DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Web development i web aplikacije > (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi

Zatvorena tema
 
Alati teme Način prikaza
Staro 11. 02. 2006.   #21
Pedja
Predrag Supurović
Grand Master
 
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Lokacija: Užice
Poruke: 791
Hvala: 3
194 "Hvala" u 12 poruka
Pedja is on a distinguished roadPedja is on a distinguished roadPedja is on a distinguished road
Default

Citat:
Originalno napisao Ilija Studen
PPS: Tabele su brže kad ne znaš isto da odradiš pomoću blokova i CSSa
Od kako postoji elektronska graficka priprema, tabele su prirodan nacin odredjivanja polozaja elemenata na strani.

Pazi, ja potpuno shvatam i prihvatam CSS, jer je to u stvari najprirodniji nacin opisa izgleda sadrzaja, ali ne tezim ka cepidlacenju. Tabelu cu uvek da upotrebim tamo gde znam da je to sasvim razuman postupak.

Ideja da se tabela zameni stilovima je prilicno zategnuta, jer se tu u stvari radi o insistiranju da se koristi druga sintaksa za isti posao i pri tome se stvari drasticno komplikuju. Zameniti tabelu stilom znaci zatrpati se u gomile <div>-ova koji sintaknsno nisu nista pregledniji od celija tabela i nagadjanje sa raznim browserima kako ce sve to da protumace i prikazu. Kada stavis tabelu, na vrlo jednostavan nacin odredjujes polozaj elemenata na strani i to radi.

Sto se tice izmena, uopste ne stoji tvrdnja da je sa tabelama teze izmeniti izgled i rapsored elemnata. Naprotiv, lakse je, jer je ocigledno gde se sta nalazi i radi se samo o razmestanju sadrzaja po celijama. Kada koristis CSS, nikad ne znas sta od cega zavisi, sta se gde nasledjuje a sta ne, i redovno, kada premestis neki sadrzaj, nesto se u njegovom izgledu poremeti pa moras da kopas po CSS-u da bi nasao sta je problem.

A da ne pricamo o tome koliko je maltretiranje menjati izgled sajta koji je uradjen u cistom CSS, a radio ga je neko drugi. Treba ti mnogo vremena da pohvatas sta je tu sta, a ako nemas neki vizuelni alat za edit, prepravke se granice za neizvodljivim.

Ja stvarno mislim da nema smisla ocekivati od bilo koga da ima ugradjen CSS parser i rendering masinu u mozgu da bi mogao da pogledom na kod zna sta je tu sta i kako izgleda. Kada koristis tabelu, stvar je drasticno pojednostavljena.

I ja se slazem da ce za koju godinu CSS biti ok, kaa budu sredili gomilu problema i dodali gomilu propustenih osobina koje su neophodne, a u CSS ih je komplikovano napraviti i uvek je potreban neki hakeraj.

Da se razumemo, ja volim CSS pristup i koristim ga koliko god mogu, ali u nekim slucajevima, mnogo je brze i lakse staviti tabelu i resiti problem.
Pedja je offline  
Staro 11. 02. 2006.   #22
Blood
Boban Karišik
Expert
 
Avatar Blood
 
Datum učlanjenja: 05.11.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 556
Hvala: 36
185 "Hvala" u 21 poruka
Blood is on a distinguished roadBlood is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko Skype™ za Blood
Default

Moram i ja nesto da kazem na ovu temu. Do pre 2-2.5 meseca sam i ja bio pristalica tabela, i nisam ni hteo da se bakcem tableless-om, cinio mi se mnogo komplikovaniji, sporiji itd itd. Stalno sam pricao kako mi je mnogo lakse da iscrtam par tabela u dw-u ili cak rucno da ih napisem nego da se bakcem sa divovima. Onda sam sticajem okolnosti dobio jedan site koji je morao da bude tableless. Jeste...mucio sam se 6 sati da to izgleda isto u IE-u i FF-u(jer je to bio zahtev klijenta) pocinjao sam 5 puta iz pocetka, ma ludnica, uostalom znate i samo kako je to kad nesto pocinjete. Sada..sada sebe ne mogu da zamislim dez div-ova, i moram vam reci da je mnogo-mnogo brze odraditi tableless site, pogotovo ako dodje do nekih izmena npr: hocu blok koji se nalazi skroz dole da pozicioniram skroz gore(to je izmena 3 linije u css-u) dok bi se sa tabelama zajebavao dosta duze. Mislim sada sam dao banalan primer, ali postoje milion takvih sitnica koje cine tableless mnogo pristupacniji... A o preglednosti necu ni da pricam-mislim da su Ilija i Dragan o tome vec dosta govorili..

Toliko od mene..

