|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 25.07.2008
Hvala: 15
296 "Hvala" u 10 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() http://bybyweb.com/mealbook/
Dobio sam specifican zahtev, povodom 'slideshowa' koji mozete da vidite na ovoj strani. 1) Sve velike slike treba da predstavljaju random izabrane kategorije (dakle 3 kategorije), a da se na rollover pojave jos tri recepta iz ISTE te kategorije (trenutno samo placeholder tekst 'slajduje' na rollover) 2) Thumbovi (njih 9) treba da pokazu random recepte iz bilo koje kategorije Ima li sanse da se sve ovo pokupi jednim query-jem? Baza: categories: id, parent_id, title category_recipe: id, cat_id, rec_id (ovo zbog toga sto recept moze da bude u vise kategorija) i recipes: id, name, image...itd, itd... Prva ideja je bila da na rollover velike slike jednostavno ajaxom izvucem kategoriju i nekoliko random recepata... (no, bice tu jos gomila ajax zahteva kasnije, i jquery zezalica... a i vec je sve to malko 'prenapuceno'; malko sam zabrinut za performanse, ako jednog dana naprave pristojnu korisnicku bazu, a na shared hostingu su...) Trenutno vadim samo 12 random recepata. Hvala! Poslednja izmena od sinisake : 03. 02. 2013. u 23:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
član
Certified
296 "Hvala" u 10 poruka
![]() Elem, odustao sam od jednog query-ja, mada su na drugom mestu rekli da moze...
Ima neko ideju kako ovo odraditi sa dva-tri? ![]() mogu da izvucem tri random kategorije: SELECT id, title FROM categories ORDER BY RAND( ) LIMIT 3 pa onda recepte... ali... treba 4 recepta po jednoj kategoriji,a to ne znam kako da uradim (velika slika - 'predstavnik' kategorije i tri linka iz iste na hover)... (+ jos onih devet potpuno random recepata - no, zabole me, za to cu zaseban query da odradim)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
član
Certified
296 "Hvala" u 10 poruka
![]() Eh, stiglo resenje, cisto da neko ne gubi vreme:
Citat: