|
![]() |
#1 | ||
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
Poenta je da je "prerana optimizacija zlo svih zala". Ako FW krene da se vuče, videćemo zašto i optimizovaćemo njegove query-je. Ili, još bolje, poboljšaćemo FW da se bolje snalazi u takvim situacijama. Nijedan od njih nije bogom dan, ima lošijih i boljih, na nekima se aktivno radi itd. Citat:
![]() Hehe, pa što onda ne pišeš sam svoj operativni sistem/jezik/bazu? Kadgod se u Vindousu, Linuksu, PHP-u ili MySQL-u (na čemu već teraš svoje programe) pojavi bug, tvoj program je osetljiv... :P Poslednja izmena od jablan : 22. 10. 2009. u 15:30. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
![]() Citat:
A kada imaš nešto završeno, pa kreneš da "optimizuješ" kada sve već funkcioniše, onda upadaš u zamku: kreiranje novih bug-ova. Ako si od početka krenuo sa "optimizacijom", onda odmah i rešavaš sve bug-ove, i kada je "završeno" - onda je završeno za sva vremena i nema šta da ideš kasnije da "dodatno sređuješ" kod. Citat:
Generalno, moj stav je da su ti "all purpose" FW jako zgodni za stvari koje se kreću u domenu: jednostavne do srednje komplikovane, a ako "uhvatiš" sebe da "poboljšavaš" neki FW, onda ili taj FW uopšte nije za tebe ili si prevazišao mogućnosti tog FW.
![]() |
![]() |
#3 | ||
VD IT Direktora
Invented the damn thing
![]() Citat:
Citat:
Nema veze, odlutali smo sad u offtopic, ja mogu samo da kažem da me jako raduje činjenica da su (i) naši developeri skapirali da u frejmvorcima leži veliki potencijal, sve ih je više (a pretpostavljam i da su sve bolji i bolji) a jasno je da Railsu pripada dobar deo zasluga za to. Vidim da ni MS ne sedi skrštenih ruku, ASP.NET MVC je već u drugoj verziji, a na osnovu onog što sam video, struktura fajlova mu je maltene identična Railsu. Imitacija je najiskreniji stadijum laskanja. ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
![]() Prvo FW je još jedan layer između mene i PHP/MySQL i to sam automatski oprezan. Drugo, ne bih ja to mešao tako olako. Treće, nisam ga ja radio i ne volim da koristim nešto za šta nisam 100% siguran da znam tačno kako radi. Dalje, ne verujem da postoji i jedan framework koji može da generiše kompleksan mysql query bolje nego "ručno" (pričamo o ljudima koji poznaju dovoljno mysql da mogu to da urade). Moguće je i to, ali je pitanje po koju cenu. Ako će FW da potroši više vremena da pripremi query i analizira ono što mu ti serviraš, nego da izvrši query - onda je bolje poslati direktno SQL string napisan ručno. To, naravno, nije bitno kada imaš neki mali-do-srednji sajt koji će da se vrti kako god se vrti i neće da se muči previše kakav god query mu pošalješ. Ali ako imaš sistem u kojem je svaka sitnica bitna, onda volim da pišem sve ručno (naravno, ne pričam o querijima tipa UPDATE x SET y=z, to prepuštam da odradi FW). Takođe ne verujem da će FW da brine o security "sam od sebe", taj deo je daleko od moje "granice poverenja". Dakle ja verujem da će PHP, MySQL... Smarty... whatever, da odradi dobro "hleb i mleko" + tačno ono što mu ja kažem da uradi i tu je moj prag poverenja, čim krenem da se uzdam da će da odradi nešto umesto mene - imam problem sa tim. Možeš to da nazoveš i psihološki problem - meni je sve jedno - i dalje je problem. Video sam mnogo puta kako izgleda kada se generišu automatski, a video sam i mnogo puta "abuse" celog FW kada ljudi naprave jedan include file u koji ubace sve klase koje postoje i onda valjda očekuju od FW da im optimizuje njihov kod? I onda izjave kako je loš taj FW. Kada pričaš o Smarty, ja sam baš dosta vremena proveo da vidim šta se tačno dešava, kako izgledaju ti "kompajlirani" fajlovi, šta se dešava prilikom keširanja... čak i sam proces kompajliranja, pa sam testirao sistem "sa i bez smarty" da vidim koji je tačno njegov "fingerprint". Ustanovio sam da mogu da mu verujem dovoljno da ga slobodno koristim za sve projekte čak i one najzahtevnije, ali postoje neke stvari koje ne prepuštam smarty-ju već odradim ručno, bilo da je to zbog toga što sam Smarty nije dovoljne fleksibilan u tom delu ili mislim da treba da bude (bar malo) bolje.
![]() |
![]() |
#5 | ||
VD IT Direktora
Invented the damn thing
![]() Citat:
Kôd:
Student.find(:all, :conditions => { :first_name => "Harvey", :status => 1 }) Kôd:
SELECT * FROM students WHERE first_name = 'Harvey' AND status = 1 ![]() Citat:
Na kraju krajeva, koristeći Smarty, već si jednom nogom u frejmvorku. Pa ti vidi. ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
nobody
Expert
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
![]() Citat:
A što se tiče "analize" ... analizirao sam početkom godine baš ove koje najčešće spominjete, i svaki ima svoje dobre i loše strane, na žalost ni jedan nije bio bolji od onoga koji već koristim, tako da nije ni bilo potrebe da "prelazim".
![]() |
![]() |
#8 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
![]() Ček, ti si se žalio da ti FW "generiše" neoptimizovane upite. Ja samo kažem da ništa FW "sam" ne generiše, već sam generišeš, samo korišćenjem FW-a kao jezika koji se manje više jednoznačno mapira na SQL. Nema tu magije, SQL je onoliko komplikovan koliko ga komplikovanim napišeš, bez obzira da li koristiš FW ili direktno SQL. Zato kažem da mislim da mistifikuješ celu priču oko FW-a, jer nisam siguran da znaš kako to tamo radi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Bojan Abramovic
Professional
Datum učlanjenja: 16.01.2008
Hvala: 30
47 "Hvala" u 30 poruka
![]() |
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Mobile development frameworks | robi-bobi | Web aplikacije, web servisi i software | 11 | 13. 09. 2010. 20:10 |
Frameworks i SEO | martinluter | Web aplikacije, web servisi i software | 17 | 03. 08. 2010. 12:00 |
Frameworks performance arena: Symfony vs Rails vs Django | Petar Marić | Programiranje | 5 | 21. 07. 2006. 13:46 |