DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Web development i web aplikacije > SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 25. 08. 2007.   #1
Ilija Studen
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
 
Avatar Ilija Studen
 
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Poruke: 2.669
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
Ilija Studen će postati "faca" uskoroIlija Studen će postati "faca" uskoro
Default Korisnici, zadaci i multiple assignees

Model je prilično jednostavan. Imamo korisnike, zadatke i zaduženja gde na jedan zadatak može da bude stavljeno više korisnika:

users -< assignmnets >- tasks

Gde je assignments klasična vezna tabela:

user_id
task_id

Ono što kvari jednostavnost rešenja je to da ako zadatak nema direktno dodeljene korisnike onda se smatra svačijim i treba da se nađe u listi svih korisnika (Assigned to Anyone).

Ovo lako mogu rešiti, ali rešenja koja mi padaju na pamet nisu baš najsjajnija - ili zahtevaju više upita ili keširanje ili slične gluposti.

Da li je moguće jednim upitom izvući sve zadatke dodeljene korisniku uključujući i one koji nemaju nikog dodeljenog zadacima ili? Svaka ideja je dobrodošla
Ilija Studen je offline   Odgovorite uz citat
Staro 25. 08. 2007.   #2
sasas
novi član
Na probnom radu
 
Datum učlanjenja: 20.08.2005
Poruke: 13
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
sasas is on a distinguished road
Default

Ako sam dobro skapirao problem, možda ti nešto od ovoga pomaže:

SELECT * FROM Tasks WHERE Id IN (SELECT id_task FROM ass WHERE id_user = 1) OR Id NOT IN (SELECT id_task FROM ass)

SELECT * FROM Tasks LEFT JOIN ass ON Tasks.Id = ass.id_task
WHERE ass.id_user = 1 OR ass.id_user IS NULL

Pozdrav

ps. eh, ovo mi je prva poruka ovde, pa kako je red i običaj: POZDRAV SVIM FORUMASHIMA!
sasas je offline   Odgovorite uz citat
Staro 25. 08. 2007.   #3
bluesman
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
 
Avatar bluesman
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 5.450
Hvala: 288
1.239 "Hvala" u 446 poruka
bluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušati
Pošaljite ICQ poruku za bluesman
Default

A da probaš da za taskove koji nemaju assigned users dodaš sve jedno key (task_id, 0) u tabelu assignments, i kada čitaš čitaš:

SELECT * FROM assignments WHERE user_id = $user_id OR user_id = 0;

i tako dobiješ sve njegove taskove + one koji su dodeljeni svima?

Možda nije rešenje by the book, ali bi moglo da radi. Pri tome bi morao da radiš proveru kada god dodeljuješ assignments, recimo ovako:

- kada se kreira task, ako nije uneo user id - automatski se dodeljuje svima i kreiraš (task_id, 0)
- ako kasnije dodeli nekome assignment, odmah obrišeš (task_id, 0) jer više nije "svačiji"
- ako kasnije opet obriše taj assignment, proveriš da li ima još neko kome je dodeljen isti task, ako nema opet kreiraš (task_id, 0)
__________________
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman
I don't always know what I'm talking about but I know I'm right!
bluesman je offline   Odgovorite uz citat
Staro 25. 08. 2007.   #4
dee
Domagoj Horvat
Expert
 
Avatar dee
 
Datum učlanjenja: 24.07.2006
Lokacija: Zagreb
Poruke: 502
Hvala: 22
10 "Hvala" u 8 poruka
dee is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za dee
Default

Citat:
- ako kasnije dodeli nekome assignment, odmah obrišeš (task_id, 0) jer više nije "svačiji"
- ako kasnije opet obriše taj assignment, proveriš da li ima još neko kome je dodeljen isti task, ako nema opet kreiraš (task_id, 0)
i to triggerom ako ima mysql 5
__________________
postoje ludosti bez kojih je nemoguce ljudsko dostojanstvo
dee je offline   Odgovorite uz citat
Staro 25. 08. 2007.   #5
jablan
VD IT Direktora
Invented the damn thing
 
Avatar jablan
 
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.118
Hvala: 503
1.263 "Hvala" u 282 poruka
jablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamen
Default

Glasam za LEFT OUTER JOIN koji je sasas pomenuo, umesto budževina. Trigeri? O gospode...

Pozdrav novom korisniku!
jablan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 25. 08. 2007.   #6
Petar Marić
Python Ambassador
Master
 
Avatar Petar Marić
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 602
Hvala: 28
27 "Hvala" u 17 poruka
Petar Marić će postati "faca" uskoro
Pošaljite ICQ poruku za Petar Marić
Default

Još jedan glas za rešenje sa LEFT OUTER JOIN - školski primer mesta za njegovu upotrebu
__________________
Python Ambassador of Serbia
Petar Marić je offline   Odgovorite uz citat
Staro 25. 08. 2007.   #7
bluesman
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
 
Avatar bluesman
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 5.450
Hvala: 288
1.239 "Hvala" u 446 poruka
bluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušati
Pošaljite ICQ poruku za bluesman
Default

Sto volite da komplikujete stvari, strasno... samo da bude knjiski - bez obzira sto se radi 3 subselect-a i sto ce taj query da se vuce za sve sto ima preko 100 recorda. Ali mi razmisljamo drugacije, vi razmisljate "by the book" (zato sam i rekao ono gore) a ja razmisljam odmah o sajtu gde ima 50 000 clanova i u svakom trenutku bar 500 online. Ovde je situacija negde blize vasem slucaju, ali se najezim kada vidim da pored jednostavnog resenja neko preferira subselect-ove

Pored toga, mysql po defaultu konvertuje OUTER joinove u dva JOIN-a, tako da to sto vama izgleda "semanticki lepo" i mozes za rever da okacis u stvari je pravi mali genocid za mysql server.
__________________
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman
I don't always know what I'm talking about but I know I'm right!

