|
e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
Moderator
Master
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
![]() |
![]() Što se tiče dilema oko ECTS ili ESPB i da li i ko ima akreditaciju po novom Zakonu, to još nije aktuelno. Aktuelno je da je prethodno Ministarstvo nauke izdalo određeni broj dozvola za trogodišnje studije, i svi oni koji studiraju ili su studirali po programima koji imaju zvaničnu dozvolu za trogodišnje studije, čak i ako se institucija koja možda ne dobije licencu po novom Zakonu, ti studenti će imati zvanično završene trogodišnje studije.
Za detalje o čemu pričam (uključujući i razliku između specijalizacije i magistrature) pogledajte ovde: http://draganvaragic.com/weblog/index.php?itemid=28 Što se tiče priče o magistarskim studijama, one sa novim zakonom postaju praktično bespredmetne (praktično je već dogovoreno da će npr. na FTN-u uz položena dva predmeta i eventualno izradom završnog rada biti promovisani - dipl. ing. master-i, koji će imati ista prava kao i magistri po starom zakonu), većina magistarskih studija će se ukinuti i ostaće specijalističke (jednogodišnje), MBA (dvogodišnje) i doktorske trogodišnje studije. Što se tiče IIM/EURO institucije, uskoro će početi programi doktorskih studija. Cena studija: školarina 1.000 EUR, specijalistički rad 150 EUR, administrativne takse 50 EUR. Ukupno: 1.200 EUR. Ovo će uskoro biti objavljeno na sajtu. Studije traju 9 meseci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
expert
Master
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
Joj, a cemu ovakva teoretisanja, majke ti... ja imam recimo diplomu prvog stepena na Beogradskom ETF-u, uzetu pre 2 godine otprilike, cim je donet taj zakon (posto imam polozen 31 ispit, a ovih poslednjih 10 cu da dam nikad, jer radim (i lenj sam priznajem), rekoh ajde bar neki papir da imam...). Koliko znam sad se te diplome vise ne izdaju zbog promena u programu studiranja (sad je 4 godine i ima manje ispita..). Inace zvanje na diplomi je inzenjer elektrotehnike, sto ce reci da je isto kao da sam zavrsio visu (sem sto sam se smarao na ETF-u, ali ko mi kriv..). Kako se to uklapa u ove promene programa studiranja i Bolonjsku konvenciju kod nas, nisam siguran, ali ova moja diploma se u UK priznaje kao klasican BSc. to sam proveravao, jer sam mislio da se iseljavam u jednom trenutku...
![]() |
![]() |
#4 | |
expert
Master
|
![]() Citat:
Bas me interesuje po kom programu i zakonu se obavlja skolovanje na ovim studijama i po kom principu je neko sa istom strucnom spremom automatski diskvalifikovan kao polaznik studija (oni koji su zavrsili visu skolu imaju ISTO zvanje kao i oni koji su zavrsili tri godine viseg obrazovanja a koji u ovom slucaju imaju pravo da pohadjaju specijalisticke studije, ja to zovem DISKRIMINACIJOM). p.s. Eh da...da me sad neko ne bi prozivao da pricam bez argumenata...eto jedne cinjenice: Član 32. Ustava : 1. stav: Školovanje je svakom dostupno, pod jednakim uslovima.
Though nothing can bring back the hour Of splendour in the grass, of glory in the flower; We will grieve not, rather find Strength in what remains behind; Poslednja izmena od STELLANOVA : 10. 02. 2006. u 14:21. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Master
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
![]() |
![]() IIM/EURO je brend koji je formirao Odsek za industrijsko inženjerstvo i menadžment (IIM) Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Dekan FTN-a, Prof. dr Ilija Ćosić je direktor poslediplomske škole IIM/EURO:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/?nav=iim...m_l&sred=index Specijalističke studije iz e-poslovanja pokreću se po aktuelnom (novom) Zakonu o visokom školstvu. Specijalističke studije sae po starom i po novom Zakonu formiraju u sklopu fakulteta (Nastavno-naučno veće FTN-a), dok se MBA studije formiraju na nivou Univerziteta. Akreditacija fakulteta i Univerziteta obaviće se do septembra 2007. g. Ako akreditaciju ne dobije FTN (što je smešno), neće imati ni IIM/EURO, tj. Specijalističke studije iz E-poslovanja. Po novom zakonu studenti trogodišnjih i četvorogodišnjih osnovnih studija mogu da upišu strukovne specijalističke studije, po pravilima koja pravi visokoškolska institucija koja organizuje te studije. Student koji završi trogodišnje akademske studije (na fakultetu) može da upiše specijalističke akademske ili strukovne studije. Student koji završi trogodišnje strukovne studije (sadašnje više i buduće visoke stručne škole), može da upiše samo specijalističke strukovne studije. Studije o kojima pričamo su Specijalističke strukovne.
