|
![]() |
#1 |
Knowledge base
Wrote a book
|
![]() CI ce sigurno dugo trajati jer nije od juce. Pogotovo sto ispred sebe ima odlican komercijalni proizvod koji su velike narodne mase prihvatile i cija ce v2 biti kompletno uradjena u CI.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
član
Certified
Datum učlanjenja: 27.11.2007
Hvala: 10
12 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
![]() Citat:
Citat:
Kada smo se već dotakli teme framework sistema mogu da se "pohvalim" da sam od ostalih imao prilike da probam CakePHP i da se detaljnije pozabavim ZendFrameworkom. Prvi mi se jednostavno nije svideo zbog "pečenja" skriptova iz konzole kao i donekle konfuznog OOP modela. Što se tiče "Zend Frameworka" u njega sam polagao najviše nade ali posle intenzivnog upoznavanja sa ovim razvojnim okruženjem jednostavno sam odustao. Naime, iako ima poprilično dobar i fleksibilan OOP model Zend je po meni previše bloatovan framework koji uz to zahteva da aplikacije pisane u njemu budu dodatno optimizovane pre nego što se postave na produkcione servere. Stvar koja je konačno prevagnula na stranu odluke da dobro razmislim pre nego što ikada Zend razmotrim kao opciju za neki ozbiljan projekat je prevelik stepen neozbiljnosti razvojnog tima koji iz revizije u reviziju neprekidno menja koncepciju nekih bitnih stavki frameworka. To bukvalno znači da se pojavljuju situacije u kojima aplikacija pisana u prethodnoj verziji frameworka mora da se ispravlja da bi funkcionisala sa novom verzijom. Da su u pitanju razlike u punim verzijama onda bih i razumeo ali raditi ovakve stvari u revizijama je po meni smešno i veoma neozbiljno. Naravno to ne znači da Zend treba potpuno izbaciti kao opciju jer postoje situacije kada je njegovo učenje neophodno s obzirom da postoje kompanije koje u svojim PHP sektorima zahtevaju poznavanje Zend Frameworka. Da li je to dobro ili nije je stvar koju moraju same kompanije da razmotre ali svakako ne smeta upoznati se sa načinima na koje Zend implementira neke stvari iz samog PHPa (design patterni itd.) Poslednja izmena od holodoc : 21. 09. 2009. u 16:11. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Mobile development frameworks | robi-bobi | Web aplikacije, web servisi i software | 11 | 13. 09. 2010. 20:10 |
Frameworks i SEO | martinluter | Web aplikacije, web servisi i software | 17 | 03. 08. 2010. 12:00 |
Frameworks performance arena: Symfony vs Rails vs Django | Petar Marić | Programiranje | 5 | 21. 07. 2006. 13:46 |