Web Hosting, web serveri i operativni sistemi Komercijalni hosting, web serveri, bezbednost, operativni sistemi na serverima |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() samo da se nadovezem na dinketove savete:
za kontrolu servisa: man chkconfig, konkretno korisne komande su chkcofig --list |grep ime_servisa da se pogleda jel ukljucen i na kom run-levelu, i chkconfig --level 345 ime_servisa off da iskljucis servis na levelima 345 (i ON da ih ukljucis ako treba)
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 07. 08. 2006. u 00:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ivana Jurcic
Datum učlanjenja: 07.07.2006
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Jos jedna korisna stvar je zabrana root logina na ssh.
Pogledaj i zvanicni dokument od Red Hat-a, tu ces sigurno pokupiti dosta informacija i nauciti ponesto ![]() I ja da se nadovezem na Ivanov savet oko chkconfiga, jedan lep mini howto za manipulaciju sa servisima na redhetolikim OS-ovima.
![]() |
#3 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
Zato ja samo u hosts.allow dodam par linija: sshd: xxx.xxx.xxx.xxx/255.255.0.0 po jednu za svaki moj IP (gde je xxx.xxx... IP adresa sa koje se kacim, maskirana tako da se gledaju samo prva 2 polja jer nemam stalni IP, inace bi moglo da se zakuca tacan IP), a u hosts.deny dodam: sshd: ALL Nema potreba da se restartuje bilo sta, a nakon ovoga pristup serveru ima samo neko sa istog provajdera kao i ti... Ovde samo treba paziti da greskom ne zabranis sam sebi pristup serveru, najbolje je ostaviti otvorenu konzolu, izmeniti hosts.allow i onda probati da li moze da se pristupi iz nove konzole, a ako ne moze ona vec otvorena konzola i dalje radi, pa nema frke, samo skines zabranu.
![]() |
![]() |
#4 | |
majstor
Wrote a book
|
![]() Citat:
Najbolje sa hosts.allow i hosts.deny kriticnim servisima ograniciti pristup (jos pogotovo ako je rijec o par IPova, u mom slucaju jedan). Nego, vidim cesto po log fajlovima brute-force attack na sshd, ftp ... ima li neki IDS koji bi mogao da recimo prati takve pokusaje i automatski ignorishe sve konekcije sa tog IP na neko vrijeme? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kako da zaštitim CS server od ddos napada | ziki | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 12 | 22. 08. 2010. 14:53 |
Kako otkriti kako je neko provalio u sajt | Aleksandar.Ilic | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 41 | 21. 03. 2008. 22:45 |
Kako najbezbolnije preseliti sajt na drugi server? | Peca | Marketing i SEO | 23 | 28. 11. 2007. 04:07 |
dilema -> Ajax vs. server side: kako rasporediti? | dee | PHP | 6 | 10. 08. 2007. 09:37 |
Kako zastititi perl aplikaciju? | MorenoArdohain | Programiranje | 1 | 18. 10. 2005. 13:39 |