(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
Designer guy
Wrote a book
|
![]() @ Misk0:
Mogu ti reći (pretpostavljam) Miško da sam ja totalno izbacio hackove iz upotrebe. Mora uleteti kad-tad posebna osobina (ili stylesheet ![]() Što se tiče onog što si napisao (parafraziram) "uvek znaš da je prvi td prvi s leva", to je do tvog načina razmišljanja koji mora da e promeni ukoliko želiš da pređeš na tableless dizajn. Nedavno sam napisao nešto što bi se moglo pomenuti, a to je da treba razmišljati u "golom sadržaju", znači nestilizovanom. Logički ređati elemente po "težini" redom i onda nema da brineš. Isto tako uvek gledaš koji element je najprikladniji za predstavljanje kog sadržaja. To je ono što se zove semantika, sa čim ljudi imaju problem i što teško prihvataju. Ne govorim ja da je moraš prihvatiti, nemoj me shvatiti pogrešno, Goran (bluesman) prvi nije pristalica tog principa i vidi gde ga je sada--čovek kupio gajbu, ima svoj biznis, k'o bubreg u loju. ![]() Off Topic: (ovo je šala malo da razbijem tehnikalije u ovom odgovoru, nadam se da niko neće shvatiti ozbiljno) ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
majstor
Wrote a book
|
![]() Dragane hvala i tebi i ostalima na odgovoru, meni treba samo malo vishe motivacije da nastavim da se borim do kraja. Problem je sto svoje rezonovanje svodim na razumno a ne 'kako selo prica', pa zbog toga pokusavam naci neka realna i uvjerljiva opravdanja.
|
![]() |
![]() |
#3 |
profesionalac
Qualified
|
![]() Ja mislim da realnija opravdanja nisi mogao dobiti u samo 6 odgovora
![]()
#4 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Jako bitna stvar koju je Dragan spomenuo: prirodan tok dokumenta koji je podređen sadržaju, ne dizajnu (najklasičniji oblik odvajanja sadržaja od prezentacije). U poslednje vreme uzmem stranicu, isključim stilove i ako dokument izgleda normalno sa pravilnim rasporedom sadržaja, naslova, formi tek onda krećem sa dodavanjem / izmenom stilova. U suprotnom prvo tumbam markup da bi dobio dokument koji bez stilova izgledao kako mislim da je najprirodnije.
Tako nešto sa tabelama nije moguće postići, a bitno je kako zbog pretraživača tako i zbog različitih uređaja i preglednika. Što se tiče toga da se teško snaći jer često ne znaš koji blok šta predstavlja i čemu služi za rešavanje tog problema postoje alati tipa WebDeveloper. Samo pogledaj stavke iz Outline menija i nema zime (kombinacija Outline block level elements i Outline current element jako lepo fercera).
#5 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() Ma dobro ste rekli, rad sa CSS-om mu dodje ko hakovanje....
![]()
#6 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Brze se napravi sajt tabelama, i opet je brze napraviti sajt bez obzira na semantiku (da vidim ovde one koji koriste abbr, cite i pre tagove, molim) a valja misliti na vreme. Vreme je najdragocenije.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Iskreno? Sad si lupio.
Peđa je izneo svoj stav (s kojim se btw ne slažem) što je OK, ali ti izlaziš sa konstatacijom da je brže raditi sa tebalama nego sa blokovima. Imaš li čime da potkrepiš tu svoju tvrdnu? Recimo, par godina rada sa oba pristupa? Ili pak nešto ozbiljnije (neku studiju, slično...)? Sve mi se čini da izlaziš sa tvrdnjom baziranom na dva sata nerviranja oko CSSa i 3 godine rada sa tabelama što ja definitivno ne smatram kao dovoljno za izvlačenjem bilo kakvog zaključka... CSS se čini kao jednostavan, ali zahteva vreme da bi se dobro usvojio i da bi se mogao primeniti kako treba. Stvari postaju još teže kad se prebacujete sa nekog metoda koj vam je "ušao pod kožu". To je jedna od njegovih mana. Druga velika mana je što još nije u potpunosti prošao period potpunog usvajanja od strane browsera (zahvaljujući jednom browseru koji nije doživeo update 5 godina), ali i to se menja... Zato uvek svima ponavljam: "Polako. Sve će doći na svoje kako budete sticali iskustvo". PS: Ova tema počinje da gubi smisao (po Xti put u istoriji čovečanstva). Svi razumemo da za prebacivanje na CSS treba vremena, da stare navike teško umiru, da tabele rade posao (novost je da kupuju stanove ![]() PPS: Tabele su brže kad ne znaš isto da odradiš pomoću blokova i CSSa ![]()
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 11. 02. 2006. u 10:46. |
![]() |
![]() |
#8 | |
Designer guy
Wrote a book
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Ajax Powered MySQL Table Editor i Viewer | ljtruba | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 5 | 26. 08. 2010. 22:02 |
Download: The True Story of the Internet | japan | Opušteno | 1 | 08. 05. 2008. 11:17 |
table, jedna ispod druge u celiji | Ivan | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 8 | 07. 12. 2007. 14:45 |
Pivot Table OWC Alternative | dejan2102 | Programiranje | 0 | 04. 11. 2006. 00:26 |