POzdrav!
Blood je offline  
Staro 11. 02. 2006.   #23
Dragan Babić
Designer guy
Wrote a book
 
Avatar Dragan Babić
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.373
Hvala: 55
42 "Hvala" u 22 poruka
Dragan Babić će postati "faca" uskoro
Pošaljite poruku preko Skype™ za Dragan Babić
Default

Jako puno prazne price. Bojane, takav footer se postize veoma lako cssom, (jedan od trikova je da se HTML elementu da height:100%), molim te nemoj u buduce iznositi tekve (ne)argumente, koliko mi je poznato ni jednom do sada nisi bio u pravu. Izvini ako gresim.

Pedja, i svi ostali koji prelaze na CSS, imate slucaj "div-itisa", to je prelazna faza kada ne znate sta cete sa sadrzajem i sve pakujete u div-ove. Ona prodje i posle sve ide lepo.

Molim vas argumentujte tvrdnje (pa makar i na konkretnom primeru) poput
Citat:
Originalno napisao Pedja
Zameniti tabelu stilom znaci zatrpati se u gomile <div>-ova koji sintaknsno nisu nista pregledniji od celija tabela i nagadjanje sa raznim browserima kako ce sve to da protumace i prikazu.
i ovog Bojanovog primera sa footerom.
Dragan Babić je offline  
Staro 11. 02. 2006.   #24
bojan_bozovic
expert
Master
 
Avatar bojan_bozovic
 
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Poruke: 730
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
bojan_bozovic is on a distinguished road
Default

Kôd:
<html>
<head>
<body>
<div style="float:left; width:20%; border: 1px red solid">Leva kolona</div>
<div style="float:right; width:20%;border: 1px solid blue">Desna kolona</div>
<div style="width:60%;border: 1px solid blue">Sadrzaj</div>
<div style="width:100%;clear:both;position:absolute;bottom:0;border:1px solid green">Footer</div>
</body>
</html>
Pitanje br.1

Kolika visina treba biti bilo koje od kolona da se ne preklapa sa footerom.

Mozes ici sa procentima samo, a koliko je to ruzno kada imas samo npr. jedan red teksta da ne govorim - jednostavno ne radi. Ono kad imas fixed layout npr 750px sirine ja ne racunam u layout.

Pitanje br. 2

Za sta sluze float:left i float:right? Za layout ili za postavljanje slike oko koje je tekst?

Poslednja izmena od bojan_bozovic : 11. 02. 2006. u 12:22.
bojan_bozovic je offline  
Staro 11. 02. 2006.   #25
Blood
Boban Karišik
Expert
 
Avatar Blood
 
Datum učlanjenja: 05.11.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 556
Hvala: 36
185 "Hvala" u 21 poruka
Blood is on a distinguished roadBlood is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko Skype™ za Blood
Default

care, ne radi se tako.

Prvo sve stavis u jedan div i odredis mu fixnu sirinu(koliko god tebi odgovara), a onda unutar njega pravis sve ostalo!

htedoh da ti kazem i za onu gresku width ali si me preduhitrio
Blood je offline  
Staro 11. 02. 2006.   #26
Dragan Babić
Designer guy
Wrote a book
 
Avatar Dragan Babić
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.373
Hvala: 55
42 "Hvala" u 22 poruka
Dragan Babić će postati "faca" uskoro
Pošaljite poruku preko Skype™ za Dragan Babić
Default

Bojane, prvo i prvo, tvoj layout nece raditi, nauci W3C-ov box model. Drugo, floatove ne cistis footerom (u ovom konkretnom slucaju), nego wrapperom koji ima overflow:hidden ili auto (za IE i Operu su potrebni jos i horiz. ili vert. dimenzija eksplicitno) oko floatova. Onda uzmes i lepo postavis footer apsolutno na dno i das wrapperu donju marginu u vrednosti visine footera (u em-ovima).
Dragan Babić je offline  
Staro 11. 02. 2006.   #27
Ilija Studen
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
 
Avatar Ilija Studen
 
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Poruke: 2.669
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
Ilija Studen će postati "faca" uskoroIlija Studen će postati "faca" uskoro
Default

Peđa, postoje alati kojima možeš da prikažeš konstrukciju stranice. Spomenuh WebDeveloper i njegove Outline alate. Pomoću njih možeš tačno da vidiš gde su blokovi i kako su raspoređeni i da vidiš njihova imena i svojstva.

Evo i primera kako to izgleda (miš je nad ALL IN THE HEAD blokom, a njegova "lokacija" u strukturi dokumenta su prikazani u status baru).

Kliknite na sliku za uvećanu verziju

Naziv:	outline.png
Pregleda:	160
Veličina:	43,6 KB
ID:	72

Postoje još napredniji načini prikazi informacija o elementima i njih možeš naći u Display sekciji WebDeveloper ekstenzije. Takođe, uz klasičan outline možeš da kažeš da se prikaži IDjevi i klase objekata.

Što se mase divova tiče tu je Dragan već odgovorim. Ako ćemo o čistoći koda tabele prave najveći nered zbog svoje kompleksnosti. Daleko veći nered od nereda koji iz neiskustva neko može napraviti sa divovima.

PS: Bojane, tvoje tvrdnje apsolutno ne stoje. Molim te, počni da koristiš prave argumente.

