DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Poslovanje, održavanje i marketing > e-Business
Želite da se reklamirate ekskluzivno na ovoj poziciji? Javite se

e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno. Sponzor: www.poslovnaznanja.com

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 07. 04. 2006.   #1
bluesman
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
 
Avatar bluesman
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 5.450
Hvala: 288
1.247 "Hvala" u 446 poruka
bluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušati
Pošaljite ICQ poruku za bluesman
Default Identitet na web-u

Danas, posle priče na eTrgovina, u kolima na povratku kući razmisljam o konceptu indentiteta korisnika na net-u. Ne znam da li svi znate o čemu je reč, glavno pitanje je cenralizovanje ličnih podataka ili neki servise, kao što je recimo pokušao Microsoft svojim Passport servisom u kojem pomoću centralnih podataka pristupate mnogobrojnim servisima. Microsoft je to ograničio na svoje servise (koliko se ja secam) MSN, hotmail...

Google ima nešto slično sa svojim gmail account-om koji je username i password za mnoge google servise uključujući i adsense i analytics.

Kako bi moglo da izgleda neko globalno rešenje i kolika je uopšte verovatnoća da će mnogi servisi prihvatiti korišćenje takvog jednog centralnog identiteta osobe na netu.

Znači, na primer, ja se registrujem na nekom servisu koji se zove DPTPassport i onda, gde god da odem na bilo koji servis, umesto registracije i unošenja gomile podataka iznova svaki put i pamćenja stotine passworda (ako ne koristite uvek isti svuda) jednostavno koristim svoj DPTPassport. Znači pri registraciji, jednostavno unesem svoj DPTPassport username i password i već sam registrovan za taj novi servis, pri čemu servis pristupa mojim podacima kao što je ime, prezime, email...

Šta recimo sa kupovinom online? Da recimo čuvam broj kreditne kartice na takvom nekom servisu, i onda kada kupujem nešto, umesto unošenja podataka ne neke potencijalno nesigurno sajtove, jedostavno cela transakcija ode preko mog centralnog identiteta. Taj nesiguran servis nikada neće saznati moje podatke o kreditnoj kartici, svo obavlja taj neki DPTPassport i samo isporučuje rezultat transakcije ovom servisu.

Naravno, priča je mnogo kompleksnija, ovo su samo neke nabacane ideje, čisto za početak
__________________
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman
I don't always know what I'm talking about but I know I'm right!
bluesman je offline   Odgovorite uz citat
Staro 07. 04. 2006.   #2
nixa
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
 
Avatar nixa
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 3.694
Hvala: 160
458 "Hvala" u 164 poruka
nixa ima spektakularnu aurunixa ima spektakularnu aurunixa ima spektakularnu aurunixa ima spektakularnu aurunixa ima spektakularnu auru
Pošaljite poruku preko Skype™ za nixa
Default

Pa generalno je odlicno ,Google implementacije je po meni najbolja ,.NET passport je pain in a ass da pokrenes ( mada kasnije on ok radi ).E sad pitanje je da li ce prosecan korisnik da prihvati to resenje,evo uzevsi Google kao uspesan primer ,oni su to uradili neprimetno preko GMail account'a ... jako dobra tema ...
__________________
Do not ask yourself what the world needs. Ask yourself what makes you come alive, and then go do that. Because what the world needs is people who have come alive
nixa je offline   Odgovorite uz citat
Staro 07. 04. 2006.   #3
bojan_bozovic
expert
Master
 
Avatar bojan_bozovic
 
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Poruke: 730
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
bojan_bozovic is on a distinguished road
Default

Zaboravismo Yahoo! koji to ima odvajkada, ali, ionako ti browser pamti passworde, to je jedno, a, verujem, imas i hihg-security passworde za vrlo bitne stvari. Sa aspekta bezbednosti, to je nightmare. Dalje, cak i da se uredi centralna baza na nekom sajtu za sve servise, prvo pricaj o Verisign certifikatu ($100000 depozita), a onda o svemu ostalom, uz, svakako, kako bi taj servis mogao i da bude profitabilan. Da li bi ti placao takvom sajtu da tvoji cPanel passwordi budu u bazi? Da li bi ti dozvolio tom sajtu remote pristup tvojoj bazi? Nije mi jasno kako je uopste ovo moglo ikome da padne na pamet.
bojan_bozovic je offline   Odgovorite uz citat
Staro 07. 04. 2006.   #4
marinowski
Igor Marinović
Expert
 
