(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 | |
Designer guy
Wrote a book
|
![]() Jako puno prazne price. Bojane, takav footer se postize veoma lako cssom, (jedan od trikova je da se HTML elementu da height:100%), molim te nemoj u buduce iznositi tekve (ne)argumente, koliko mi je poznato ni jednom do sada nisi bio u pravu. Izvini ako gresim.
Pedja, i svi ostali koji prelaze na CSS, imate slucaj "div-itisa", to je prelazna faza kada ne znate sta cete sa sadrzajem i sve pakujete u div-ove. Ona prodje i posle sve ide lepo. Molim vas argumentujte tvrdnje (pa makar i na konkretnom primeru) poput Citat:
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Kôd:
<html> <head> <body> <div style="float:left; width:20%; border: 1px red solid">Leva kolona</div> <div style="float:right; width:20%;border: 1px solid blue">Desna kolona</div> <div style="width:60%;border: 1px solid blue">Sadrzaj</div> <div style="width:100%;clear:both;position:absolute;bottom:0;border:1px solid green">Footer</div> </body> </html> Kolika visina treba biti bilo koje od kolona da se ne preklapa sa footerom. Mozes ici sa procentima samo, a koliko je to ruzno kada imas samo npr. jedan red teksta da ne govorim - jednostavno ne radi. Ono kad imas fixed layout npr 750px sirine ja ne racunam u layout. Pitanje br. 2 Za sta sluze float:left i float:right? Za layout ili za postavljanje slike oko koje je tekst? Poslednja izmena od bojan_bozovic : 11. 02. 2006. u 12:22. |
![]() |
![]() |
#3 |
Boban Karišik
Expert
|
![]() care, ne radi se tako.
Prvo sve stavis u jedan div i odredis mu fixnu sirinu(koliko god tebi odgovara), a onda unutar njega pravis sve ostalo! ![]() htedoh da ti kazem i za onu gresku width ali si me preduhitrio ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Peđa, postoje alati kojima možeš da prikažeš konstrukciju stranice. Spomenuh WebDeveloper i njegove Outline alate. Pomoću njih možeš tačno da vidiš gde su blokovi i kako su raspoređeni i da vidiš njihova imena i svojstva.
Evo i primera kako to izgleda (miš je nad ALL IN THE HEAD blokom, a njegova "lokacija" u strukturi dokumenta su prikazani u status baru). Postoje još napredniji načini prikazi informacija o elementima i njih možeš naći u Display sekciji WebDeveloper ekstenzije. Takođe, uz klasičan outline možeš da kažeš da se prikaži IDjevi i klase objekata. Što se mase divova tiče tu je Dragan već odgovorim. Ako ćemo o čistoći koda tabele prave najveći nered zbog svoje kompleksnosti. Daleko veći nered od nereda koji iz neiskustva neko može napraviti sa divovima. PS: Bojane, tvoje tvrdnje apsolutno ne stoje. Molim te, počni da koristiš prave argumente.
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 11. 02. 2006. u 13:04. |
![]() |
![]() |
#5 | |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Citat:
Poslednja izmena od bojan_bozovic : 11. 02. 2006. u 13:16. |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Designer guy
Wrote a book
|
![]() Bojane, prvo i prvo, tvoj layout nece raditi, nauci W3C-ov box model. Drugo, floatove ne cistis footerom (u ovom konkretnom slucaju), nego wrapperom koji ima overflow:hidden ili auto (za IE i Operu su potrebni jos i horiz. ili vert. dimenzija eksplicitno) oko floatova. Onda uzmes i lepo postavis footer apsolutno na dno i das wrapperu donju marginu u vrednosti visine footera (u em-ovima).
|
![]() |
![]() |
#7 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Mislim da su Bojan i Peđa duboko zastranili u diskusiji. Ako, na primer, ja ne umem da napravim bicikl, to ne znači da on ne može da se napravi.