Poslednja izmena od Ilija Studen : 11. 02. 2006. u 13:04.
Ilija Studen je offline  
Staro 11. 02. 2006.   #28
bojan_bozovic
expert
Master
 
Avatar bojan_bozovic
 
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Poruke: 730
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
bojan_bozovic is on a distinguished road
Default

Citat:
Bojane, prvo i prvo, tvoj layout nece raditi, nauci W3C-ov box model.
A sta time dobijam? Upravo takvo soljenje pameti mi i smeta. Molim HTML ovde, trokolonski fluidni layout sa footerom koji se ponasa kao sto treba, inace ne idemo nigde. Cak i da cistis divove sa drugim lejerom, kolika visina kolona treba biti da ne bi nesto previse zjapilo ili se preklapalo? Ti izgleda ne znas sta je position:absolute? Kad ima vise teksta na strani bice skrola ali ce futer preko sadrzaja.

Poslednja izmena od bojan_bozovic : 11. 02. 2006. u 13:16.
bojan_bozovic je offline  
Staro 11. 02. 2006.   #29
bluesman
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
 
Avatar bluesman
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 5.450
Hvala: 288
1.256 "Hvala" u 446 poruka
bluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušati
Pošaljite ICQ poruku za bluesman
Default

Mislim da su Bojan i Peđa duboko zastranili u diskusiji. Ako, na primer, ja ne umem da napravim bicikl, to ne znači da on ne može da se napravi.

Kao čovek koji je dugo godina u DTP (ne DPT), još od 1991, puno sam radio sa stilovima u većini DTP programa (QuarkXpress, PageMaker, kasnije InDesing) i definitnvo znam svu moć stilova. Kada se CSS pojavio znao sam odmah da je to nešto što će značajno olakšati posao. Mislim da je i o tome "kako olakšava posao" puno rečeno, pa neću sada da ponavljam.

Mislim da je totalno pogrešno nazivati CSS hakeraj, kao što je pogrešan pokušaj proterivanj <table> taga od strane ovih drugih. Gledam kako preteruju i CSS-fanovi, pa čak i tabelarne prikaze podatka sada konvertuju u CSS izbacujući potpuno tabele čak i tamo gde je potpuno prirodno da se koriste.

Tabele jesu kompleksne, ali samo za one koji je ne razumeju ili nemaju iskustva. Činjenica je da mnogo ljudi koji su kasnije počeli da rade, ne razumeju tabele i njihovo ponašanje pa ih stoga mrze. Isto tako, oni stariji, teško menjaju navike, zašto da prelaze sa nečega "što radi" na nešto "što tek treba da nauče".
__________________
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman
I don't always know what I'm talking about but I know I'm right!

Poslednja izmena od bluesman : 11. 02. 2006. u 13:18.
bluesman je offline  
Staro 11. 02. 2006.   #30
bojan_bozovic
expert
Master
 
Avatar bojan_bozovic
 
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Poruke: 730
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
bojan_bozovic is on a distinguished road
Default

Kôd:
<html>
<head>
<body>
<div style="overflow:auto;clear-both:margin-bottom:1.2em">
<div style="float:left; width:20%; border: 1px red solid">Leva kolona</div>
<div style="float:right; width:20%;border: 1px solid blue">Desna kolona</div>
<div style="width:60%;border: 1px solid blue">
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
</div>
</div>
<div style="height:1.2em;position:absolute;bottom:0;border:1px solid green">Footer</div>
</div>
</body>
</html>
Koliku god marginu da izaberes ne radi. Vreme ide. Dosad bih napravio pet sajtova sa tabelama plus pauza za kaficu. Mora da se hakuje negde (sorry, morao sam).

Kôd:
<html>
<head>
<body>
<div style="float:left; width:20%; border: 1px red solid">Leva kolona</div>
<div style="float:right; width:20%;border: 1px solid blue">Desna kolona</div>
<div style="width:60%;border: 1px solid blue">
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>
</div>
<div style="overflow:auto;clear-both:margin-bottom:1.2em">
<div style="height:1.2em;position:absolute;bottom:0;border:1px solid green">Footer</div>
</div>
</div>
</body>
</html>
Mozda si mislio na ovo? Steta, ni to ne radi.

Nadji resenje, ali, kako mene ne zanima, pisi autorima ovog clanka da si pronasao resenje za cist CSS futer.

Poslednja izmena od bojan_bozovic : 11. 02. 2006. u 13:37.
bojan_bozovic je offline  
Zatvorena tema


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum

Slične teme
Tema Početna poruka teme Forum Odgovori Poslednja poruka
Ajax Powered MySQL Table Editor i Viewer ljtruba (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS 5 26. 08. 2010. 22:02
Download: The True Story of the Internet japan Opušteno 1 08. 05. 2008. 11:17
table, jedna ispod druge u celiji Ivan (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS 8 07. 12. 2007. 14:45
Pivot Table OWC Alternative dejan2102 Programiranje 0 04. 11. 2006. 00:26


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 15:22.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.