Avatar marinowski
 
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Lokacija: Palić
Poruke: 549
Hvala: 31
39 "Hvala" u 17 poruka
marinowski is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za marinowski
Default

Nije tu reč samo o passwordima, nego o mnogo široj slici. Svakodnevno popunjavamo upitnike na webu, a te informacije posle nekog vremena mogu da zastare, a mi nemamo načina da ih promenimo. Takođe, nemamo dovoljno jasnu predstavu šta se zna o našim identitetima na Webu. Ne mislim tu samo na ime/prezime/rodjenje/posao/plata parametre, nego i na praćenje aktivnosti pojedinog korisnika koje ne moraju biti vezane uz ime.

U odličnoj prezentaciji Steve Majstorovića pomenuti su glavni igrači na ovom polju: Microsoftov InfoCard i Sxip. Tu je i OpenID.
marinowski je offline   Odgovorite uz citat
Staro 07. 04. 2006.   #5
borstale
A joint a day
Master
 
Avatar borstale
 
Datum učlanjenja: 16.08.2005
Lokacija: Bor
Poruke: 728
Hvala: 170
47 "Hvala" u 30 poruka
borstale će postati "faca" uskoroborstale će postati "faca" uskoro
Pošaljite ICQ poruku za borstale
Default

Onako "na prvu loptu" (još pijem prvu jutarnju kafu), rekao bih da ne samo da zvuči kao dobra ideja, nego i da je to nešto što se ne može izbeći u relativno bliskoj budućnosti.
__________________
RainDog
borstale je offline   Odgovorite uz citat
Staro 07. 04. 2006.   #6
Dušan Dželebdžić
Nekad bio ddz
Expert
 
Avatar Dušan Dželebdžić
 
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Poruke: 590
Hvala: 88
402 "Hvala" u 51 poruka
Dušan Dželebdžić će postati "faca" uskoroDušan Dželebdžić će postati "faca" uskoroDušan Dželebdžić će postati "faca" uskoroDušan Dželebdžić će postati "faca" uskoroDušan Dželebdžić će postati "faca" uskoro
Pošaljite poruku preko MSN za Dušan Dželebdžić Pošaljite poruku preko Skype™ za Dušan Dželebdžić
Default

MSN Passport u početku nije bio ograničen samo na MS web servise, već je bio predviđen da radi baš onako kao što si i ti zamislio (sad vadim iz malog mozga, ali čini mi se da je jedno vreme i Ebay koristio njihove usluge). Problem je bio u (ne)pouzdanosti njihovog sistema, pa su na kraju svi osim MSa odustali od Passporta.
__________________
Converting dead links into hyperlinks since 1996.
Dušan Dželebdžić je offline   Odgovorite uz citat
Staro 07. 04. 2006.   #7
noviKorisnik
Dejan Katašić
Wrote a book
 
Avatar noviKorisnik
 
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.017
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
noviKorisnik će postati "faca" uskoro
Default

... pa globalno - ne. Korisnički sistemi nastaju zbog interesa osnivača sistema - kako postoje različiti interesi (različiti džepovi) to postoje i različiti sistemi. Jeste jedna lepa utopija, svakako.
noviKorisnik je offline   Odgovorite uz citat
Staro 07. 04. 2006.   #8
Goran Aničić
Moderator
Expert
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 538
Hvala: 10
40 "Hvala" u 20 poruka
Goran Aničić će postati "faca" uskoro
Default

Što nK kaže, svi ti centralizovani identity sistemi nastali su iz potreba samih pokretača (MSN, YAhoo...) gde se najmanje mislilo na benefite za krajnje korisnike (naravno u PR-u to ističu kao komparetivne prednosti).