Kao čovek koji je dugo godina u DTP (ne DPT), još od 1991, puno sam radio sa stilovima u većini DTP programa (QuarkXpress, PageMaker, kasnije InDesing) i definitnvo znam svu moć stilova. Kada se CSS pojavio znao sam odmah da je to nešto što će značajno olakšati posao. Mislim da je i o tome "kako olakšava posao" puno rečeno, pa neću sada da ponavljam. Mislim da je totalno pogrešno nazivati CSS hakeraj, kao što je pogrešan pokušaj proterivanj <table> taga od strane ovih drugih. Gledam kako preteruju i CSS-fanovi, pa čak i tabelarne prikaze podatka sada konvertuju u CSS izbacujući potpuno tabele čak i tamo gde je potpuno prirodno da se koriste. Tabele jesu kompleksne, ali samo za one koji je ne razumeju ili nemaju iskustva. Činjenica je da mnogo ljudi koji su kasnije počeli da rade, ne razumeju tabele i njihovo ponašanje pa ih stoga mrze. Isto tako, oni stariji, teško menjaju navike, zašto da prelaze sa nečega "što radi" na nešto "što tek treba da nauče".
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman I don't always know what I'm talking about but I know I'm right! Poslednja izmena od bluesman : 11. 02. 2006. u 13:18. |
![]() |
![]() |
#8 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Kôd:
<html> <head> <body> <div style="overflow:auto;clear-both:margin-bottom:1.2em"> <div style="float:left; width:20%; border: 1px red solid">Leva kolona</div> <div style="float:right; width:20%;border: 1px solid blue">Desna kolona</div> <div style="width:60%;border: 1px solid blue"> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> </div> </div> <div style="height:1.2em;position:absolute;bottom:0;border:1px solid green">Footer</div> </div> </body> </html> Kôd:
<html> <head> <body> <div style="float:left; width:20%; border: 1px red solid">Leva kolona</div> <div style="float:right; width:20%;border: 1px solid blue">Desna kolona</div> <div style="width:60%;border: 1px solid blue"> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> </div> <div style="overflow:auto;clear-both:margin-bottom:1.2em"> <div style="height:1.2em;position:absolute;bottom:0;border:1px solid green">Footer</div> </div> </div> </body> </html> Nadji resenje, ali, kako mene ne zanima, pisi autorima ovog clanka da si pronasao resenje za cist CSS futer. Poslednja izmena od bojan_bozovic : 11. 02. 2006. u 13:37. |
![]() |
![]() |
#9 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Nisam siguran šta hoćeš da napraviš, ali ako je ono što ja mislim da ti treba, onda imaš jednu jako prostu grešku, evo ti ceo kod:
HTML kôd:
<html> <head> <body> <div style="overflow:auto;clear-both:margin-bottom:1.2em"> <div style="float:left; width:20%; border: 1px red solid">Leva kolona</div> <div style="float:right; width:20%;border: 1px solid blue">Desna kolona</div> <div style="margin-left:20%; margin-right:20%; border: 1px solid blue"> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br>Sadrzaj<br> </div> </div> <div style="height:1.2em;position:absolute;bottom:0;border:1px solid green">Footer</div> </div> </body> </html> HTML kôd:
<div style="margin-left:20%; margin-right:20%; border: 1px solid blue">
![]()
#10 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Moj layout nije radio ali samo ako govorimo o futeru (Opera 8.51). Da, treba i da se proveri u FF i u FF nije radio, treba margin-left i margin-right, kao sto si napisao (tj. treba hakovanje). Govorimo o futeru ovde. Ja nisam zelotcina i layout fiksne sirrine bih radio sa position:absolute svuda, govorim o zelotizmu. To je ono sto mi smeta.
Pedja samo da mi objasni kako ce W3C box model da mi pomogne da napravim ovu ilustraciju sa http://www.bloodrayne.com/loband/index.html , pa idi na screenshots ili za to ne treba ni znati kako se kompjuter pali, a akademija likovnih umetnosti pomaze (tj. sta konkretno ja dobijam od toga? ![]() Poslednja izmena od bojan_bozovic : 11. 02. 2006. u 13:56. |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Ajax Powered MySQL Table Editor i Viewer | ljtruba | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 5 | 26. 08. 2010. 22:02 |
Download: The True Story of the Internet | japan | Opušteno | 1 | 08. 05. 2008. 11:17 |
table, jedna ispod druge u celiji | Ivan | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 8 | 07. 12. 2007. 14:45 |
Pivot Table OWC Alternative | dejan2102 | Programiranje | 0 | 04. 11. 2006. 00:26 |