|
![]() |
#2 |
majstor
Wrote a book
|
![]() Svejedno, kacis se za detalje. Maximalna snaga koju moze da 'povuce' (troshi) jedan racunar je deklarisana sa njegovim maximalnom snagom njegovog napajanja. Tesko mogu povjerovati da racunar 'u praznom hodu' troshi samo 150W a samo u peak momentima povuche 500W... Vidjao sam novije racunare koji imaju skromna napajanja (300-350W) i kad im spojis jos jednu USB periferiju da pocnu da se gase / iskljucuju mrezu / graficku i slicno. Znaci da je u tom racunarima potrosnja komponenti na granici maksimalne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Vladimir Popović
Na probnom radu
|
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() ![]() Struja ti ovako ili onako uvijek dođe glave ![]() Poslednja izmena od chegevara : 16. 02. 2008. u 09:07. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
novi član
Datum učlanjenja: 25.03.2008
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Deo iz pisma EDB-u...
Ako je nekom jasno, neka objasni... Moja ukupna potrošnja iznosi 378 kWh, što za 28 kWh prelazi tzv. "zelenu" zonu i ulazi u tzv. "plavu" zonu. Međutim, na računu broj potrošenih kWh u "plavoj" zoni iznosi 89+44 kWh u "plavoj" zoni, tj. ukupno 143 kWh. Istovremeno, u "zelenoj" zoni je fakturisano ukupno 163+82 kWh, što je ukupno 245 KWh. Nejasno mi je kako je moguće fakturisati ovoliko kilovata (kWh) u "plavoj" zoni, ako još nije potrošen limit u "zelenoj" zoni, tj. razlika između dozvoljenih 350 kWh i potrošenih 245 kWh u "zelenoj" zoni? Da li neko zna kako oni racunaju tu struju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
ecce homo
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 23.05.2008
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Citat:
![]() Укратко, Јаблан је лепо приметио да је тих 500W са неког напајања за рачунар заправо његова највећа снага која углавном не бива искоришћена, али недостаје опаска да је то највећа снага коју може да дâ при амплитуди синусоиде, то јест на 311,13 V, ако подразумевамо да је ефективан напон наше мреже 220 V, ко што никад није (код мене је често око 250 V). Другим речима - превара. Трећим речима, ко мисли да његов рачунар има напајање од 400 W, заправо има напајање које опслужује отпораше са до 200 W. У суштини, добро је да је тако, ако плаћате сопствене рачуне за струју. Poslednja izmena od Paimonia : 23. 05. 2008. u 05:51. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|