Osnovno, da bi imali jedan takav "centralni registar" on mora biti zasnovan na interesu, a potom se postavlja vrlo osetljiva pitanja, kotrole, pristupa, identifikacije itd. Da, tu je i sindrom "velikog brata".
__________________
..................................
Kompjuterski e-zine
Personal magazin
..................................
Blogovi
Svakodnevnica Auto blog
Goran Aničić je offline   Odgovorite uz citat
Staro 07. 04. 2006.   #9
Dejan Bizinger
Moderator
Wrote a book
 
Avatar Dejan Bizinger
 
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 1.165
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
Dejan Bizinger će postati "faca" uskoroDejan Bizinger će postati "faca" uskoro
Default

Za izbegavanje popunjavanje silnih formulara to je dobra ideja ali meni samo nije jasno kako napraviti dovoljno, da kazem uopsten sistem gde ces jednom upisati sve potrebne podatke. Na koliko bi pitanja bilo dovoljno odgovoriti u taj "centralan registar" kako vise ne bi morali da se upisuju formulari. Neki sajt moze da zahteva od korisnika da upise samo najosnovnije podatke a neko moze da trazi npr. Social Security Number.

Neko resenje bi bilo da se napravi dovoljno usaglasen sistem od strane sajtova za pitanja na formularima ili ce ici po principu: "iz vaseg registra smo uzeli te i te podatke a treba da upisete jos to i to". Sto se tice informacija o kreditnim karticama, na mnogim mestima gde nesto kupujemo online oni se cuvaju tako da ne vidim razlog zasto se ne bi i tu cuvalo.

Mozda je pravo resenje da se koristi neka kombinacija hardverskog uredjaja kao npr. smart card u kombinaciji sa "centralnim registrom" sto bi donekle obezbedilo neporecivost transakcije.

Samo, kao sto je Goran spomenuo "velikog brata" to lici na to. Necu ni da pomislim sta bi se desilo kada bi neko upao u takav sistem.
__________________
Flirtic.rs - social dating baziran na testovima i anketama | Karike.com - upoznaj nove osobe

Poslednja izmena od Dejan Bizinger : 07. 04. 2006. u 11:58.
Dejan Bizinger je offline   Odgovorite uz citat
Staro 07. 04. 2006.   #10
bluesman
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
 
Avatar bluesman
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 5.450
Hvala: 288
1.247 "Hvala" u 446 poruka
bluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušati
Pošaljite ICQ poruku za bluesman
Default

Citat:
Originalno napisao bojan_bozovic
Zaboravismo Yahoo! koji to ima odvajkada, ali, ionako ti browser pamti passworde, to je jedno, a, verujem, imas i hihg-security passworde za vrlo bitne stvari. Sa aspekta bezbednosti, to je nightmare. Dalje, cak i da se uredi centralna baza na nekom sajtu za sve servise, prvo pricaj o Verisign certifikatu ($100000 depozita), a onda o svemu ostalom, uz, svakako, kako bi taj servis mogao i da bude profitabilan. Da li bi ti placao takvom sajtu da tvoji cPanel passwordi budu u bazi? Da li bi ti dozvolio tom sajtu remote pristup tvojoj bazi? Nije mi jasno kako je uopste ovo moglo ikome da padne na pamet.
Mislim da nisu uopste ukapirao pricu. Ne kaci se Passport servis na tvoj sajt nego ti na njegov kako bi proverio identitet neke osobe. Znaci kada unosi neko kod tebe username i password, ti se saljes request na njegov identitet i dobijas true / false ili sta god i tako znas da je ok. Sta ces ti kasnije da radis sa tim, to je tvoja stvar. Da li ces da kreiras session ili nesto - to nema veze sa servisom.

Ne razumem "placanje takvom sajtu da passwordi budu u bazi"? i "Da li bi ti dozvolio tom sajtu remote pristup tvojoj bazi?". Korisnik sam odlazi na takav sajt i kreira svoj identitet a kod tebe on unosi samo svoj username i password iz svog identiteta a ti onda radis upite za sve ostale podatke. On nikada ne "svrlja" po tvojoj bazi nego ti po njegovoj.
__________________
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman
I don't always know what I'm talking about but I know I'm right!
bluesman je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum

Slične teme
Tema Početna poruka teme Forum Odgovori Poslednja poruka
Korporativni identitet i imidz Dejan Bizinger Marketing i SEO 10 24. 02. 2006. 16:19


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 04:51.


Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.