e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
expert
Grand Master
|
![]() evo da dodam
sakupio sam nekoliko naucno popularnih filmova, koje prvom prilikom nosim u moju srednju znam da ima profesora koji ce to iskoristiti na pravi nacin, i NADAM se da ce biti i ucenika kojima ce to biti interesantno P.S. od svih filmova ovde cu predloziti samo jedan: Kosmos od Carl Sagan-a. Must see |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Boris
Grand Master
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
![]() ![]() |
![]() Koliko puta ste se zapitali, zasto decu ne uce u skolama kako treba da uce, umesto da im samo daju "naucite to i to za sledeci cas" ili sta vec? Zasto ih niko ne nauci kako da brze citaju, pa samim tim brze i savladavaju gradivo?
Na stranu to sto je gradivo preobimno i neprilagodjeno za uzrast dece koja treba da ga savladaju. Neko ce vrlo lako povezati ovo pitanje sa uvodnim semiranima vezanim za mape uma (Mind Maps, Tony Buzan). Ne zagovaram ja taj sistem (mada nemam nista lose da kazem za njega), samo nekad pomislim da je stvarno prava steta decu dok su mala ne nauciti boljim metodama ucenja od prostog podvlacenja po knjizi, i ponavljanja. Samo zamislite koje su granice decijeg uma i decije maste, pa jos kada primenite to na, recimo, gore pomenuti metod rada (koji se oslanja na i istovremeno podstice kreativnost)... U osnovnoj sam bio odlican, ali nikad skroz odlican - sredina mi nije dala da padnem ispod nekog razumnog nivoa. Kroz srednju sam se isprovlacio kroz iglene ushi - sredina me nije vukla napred, nego sam uocio koji je minimum koji moram da pruzim, i pratio sam taj minimum... Faks - i tako i tako, ono sto me zanima, ucim vrlo rado, a ono sto me smara, odradim radi reda... Ono sto je zajednicko za kompletno moje dosadasnje skolovanje je da nam NIKO NIKAD nije rekao JEDNU JEDINU REC o tome kako treba da se uci. Posebno mi je krivo zbog toga sto sam dosao do fakulteta, bez vestine kako da knjigu od 500+ strana naucim za relativno kratko vreme, ali sa razumevanjem. Sve sto sam naucio o tome, preneli su mi roditelji. U osnovnoj smo, jelte, radili sva slova, pa smo vezbali citanje, ali se nase izucavanje te preko potrebne vestine zavrsilo sa poslednjim latinicnim slovom. Sve ostalo se svelo na onu - ako hoces da bolje citas, moras vise da vezbas. Da li se nesto promenilo po tom pitanju u poslednje vreme? Sta neki od vas, koji su roditelji, rade po tom pitanju sa svojom decom? Da li im dajete savete kako da lakse nauce gradivo? Ili se svodi na onaj stari metod da moras "dobro da zagrejes stolicu", i naucices?
![]() |
#3 | |
expert
Grand Master
|
![]() zaboravih i ovo (al sam zaboravan):
to sto je neko slab djak ne znaci da je glup ili slicno to sto neko nema 5 iz matematike ne znaci da sutra nece biti najbolji teoretski matematicar to sto neko .... a, nije stvar samo u oceni, t.j. proceni profesora. recimo da se neko stvarno ne snalazi sa brojevima, ali zato ume da vizualno predstavi N dimenzija i da radi operaciju u prostoru ( (nije bas dobar primer, ali) steven hawking, npr) recimo da je neko uzasan u analizi stihova, ali to je mozda zato sto se njegovo misljenje ne poklapa sa nicijim i zato sto ce on osnovati potpuno nov pravac u poeziji stvar je mnogo kompleksnija sto se ucenja tice, mogu podeliti kako sam ja ucio Citat:
![]() zato, pak, vrlo brzo zaboravim sve sto mi ne treba imali smo kontrolne iz celog gradiva iz istorije za skolsku ![]() ja sam ucio ovako: gradivo sam znao, ali nisam pamtio godine, imena, gradove ... (i dan danas tesko pamtim imena ljudima i cesto gresim kad spominjem na cijem sam blogu procitao nesta ![]() dakle, osnova je ta dalje: citam celo gradivo josh jednom, podvlaceci najvaznije zatim citam podvuceno pauza pokusavam da u glavi sklopim celu pricu pauza pregledavam gradivo, posebno tamo gde nisam siguran/ne znam samoispitivanje obicno je to dovoljno da imam celo gradivo u glavi bez godina i slicnog dalje, izvadim sve godine, datume, rodjenja, zenidbe, ratove, gradove ... na poseban list (bez nikakwe dodatne informacije) gledajuci papir idem LAGANO od godine ka godini, objasnjavajuci samom sebi ZASHTO se to i to desilo bas tada (nekada sam se sluzio trikovima. hint: Taj i taj se opet ozenio, jer mu nakon 3 godine braka zena nije rodila sina. Nije bas najbolji primer, ali je bitno da postoji prica. Najbolje je da se ona proizilazi iz realnog gradiva, npr: taj i taj se ozenio kcerkom vladara susedne te i te drzave, i na taj nacin dobio vise uticaja. To se desilo 3 