|
e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
Designer guy
Wrote a book
|
![]() Ni ja ne znam detalje, knjigovođa nam radi to, ali znam da procedura ide ovako:
1. stigne ti wire iz inostranstva 2. vratiš LORO i te finte kod banke 3. izdaš klijentu fakturu 4. kopiju fakture i ugovor vezan za fakturu (dakle svaka naša faktura referencira broj ugovora sa klijentom) šalješ deviznom inspektoratu Ovde ima i jedna fora — možeš da kažeš da je ugovor trajan, tj. da traje dok se eksplicitno ne prekine i onda ne šalješ njega. Eto, ukratko to je ono što ja znam da nam knjigovođa radi povodom poslovanja sa inostranstvom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
![]() ![]() |
![]() ^ Greska u koracima, prvo se izdaje faktura, pa na osnovu te fakture radis naplatu, a ne obrnuto.
Sto se tice ugovora, ja imam info da nije obavezan.
![]() |
#3 | ||
Designer guy
Wrote a book
|
![]() Citat:
Citat:
@Moreno: Za agenciju mi knjigovođa šalje samo fakture u devizni, a za DOO moramo i ugovore. Možda i ne mora, ali mi šaljemo… |
||
![]() |
![]() |
"Hvala" Dragan Babić za poruku: |
![]() |
#4 | |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() 1. Jel možeš da objasniš šta ovo tačno znači?
vratiš LORO i te finte kod banke Ja kad dobijem wire, uplata se pojavi na mom online izvodu, i ne radim ništa sa bankom povodom te uplate osim da konstatujem da je uplata stigla. 2. Druga stvar, pretpostavljam da ako nemam pismeni ugovor, ne šaljem ga i to je to, jeli tako? Nema teorije da potpisujem ugovor za svaki posao, pogotovo ne za sitne stvari, iako uplata stigne redovno i u tom slučaju. Znači onda šaljem samo kopiju fakture? 3. Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
![]() ![]() |
![]() Off Topic: Cisto da napomenem da ne bude zabune, nastupam sa pozicije pausalca, siguran sam da su pravila drugacija za one koji to nisu.
![]() |
#6 | |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Citat:
1. invoice == faktura == racun 2. proforma invoice == profaktura == predracun Ovo pod dva se koristi samo kada nekome zelis da avansno naplatis nesto u prevodu PRE nego se posao izvrsi. U tom slucaju, cim se izvrsi uplata izdajes racun. U slucaju da je posao obavljen izdajes racun bez obzira kada je rok placanja. Zabunu najcesce unosi problematika PDV-a kod nas koji na izvoz usluga nema nikakvog uticaja (mnogi ne izdaju racun dok ne dobiju uplatu kod nas da ne bi bili u obavezi da plate PDV na nesto sto nisu naplatili). @ Dragan Babic: LORO ne vracas jer je to samo oznaka pravca transfera (loro: njihov / nostro:nas ) a ugovor koji neki pominju nema veze sa ugovorom o poslu vec necim sasvim drugim. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Hitno potrebna pomoc - RentACoder i placanje poreza | JustBest | e-Business | 29 | 01. 11. 2010. 05:44 |
Fiskalni racun | webgazda | e-Business | 42 | 28. 05. 2010. 23:33 |
Pitanje u vezi poreza za građane | zoki | e-Business | 40 | 05. 03. 2010. 17:48 |
Placanje na ziro racun kompanije u inostranstvu? | Protos | Sva početnička pitanja | 3 | 12. 07. 2009. 12:08 |
Devizni racun u hrvatskoj ili bih i prilivi iz inostranstva | raindog | e-Business | 25 | 29. 01. 2009. 19:27 |