16. 12. 2006. | #31 |
Domagoj Horvat
Expert
|
ocekivan rezultat, na pola puta od Ghandija do Fidela
The Political Compass Economic Left/Right: -4.38 Social Libertarian/Authoritarian: 2.36 http://www.politicalcompass.org/prin...-4.38&soc=2.36 mene cudi da je jako malo lijevo ekonomski a desno orjentiranih u socijalnom smislu na stranu koliko je ova konkretna anketa korektna i reprezentativna, ali i neovisno o njoj, ovakve tendencije se primjecuju kao posljedica globalizacije. Inace, osobno ne bih dopusio opciju 'no opinion' jer ona ne znaci nista u smislu rezultata (da kazemo drugacije, povecava entropiju rezultata, a svrha svakog istrazivanja je smanjit je); podsjeca me na dijeljenje s nulom.
16. 12. 2006. | #32 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
|
Lično mi se čini da je test jako loše sročen.
|
17. 12. 2006. | #33 | |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 21.09.2006
Hvala: 4
3 "Hvala" u 3 poruka
|
To što nekom ajtemi loše zvuče, ne znači da upitnik ima loše psihometrijske karakteristike. Treba imati u vidu i ovo:
Citat:
Upitnik je uglavnom zasnovan na Ajzenkovom dvofaktorskom modelu političkih vrednosti.
17. 12. 2006. | #34 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
vecina profi anketa koje sam u zivotu imao prilike da vidim (a video sam ih dosta jer mi bivsa devojka vodi firmu za istrazivanje trzista) ima taj srednji odgovor, verovatno ljudi koji to prave znaju sta rade, ne rade to tek tako... a i cisto logicno gledano tako dobijeni rezultati bi bili realniji, jer ja stvarno za neke stvari ne mogu da se odlucim, bilo da ne znam dovoljno o tome, bilo da sam svestan i losih i dobrih stvari.. ako me teras da zauzmem jednu stranu, ti time mozda dobijes vecu diferenciranost rezultata, ali to onda vise nije realna slika stanja...
17. 12. 2006. | #35 |
Domagoj Horvat
Expert
|
ma ne, nije nista zabranjeno, naravno, ali smisao anketa (kao i bilo koje vrste znanstvenog istrazivanja, uostalom) je diferenciranje. samim tim, kvaliteta anketa se postize sirom lepezom opcija, a ne ostavljanjem mogucnosti da se ne odgovori. Dakle, ako si u necem umjeren, onda ti kvalitetna anketa mora ponuditi adekvatan odgovor (dakle, kvaliteta zahtjeva siru lepezu odgovora), koji onda kasnije valorizira u smislu krajnjeg tumacenja. a odgovor 'ne znam' je nemoguce valorizirati jer se sustinski protivi samoj ideji pravljenja anketa/istrazivanja. zato rekoh dijeljenje s nulom - on je i nista (0) i sve (oo)
sad bi se dalo teoretizirat zasto moderno drustvo voli forsirati vrijednost stava koji se jasno ne izjasnjava, odnosno zasto je 'ne znam' uopce legitiman u istrazivanju iako mu, po smislu, tamo nije mjesto, ali bojim se da to vec zalazi u moje desnicarske stavove da skratim: smisao istrazivanja je opisati stavove ljudi po nekom pitanju. nuzan uvjet da bi to bilo moguce je da ih oni imaju. ako ih nemaju, rjesenje nije u uvrstavanju 'nemanja stava' u rezultate vec u priznavanju cinjenice da subjekt bez stava po odredjenom pitanju ne moze po tom istom pitanju uopce biti valoriziran. opcije su ili takve rezultate iskljuciti ili, sto smatram jedinim ispravnim, prosiriti broj opcija koje ce 'zadovoljiti' sve ispitanike
17. 12. 2006. | #36 |
Designer guy
Wrote a book
|
Economic Left/Right: -3.63
Social Libertarian/Authoritarian: -4.51 |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
(Politička) Internet kampanja | glaspodrinja.com | Marketing i SEO | 6 | 08. 01. 2008. 18:41 |