|
Programiranje Java, Perl, VB, ASP, .NET, C, C++, Pascal, Delphi Sponzor:
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#14 | ||||
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
u perlu zaista ne moras da deklarises promenjivu ako bas ne zelis (tipa pises skriptu od 10 linija i smara te da kucas vise nego sto moras), ali svaki perl tutorijal pocinje sa preprukom da OBAVEZNO koristis use strict; na pocetku skripte, a tada MORAS da deklarise promenjivu da bi je koristio. Znaci ovo sto pricas vazi za PHP, ali uopste ne stoji za perl, i ne treba da ih sve trpas u isti kosh... I takodje u perlu imas mnogo napredniji scope mehanizam nego recimo u C-u, javi ili pascalu jer mozes da deklarises promenjive i kao lexicki lokalne sa my, i kao dinamicki scope-ovane sa local, a mozes i da koristis direktan pristup tabeli simbola pomocu. Tako da mozes mnogo finije da kontrolises sta je vidljivo odakle. A inace sto se tice prijavljivanja gresaka kod kompajliranja C tu bas i nije neki heroj, pascal ima neuporedivo smislenije i korisnije poruke o greskama...a perl ima jos bolje jer ti uglavnom tacno kaze ne samo na kojoj liniji je greska nego i sta je verovatan problem.. i ima -W mod u kome moze da analizira kod i da ti da warninge oko verovatnih gresaka, tipa ponovljene deklaracije promenjive, promenjivi koje nisu nikad upotrebljen i slicno... Citat:
Citat:
Potreba da konvertujes svaki karakter u integer pre nego sto ga upotrebis u nekoj aritmetickoj operaciji i obrnuto bi samo bio izvor gomile bugova. A greske koje bi mogle nastati zato sto si upisao broj u polje gde je trebalo da ide string su izuzetno retke i svode se na to da li znas da koristis neku klasu ili ne. Ako upises pogresne podatke u klasu naravno da nece raditi, ali tu ti strogi tipovi nece pomoci. Citat:
Koliko je meni u znanju, ako sam dobro razumeo sta si hteo da napises, sintaxa bi bila $object1->Im[1] i u PHP i u perlu, a $object1[1] ne bi trebalo da moze ?? To jest, za perl sam siguran da ovo ne moze, jer je tamo objekat referenca, a mislim da i u PHP-u isto. Takve stvari mozes da radis jedino u javascriptu jer su tamo nizovi u stvari propertiji objekta...
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Izbor PHP Framework | dootzky | PHP | 100 | 21. 02. 2010. 18:15 |
Forum za web tehnologije | Pedja | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 1 | 24. 08. 2006. 13:50 |