godina nakon njegove prve zenidbe, koliko je bila i razlika izmedju njegova dva sina. A ta dva njegova sina su se zvali ....... ) 3 dana dooobrog ucenja i nema sanse da ne popijete ceo udbenik naravno, bitan je dobar san, a ne 3 dana i noci ucenja i posle zombi (to se radi na fakultetu, jelte ![]() kasnije sam naucio da sam izmislio toplu vodu (yepeee) i da je to poznata tehnika za zapamcivanje slucajnih stvari (izmislite pricu koja ce vam povezati pojmove), samo sto je meni bilo lakse jer sam vec imao 'dobru pricu', t.j. znao teoriju sto se knjiga od 500str. tice - zavisi od gradiva (i citaca, naravno) nazalost, ucio sam takve knjige, t.j. matematiku u njima i gorepomenuta tehnika nije pomogla treba raditi zaista dugo, shvatiti stvar do srzi i onda nema problema problem je sto covek ima josh 5 slicnih predmeta pa nema vremena (a uz to je mladic, pa josh i radi ![]() opet, podcrtavanje i OBJASHNJAVANJE samom sebi ne izbacujem naravno moze da se ubaci i pisanje, cesto je bolje jer se teze gubi koncentracija to be continued ... (moram da idem) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
profesionalac
Professional
|
![]() Citat:
Dok sam upisivivao nastavnu jednicu, nesto su mrmljali o Ronaldinju, i upitam a ko je on? Trazio sam u 3 recenice da mi objasni ko je taj lik. Bilo je interesantno, ali nikako da odgovore ono sto je, pretpostavljam najbitnije za fudbalera, da je igrac brazilske fudbalske reprezntacije.... PREPISIVANJE: Evo npr., kada "uhvatim" da neko prepisuje, dam savet kako to treba da se radi. Skoro sam provalio osmaka (ali sam ga pustio) da prepisuje od druga ispred sebe. Kada sam podelio pregledane zadatke, pitao sam ga da li zeli da opravda ocenu koju je dobio? Naravno da nije hteo jer je rad bio za 4, a on zna za 1. Preterao u prepisivanju. Onda sam pred celim odeljenjem objasnio kako sam, kao, zakljucio da je prepisivao i objasnio da takve GRESKE ne prave. Pored toga sto je preterao u prepisivanju, prepisivao je i identicnim redosledom i raporedom.
![]() |
![]() |
#5 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Realno je veliki problem što je to školovanje formalno besplatno, iako to nije. Postoji dosta troškova. I ne radi se toliko o tome da su ti troškovi veliki (iako socijalno ugroženima sigurno i jesu), već o tome što se škola ograđuje od svega.
Škola traži da učenici imaju udžbenike - a ne organizuje nabavku. Traži da imaju sveske, pribore za pisanje, crtanje, opremu za fizičko - a ne obezbeđuje ništa od toga. ... za fizičko se traži da se nabavi crveni šorc i čista bela majca, bez ikakvog natpisa ... a to je naučna-fantastika - jer to traže sve škole i ono što ima po prodavnicama razgrabi se ... pa ti onda giljaj i obilazi grad - kad ste poslednji put videli čistu belu T-shirt? Naravno da bih se osećao mnogo lakše da iskeširam za sve troškove i da ne razmišljam ... a ovako svakog meseca moram da šaljem parirne ubruse, tečni sapun i toaletni papir (jer to škola ne obezbeđuje, naravno). |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
![]() ^ i ti troskovi izadju na 50 eura mesecno sto je 50 000 dinara godisnje fiktivnih troskova privatne skole ...
![]() |
#7 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
![]() |
![]() |
#8 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Prvo - sredstva za higijenu treba da nabavlja škola bez obzira da li je pohađanje nastave plaćeno ili ne. Činjenično stanje je da to nije ispunjeno pa roditelji dobijaju dopunske zadatke da sačuvaju svoju decu od boleština.
Koliko izađu troškovi mesečno ne znam jer sam tradicionalno slab iz ekonomisanja, sigurno je da nije nešto ekstremno puno, veći je problem što su to često sitnice sa zahtevom "za sutra" - možda košta 10 dinara, ali gde ćeš baš sad to naći, imaš li vremena baš sad da se time bakćeš, itd ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Kakva sredstva za higijenu?
![]()
![]() |
#10 |
133t
Master
|
![]() upravio sam obrisao ogromni post koji sam pisao...
Jednostavno ne vredi, totalno sam skeptican kada je nas obrazovni sistem u pitanju. I ne vidim da ce se u neko dogledno vreme stvari drasticno promeniti na bolje. (govorim o generalnom stanju, ne o nekim tamo skolama koje se razlikuju od drugih a ukupno cine < 5%) |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Stanje online tržišta | fit | Marketing i SEO | 10 | 10. 09. 2007. 10:56 |
Stanje srpskih web prezentacija | bluesman | e-Business | 31 | 12. 10. 2006. 16:52 |
Pratiti "stanje" ? | [nq] | Marketing i SEO | 8 | 10. 09. 2005. 18:44 |