e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
majstor
Wrote a book
|
![]() Procitah sve (2 sata manje produktivnosti
![]() ![]() Mnogo idelanih uslova i pretpostavki a nigdje osnove - STA se pravi? Kao da je ideja najmanji problem. Kao, samo da se pare nadju pa cemo mi vec napraviti nesto. Takodje "risk-management" ne postoji? Sta je sa ljudima i motivacijom? Nisu to masine da se tako linearno moze racunati produktivnost developra. Sta ako sve isplanirano nije zavrseno za 6mjeseci? Mislim da nedostataje "sta" da bi se bilo kakve procjene mogle iznositi. Jer to "sta" odredjuje zivot citavog projekta tj ideje. Iskreno, sa mog aspekta - nadjite mi dobru ideju (globalnog karaktera) i ja cu naci tih 50.000E bez nekih vecih problema. Ali ideja nije 'ej, idemo mi to praviti pa kad zavrsimo onda cemo vidjeti na sta ce da lici pa cemo onda da prodamo to nekome'. ![]() |
![]() |
![]() |
"Hvala" misk0 za poruku: |
![]() |
#2 |
expert
Master
|
![]() U pravu si misk0 ali (uvek ima ovo ali
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
majstor
Wrote a book
|
![]() @Stella: ne mislim da je u pitanju Srbija ili druga drzava. U pitanju je ideja, koja, ako je globalnog karaktera, nije vazno gdje se realizuje. Takodje nije u pitanju entuzijazam vec interes, a rizik u svakom poslu postoji, negdje veci, negdje manji. Generalno u ITu je veci nego recimo u proizvodnji ali su i dobitci veci.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 18.11.2006
Hvala: 0
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() Citat:
Znam da nisi to doslovno mislio, ali da -- ideja je najmanji problem. Svatko od ljudi na ovom forumu i od onih koji prate moj site imaju svoj folder posvećen idejama za razne projekte. Ono što je veći problem jest krenuti u nešto, odreći se drugih stvari i realizirati tu ideju. Pogledaj prvi dio slogana na mom sajtu. Točno. Kod startupa se risk management svodi na "sve ili ništa". Citat:
Ovisno o situaciji, možda se projekt može malo odgoditi, možda se može izaći u nedovršenom obliku (čuvena "perpetual beta"), a u najgorem slučaju sve pada u vodu. Jebi ga, to je rizik startupa; nema tu nikakve sigurnosti. Citat:
Citat:
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
majstor
Wrote a book
|
![]() Ooo itekako postoji procjena rizika... Ti mislis da danas ljudi daju pare zato sto su postoji par entuzijasta koji otvorenih ociju i usta tvrde 'mozemo mi to'?
![]() ![]() Biznis plan, ako je dobro tj sto je moguce objektivnije uradjen, kaze sam - to moze ili to ne moze. Nema tu 'nagadjanja'. I na osnovu istog tog biznis plana banka ti da ili ne da kredit. Bez nekih magija i vracanja, gledanja u grah i slicno. I da risk-management je 'sta ako se jedan od programera razboli', 'sta ako nadje drugi posao', 'sta ako mu je pun qr svega'?. To su najbanalniji moguci razlozi tj rizici. Osim toga, sto se mene tiche ides (ne mislim ti, nego eto, neko sa idejom, imaginarni startup wannabe) malo pogresnom pretpostavkom. Ti bi da ti neko da pare za ideju i da ti onda 'pokusas' da je realizujes za 6mjeseci? Pa to ne postoji! To ti ni deda mraz nece ostaviti ispod jelke. Mislim da bi ovde trebalo razgraniciti 2 pristupa: - pravimo od nule, radimo kad stignemo, zivimo od staraca, stipendije, nekog redovnog i dosadnog posla, a svaki trenutak slobodnog vremena iskoristavamo da radimo na 'projektu'. Ulaganje - 0, gubitak ako ne zavrsimo - 0. Moguc samo dobitak. - pravimo sa kapitalom, imamo ideju, biznis plan koji prolazi, dobili smo lovu i drzimo se tajminga, rokova, limita i slicno. Nema kasnjenja, nema zajebavanja, nema spavanja, rizikujemo svu ustedjevinu i kredit za duzi niz godina. Mislim da sve one metode, radimo od kuce, radimo na svojim compovima, radimo kad stignemo, kad smo zdravi i veseli, imaju smisla kad nema para u igri i kad nema gubitaka tj 'risk-free'. I poslednja recenica je mozda pogresno slozena. Mislio da su recimo mnogi 0start projekti poceli na ideji da se nesto napravi a ne da se zarade pare. Prvi primjer koji mi pada na pamet - YouTube. Kad su odlucili da naprave sajt da podijele video-e sa prijateljima nije im ideja bila da uloze 100.000 i da zarade 1.7milrd a ne kao kad velike corp. ulazu milione u razvoj i racunaju da ce bar 2 puta vishe zaraditi. Poslednja izmena od misk0 : 10. 10. 2007. u 13:40. |
![]() |
![]() |
2 članova zahvaljuje misk0 za poruku: |
![]() |
#6 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
![]() Hajde da probamo ovako: zamisli da je neko došao sa projektom i rekao ti "evo ti sve napisano na 180 strana PDF-a, uradi kako tu stoji" i da onda treba da izračunaš koliko vremena i para treba za to. Taj neko će da da plate, da iznajmi i opremi office, da kupi računare... I nemoj da brineš da li mi je ideja ok, kako ću da odradim marketing, šta ćemo posle... koliko ću ja para kasnije da uložim i koliko sam para do sada pukao pre nego što sam tebi dao da uradiš to što sam smislio. I ne uzimamo u obzir buduće verzije, izmene posle nekoliko meseci, dorade, nove features... to je predmet posebnog dogovora ako do toga dođe. Možemo sada da pričamo? Off Topic: Berislave, ja sam developer, kod mene je projekat gotov kada zavrsim poslednju liniju koda, zato i koristim "odradi" umesto "započne" - za nekog drugog je to početak, za mene je početak i kraj ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
majstor
Wrote a book
|
![]() Citat:
Poslednja izmena od misk0 : 10. 10. 2007. u 14:06. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Prava stvar kada neko pita za nesto a mrzi ga da Google-a | f14Tr0n | Opušteno | 1 | 09. 12. 2010. 11:01 |
Cena.rs | stOrm | Web site, dizajn i multimedia | 27 | 28. 10. 2010. 21:25 |
Cena banera | kickloop | e-Business | 7 | 23. 07. 2010. 11:07 |
ToS i autorska prava | zark0vac | Planiranje i usability | 0 | 11. 11. 2006. 17:40 |
Scaleovanje .NET i cena | Ilija Studen | Programiranje | 15 | 04. 11. 2006. 05:11 |