Specijalističke strukovne studije iz elektronskog poslovanja | Blog PRObjave.com - Servis za online distribuciju saopštenja Poslednja izmena od Dragan Varagić : 10. 02. 2006. u 14:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
Off Topic: pazi, stvarno nemam nista protiv visih skola ili ljudi na njima, ali ne mozes da poredis program vise skole sa programom fakulteta ni po broju ispita, ni po obimu gradiva, a posebno ne po kriterijumima za polaganje ispita (u stvari verovatno zavisi i kog fakulteta posto su i tu ogromne razlike u obimu i tezini ispita, i znanju studenata) Ljudi koji imaju prvi stepen mozda nisu dali sve ispite na faxu, ali one koje su dali, dali su po kriterijumima tog fakulteta i ti su im ispiti bili jednako teski kao i svim ostalim studentima tog fakulteta, odnosno sto se tog gradiva tice oni znaju isto koliko i njihove kolege koje su dale i ostale ispite i zavrsile fakultet... to sto su nam zvanja ista kao sa visim je cisti birokratski propust, jer je cela ta stvar sa novim i starim programima i zakonima izvedena prilicno traljavo (recimo ja sam diplomu I stepena morao dvaput da uzimam sa fakulteta jer prvi put nje bio pravilno popunjen datum, zbog nejasnoca u zakonu.. cisto kao ilustracija koliki je tu bio haos..)
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 11. 02. 2006. u 10:08. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
profesionalac
Professional
|
![]() Citat:
Off Topic: Sto ljudi - sto cudi, sto zena - sto.. Definitivno ima svakakvih ljudi , evo meni su ostala jos dva ispita da diplomiram na VETS-u smjer NRT.. i realno, ispiti koje sam ja polozio i koje je ivanhoe polozio se ne mogu porediti jer su njegovi ispiti na ETF-u bili mnogo tezi i mislim da je realno da se dozvoli da neko sa polozenih xx ispita(odnosno nakon zavrsene 2.5-3 godine) na etf-u dobije isto zvanje kao neko ko je zavrsio visu trogodisnju..Ono sto meni u svojoj ovoj prici smeta jeste taj jaz izmedju fakulteta i visih skola koji ce se nadam se prevazici novim zakonon.. a to su veoma ogranicene mogucnosti nastavka skolovanja za diplomce sa Visih skola. tj. postojanje onog evropskog 3+2.. ali nadati se da ce biti bolje
![]() |
![]() |
#8 |
smetalo blebetalo
Master
Datum učlanjenja: 04.09.2005
Hvala: 48
60 "Hvala" u 39 poruka
![]() |
![]() pošto sam diplomirani inženjer (stara škola, 4.5 semestara ili ti 12 godina studiranja
![]() Miloje željan znanja |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
E-start: Udruženje za razvoj e-poslovanja i Internet preduzetništva | Dragan Varagić | e-Business | 79 | 05. 09. 2013. 22:09 |
Kontrola deviznog poslovanja | jasmanac | e-Business | 140 | 22. 10. 2009. 22:47 |
Etičnost online poslovanja firmi i pojedinaca u Srbiji | Dragan Varagić | e-Business | 34 | 04. 10. 2007. 19:56 |
Studije u inostranstvu, od kuće | Ilija Studen | Opušteno | 15 | 07. 02. 2006. 20:03 |