promenjiva koja postoji celo vreme izvrsavanja skripte, ali kad se skript zavrsii onda vise ne postoji...znaci nemas od nje koristi za prosledjivanje necega izmedju skripti...

2) session promenjiva je vrednost koja se snimi u fajl kad se zavrsi skripta (to php automatski uradi), pa kad opet neko iz iste sesije (sa istim sessionID, makar i druga skripta bila u pitanju) naidje ona ce se ponovo ucitati nazad iz fajla, znaci prezivece gasenje skripta...nju mozes da koristis da prenosis opcije izmedju skripti, bez slanja parametara GET-om svaki put

Poslednja izmena od ivanhoe : 30. 11. 2005. u 01:41.
ivanhoe je offline   Odgovorite uz citat
Staro 30. 11. 2005.   #9
noviKorisnik
Dejan Katašić
Wrote a book
 
Avatar noviKorisnik
 
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.017
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
noviKorisnik će postati "faca" uskoro
Default

Mala primedba... ako se lng parametar nalazi u adresi - trebalo bi da ima prioritet nad setovanjem u sesiji (ili ne?)
PHP kôd:
<?php
@session_start ();

if (isset (
$_GET ['lng'])) $_SESSION ['jezik'] = $_GET ['lng'];
if (!isset (
$_SESSION ['jezik'])) $_SESSION ['jezik'] = 'sr'// default

// etc...
?>
noviKorisnik je offline   Odgovorite uz citat
Staro 30. 11. 2005.   #10
ivanhoe
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
 
Avatar ivanhoe
 
Datum učlanjenja: 18.10.2005
Lokacija: Bgd
Poruke: 5.320
Hvala: 104
2.322 "Hvala" u 583 poruka
ivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svima
Pošaljite poruku preko Skype™ za ivanhoe
Default

^^ da da, skroz tacno..

kao sto rekoh ja sam to skuckao na brzaka iz glave, kao primer upotrebe...nisam se bas mnogo unosio u problematiku
ivanhoe je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum

Slične teme
Tema Početna poruka teme Forum Odgovori Poslednja poruka
cross-domain komunikacije pomocu iframe-a ivanhoe (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS 3 27. 05. 2009. 18:14
update pomocu subqueries u mysql-u ivanhoe SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net 2 02. 12. 2007. 22:43
ranges pomocu regexpa ivanhoe Regular expression i htaccess 1 12. 11. 2007. 09:31
Simulacija POST metode misk0 PHP 26 10. 08. 2006. 11:39
Citanje binarnih fajlova pomocu PHP? krcko PHP 4 19. 07. 2006. 01:33


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 04:50.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.