e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
15. 06. 2005. | #1 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Delta Banka e-banking
Ne mogu da izdržim a da ih ne popljujem. Software im pada svaki čas (FXClient) a posle nekoliko padova nisam mogao više ni da ga pokrenem, čak sam reistalirao sve i opet ne mogu da ga pokrenem. Čovek kojeg sam zvao, počeo da mi objašnjava gde se nalazi "Add/Remove Programs" pa sam prekinuo svaki dalji razgovor pošto ni on sam jadnik ne zna o čemu govori. Hajde, nije frka, idem na sajt pa da probam da odradim nešto online.
Odem na https://secure.deltabanka.co.yu/l id dobijem sledeću poruku: Kôd:
Platform Win2000 WinNT,Win98,WIN2000,XP Web Browser Netscape5 It's necessery to use Internet Explorer (version 5 or later) MSDOM Version 0.0 You have to have MSDOM version 6.0. This component you get with Internet Eksplorer 6.0 Java Script It's supported JavaScript1.3 Your Web Browser nids to support JavaScript Active X Controls Not supported ActiveX No translation Cookies It's supported Cookies No translation Druga stvar je što sam došao sa daleko naprednijim browserom nego što je "nids" pa sam više nego zbunjen. Čak i da im čestitam što su mi provalili koji operativni sistem koristim, kakvu drugu odluku da donese čovek nego da lepo prebaci svo poslovanje na neku ozbiljnu banku?
15. 06. 2005. | #2 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Banke razvijaju na "provernim" platformama i neke stvari smatraju da su obavezne, kao npr IE i slično... Ne znam zašto je tako, ali na webu postoji niz standarda čijim bi poštovanjem ti sistemi ostvarili kompatibilnost sa svim platformama, dokumenti bi bili mnogo manji i bla bla... Znate priču.
Ono što je najžalije što većinom čelni ljudi banaka ne znaju za kakav su otpad dali ogromne pare. Problem leži u činjenici da takve aplikacije prave "okoreli" programeri koji nikada u životu nisu seli i napravili pravu web aplikaciju... To što većina dobije je njihov pokušaj da se aplikacija napisana u desktop maniru pruži kroz web browser, a uglavnom se više oslanjaju na "proverenu platformu" nego na standarde koji su tu zadnjih 10 godina. |
15. 06. 2005. | #3 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
|
Pa jeste, tako je to sa prevodima, ne bi bilo čudno da naletiš na delove na makedonskom, malo ćirilice, nešto više latinice i mestimično engleskog. To se zove internacionalizacija ;-)
A ovo jeste biser: "This component you get with Internet Eksplorer 6.0" (dakle, Eksplorer, da se zna) A zahteva se Eksplorer jer... Kontam da je osnovna fora što se traži dupli ključ, znači da pored lozinke moraš da obezbediš i materijalni dokaz preko identifikacije Smart kartice ili Mini CD-a... a za to se koristi Active X... i to je ta priča. |
15. 06. 2005. | #4 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
|
heheh, ne može Netscape5, ali može Netscape8... sa IE rendering engine prikazom ;-) eto - prevario sam Banku, šta dalje?
|
15. 06. 2005. | #5 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Mislim da je Ilija 100% tačno definisao problem. Uz ovo što si rekao dodao bih da nisu samo čelni ljudi banaka problem. Svojevremeno sam dok sam radio u Boox-u imao "zadovoljstvo" da sarađujem sa ljudima iz jedne velike IT firme (iz tvog grada Ilija) oko pravljenja nekog xml based backenda za Boox-ov sajt. Prilikom razgovora sa predstavnikom te firme na moju konstataciju da ništa što su radili nije po standardima i da ja koji uopšte i nemam Windows instaliran ne mogu ni da učitam njihov sajt, odgovor čoveka (koji je mislim Generalni Manager firme) bio je "izvini ali, samo kreteni ne koriste IE".
Inace delta banka je tek nedavno promenila svoj stari sistem (koji je radio ok na non IE browserima). Ja licno koristim njihov sistem samo za proveru stanja na racunu, ne bih se usudio da bilo sta placam preko njega. Covece cak im ni cert nije validan, dal da uopste gledam dalje Inace, nista bolji nisu ni ostali sistemi nasih banaka kojima sam imao pristup. Da stvar bude jos gora, problem nije samo do srpskih banaka. Recimo moj kolega koji zivi na Floridi je morao da salje custom user agent iz Mozille (IE user agent naravno) kako bi ga banka pustila uopste da udje u sistem. U poslovnom svetu na zapadu, IE je defacto standard. Mnoge non IT firme uopste i ne daju administratorske privilegije zaposlenima na njihovim racunarima, tako da koristis sta imas instalirano na sistemu. U takvim firmama IT sector odlucuje koji browser se koristi, a trenutno to je (jos uvek) IE. U nekim firmama (IBM recimo) pocinju da preporucuju druge browsere, ali tu se promene desavaju jako sporo tako da ce bez obzira na kvalitet IE jos dugo biti (de-facto) standard. |
16. 06. 2005. | #6 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
ja imam onu munju sa active x forama i diskom , i Boga pitaj sta ona meni radi po sistemu ..samo jedan dan mi je osvanuo dir > c:/deltabanka ,a da ne pominjem sto je im sistem robusan i neverovatno tezak za ucitavanje .. .ok je koristiti activex ,ali ostalo .. no comment ..
18. 09. 2005. | #7 |
novi član
Datum učlanjenja: 10.09.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Ja koristim Ebank od Jubanke, jeste da je potpuno MS orijentisan, ali radi potpuno OK, bar do sada. Inace ova Halkom-Peksim resenja su katastrofalna, pre neki dan me pozvao prijatelj koji ima racun u Komercijalnoj i uzeo Ebanking, ja jednostavno nisam uspeo nista da uradim. Ni da pogledam izvod, ni da vidim stanje, uspeo sam da otvorim formu za unos naloga, ali dalje nisam smeo.
Sto je najveci stos banke to naplacuju, a ti im menjas salterusu, trosis svoje vreme i resurse, a uz sve to jos i ne radi. Onda nije uopste cudo sto su u Bankama guzve kao u stara dobra vremena, kada je postajala SDK. |
19. 09. 2005. | #8 | |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2005
Hvala: 21
70 "Hvala" u 46 poruka
|
Citat:
http://www.vesic.org/blog/?p=33 Inače, HVB je po mom ličnom iskustvu vrlo solidna po pitanju on-line bankinga.
19. 09. 2005. | #9 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Odlican blog zapis. I ja sam podstaknut ovom temom blago receno kritikovao delta e-banking na svom blogu. Inace, moja draga koristi e-banking Raiffeisen banke. On zaista ima validan sertifikat, ali opet obilato koristi Active X kontrole, i osim ako ga ne stavis na listu "Trusted sajtova" iskacu upozorenja samo tako. I da, on je takodje IE only
|
19. 09. 2005. | #10 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Sistem Raiffeisen zapisuje stvari na hard disk korisnika. Mislim, kakav je to online sistem koji mora da koristi korisnički disk da bi čuvao podatke (ništa slično kolačićima)?
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koja banka za preduzetnika? | mLAN | e-Business | 68 | 02. 02. 2011. 13:22 |
OffShore Banking Account za Unovcavanje Adsense I Affiliate Cekova | buksula | e-Business | 10 | 03. 03. 2010. 03:01 |
Delta Nila | oksite | Opušteno | 51 | 25. 10. 2007. 16:16 |
Raiffeisen Banka uvodi IBAN | kai | e-Business | 10 | 12. 01. 2006. 17:45 |