Poslednja izmena od bluesman : 25. 08. 2007. u 21:52.
bluesman je offline   Odgovorite uz citat
Staro 25. 08. 2007.   #8
Ilija Studen
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
 
Avatar Ilija Studen
 
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Poruke: 2.669
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
Ilija Studen će postati "faca" uskoroIlija Studen će postati "faca" uskoro
Default

Sad sam baš ubacio LEFT OUTER JOIN. Tabela trenutno ima samo 1000 rekorda (query izvlači oko 160) i ne primeti se da je upit nešto spor.

Mogu postovati konstrukciju i EXPLAIN ako ćemo da zalazimo u detalje. Meni je to prilično nova priča pa možda ne bi bilo loše da prodiskutujemo na konkretnom primeru...

Btw - u pitanju je nova verzija activeCollaba, ne skript community kalibra gde ima 500 posetilaca istovremeno.
Ilija Studen je offline   Odgovorite uz citat
Staro 25. 08. 2007.   #9
sasas
novi član
Na probnom radu
 
Datum učlanjenja: 20.08.2005
Poruke: 13
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
sasas is on a distinguished road
Default

Ne razmišljam(o) "by the book" nego "by the myrphy", pa na primer:

INSERT INTO Tasks (...)
<-- UPS, SOME ERROR... -->
INSERT INTO Assigments (id_task, 0)

ti bazu dovodi u bezveze stanje, ili što bi knjiški moljci rekli "nekonzistentno" Nije naivno, posle se task neće ni kod koga prikazati. Ono jest da postoje transakcije, ali opet nisu ni one šampion brzine...

Imho, treba koristiti sve elemente koje jezik (sql ili neki drugi) pruža, pogotovo što su megaherci svaki dan sve jeftiniji

pozz

ps. svakako bi bilo najbolje meriti rezultate za svaki konkretan primer, bez toga je bez'ze išta pričati.
sasas je offline   Odgovorite uz citat
Staro 25. 08. 2007.   #10
bluesman
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
 
Avatar bluesman
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 5.450
Hvala: 288
1.239 "Hvala" u 446 poruka
bluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušati
Pošaljite ICQ poruku za bluesman
Default

Eto, tacno to, pravi skolski primer, prvi na koji naidjes kada citas knjigu Hajde kazi mi koliko puta se desilo to o cemu pricas? Da si upisao record pa onda pri pokusaju da upises u tabelu relacije pukne server u istoj milisekundi, tako da je prvi query izvrsio ali drugi nije?

To je kao da ojacavas krov na autmobilu celicnim plocama jer moze neko da ti padne sa zgrade na auto. A to sto ce auto da ti trosi vise, ide sporije... mala je cena za 'being safe in case of disaster"?

Znam da je ovo sto pricam sada jeres za neke, ali ovo govorim kao wake up, jedno je teorija a u praksi to se jednostavno ne desava. Ja sam spreman zbog brzine da "rizikujem" (tih par milipromila verovatnoce), pre nego da razmisljam "sta ako tornado protutnji kroz Beograd" ili "sta ako se na slaviji jednog dana podigne vulkan".

Osim toga, u svim ozbiljnijim aplikacijama se prave alati kojima se proverava konzistentnost upisa, cleanup, prune... to moze lako da se sredi ako se i desi jednom u 10 godina.

@ilija: 1000 recorda u tabeli je smesno, ako ne ocekujes bar 200k, onda nemoj ni da razmisljas o nekim optimizacijama.

Da se ja pitam, ja bih to ovako uradio:
- stavis u tasks polje "user_id" DEFAULT 0, i u tom polju cuvas kom useru je dodeljen task
- u 95% slucajeva, jedan task je dodeljen jednom useru, ako dodelis nekome task - stavis njegov user_id u tabelu tasks
- ako ima potrebe da dodelis jos nekome task - dodas ga u assignemnts
- kada radis query trazis: where tasks.user_id = 0 OR tasks.user_id = {$moj_id} OR assignments.user_id = {$moj_id}

Tu se jedino proceduralno pitanje postavlja sta ako brises nosioca task-a, ongo user_id iz tasks tabele, a ako ima jos nekoga u asisgnements, moras njegov id da prebacis u tasks, a da mu obrises assignement. Ali dobro, radite "by the book", samo mi fali da me neko spali kao jeretika
__________________
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman
I don't always know what I'm talking about but I know I'm right!
bluesman je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum

Slične teme
Tema Početna poruka teme Forum Odgovori Poslednja poruka
'multiple' ispis iz baze eclipse Sva početnička pitanja 13 16. 12. 2010. 01:26
Programeri vs Korisnici bluesman Programiranje 35 21. 03. 2010. 19:56
Huawei HG510 Multiple Vulnerabilities Ivan Opušteno 4 18. 02. 2010. 22:59
[REŠENO] multiple image upload? dootzky Web aplikacije, web servisi i software 6 03. 10. 2007. 14:35
vTiger CRM Multiple Vulnerabilities Ivan Opušteno 0 04. 09. 2006. 13:58


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 01:55.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.