22. 10. 2009. | #31 | |||
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Citat:
A kada imaš nešto završeno, pa kreneš da "optimizuješ" kada sve već funkcioniše, onda upadaš u zamku: kreiranje novih bug-ova. Ako si od početka krenuo sa "optimizacijom", onda odmah i rešavaš sve bug-ove, i kada je "završeno" - onda je završeno za sva vremena i nema šta da ideš kasnije da "dodatno sređuješ" kod. Citat:
Generalno, moj stav je da su ti "all purpose" FW jako zgodni za stvari koje se kreću u domenu: jednostavne do srednje komplikovane, a ako "uhvatiš" sebe da "poboljšavaš" neki FW, onda ili taj FW uopšte nije za tebe ili si prevazišao mogućnosti tog FW.
22. 10. 2009. | #32 | |
Bojan Abramovic
Professional
Datum učlanjenja: 17.01.2008
Hvala: 30
47 "Hvala" u 30 poruka
|
Citat:
Kohana, koliko vidim, cesto menja pravce i stalno postoji veliki problemi sa kompatibilnoscu sa prethodnim verzijama te stoga po meni nije za koriscenje. @Cvele: Kad kazes za CI prljav kod mislis na core ili na biblioteke? U bibiotekama moze da se nadje prljav kod ali svaka biblioteka moze da se zameni novom ili samo pojedinacne funkcije i to izvan core-a. Cak sam postovao jednu od takvih funkcija ovde pa sam skontao kako je bezveze napisana. Inace bih voleo kada bi ElisLab napravio rewrite tj jednu php5 paralelnu verziju CI-a kako bi se u potpunosti iskoristile prednosti petice. Svi ostali FW mi deluju robusno u odnosu na CI, doduse bar onako iz daljine tj na web-u... nisam ih probao pa mozda gresim. |
|
22. 10. 2009. | #33 | ||
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Citat:
Citat:
Nema veze, odlutali smo sad u offtopic, ja mogu samo da kažem da me jako raduje činjenica da su (i) naši developeri skapirali da u frejmvorcima leži veliki potencijal, sve ih je više (a pretpostavljam i da su sve bolji i bolji) a jasno je da Railsu pripada dobar deo zasluga za to. Vidim da ni MS ne sedi skrštenih ruku, ASP.NET MVC je već u drugoj verziji, a na osnovu onog što sam video, struktura fajlova mu je maltene identična Railsu. Imitacija je najiskreniji stadijum laskanja. |
||
22. 10. 2009. | #34 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Prvo FW je još jedan layer između mene i PHP/MySQL i to sam automatski oprezan. Drugo, ne bih ja to mešao tako olako. Treće, nisam ga ja radio i ne volim da koristim nešto za šta nisam 100% siguran da znam tačno kako radi. Dalje, ne verujem da postoji i jedan framework koji može da generiše kompleksan mysql query bolje nego "ručno" (pričamo o ljudima koji poznaju dovoljno mysql da mogu to da urade). Moguće je i to, ali je pitanje po koju cenu. Ako će FW da potroši više vremena da pripremi query i analizira ono što mu ti serviraš, nego da izvrši query - onda je bolje poslati direktno SQL string napisan ručno. To, naravno, nije bitno kada imaš neki mali-do-srednji sajt koji će da se vrti kako god se vrti i neće da se muči previše kakav god query mu pošalješ. Ali ako imaš sistem u kojem je svaka sitnica bitna, onda volim da pišem sve ručno (naravno, ne pričam o querijima tipa UPDATE x SET y=z, to prepuštam da odradi FW). Takođe ne verujem da će FW da brine o security "sam od sebe", taj deo je daleko od moje "granice poverenja". Dakle ja verujem da će PHP, MySQL... Smarty... whatever, da odradi dobro "hleb i mleko" + tačno ono što mu ja kažem da uradi i tu je moj prag poverenja, čim krenem da se uzdam da će da odradi nešto umesto mene - imam problem sa tim. Možeš to da nazoveš i psihološki problem - meni je sve jedno - i dalje je problem. Video sam mnogo puta kako izgleda kada se generišu automatski, a video sam i mnogo puta "abuse" celog FW kada ljudi naprave jedan include file u koji ubace sve klase koje postoje i onda valjda očekuju od FW da im optimizuje njihov kod? I onda izjave kako je loš taj FW. Kada pričaš o Smarty, ja sam baš dosta vremena proveo da vidim šta se tačno dešava, kako izgledaju ti "kompajlirani" fajlovi, šta se dešava prilikom keširanja... čak i sam proces kompajliranja, pa sam testirao sistem "sa i bez smarty" da vidim koji je tačno njegov "fingerprint". Ustanovio sam da mogu da mu verujem dovoljno da ga slobodno koristim za sve projekte čak i one najzahtevnije, ali postoje neke stvari koje ne prepuštam smarty-ju već odradim ručno, bilo da je to zbog toga što sam Smarty nije dovoljne fleksibilan u tom delu ili mislim da treba da bude (bar malo) bolje.
22. 10. 2009. | #35 | |
Bojan Abramovic
Professional
47 "Hvala" u 30 poruka
|
Citat:
|
|
22. 10. 2009. | #36 | ||
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Citat:
Kôd:
Student.find(:all, :conditions => { :first_name => "Harvey", :status => 1 }) Kôd:
SELECT * FROM students WHERE first_name = 'Harvey' AND status = 1 Citat:
Na kraju krajeva, koristeći Smarty, već si jednom nogom u frejmvorku. Pa ti vidi. |
||
22. 10. 2009. | #37 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Problem sa FW je sto svi do jednog zahtevaju inicijalno ulaganje vremena i energije, da se shvati kako funkcionisu i da se sopstveni stil prilagodi njihovom, a sto si iskusniji i stariji to je sve teze. Takodje, svi ti leyeri i apstrakcije dovode do toga da kad dobijes tudji kod, a nisi iskusan sa konkretnim FW pozelis da nekoga ubijes...
Inace ja isto dobijem nervni slom od ORM-a. Po meni je to 10% zaista korisno, a 90% podilazenje programerima koji ne znaju SQL dovoljno da sami pisu upite. I onda umesto da odmah vidis sta se salje bazi, moras da gledas dokumentaciju sta koja metoda radi, da dumpujes query--ije i sl. da bi video zasto nesto ne radi. Secam se kako sam ja obozavao Delphi DB kompnente u mladosti, jer sam tada mrzeo baze, i bilo mi mnogo lakse da radim sa objektima... ali ako dobro vladas SQL-om, ORM ti je kao da plivas u perjanoj jakni.. just my $0.0.2, naravno...
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 22. 10. 2009. u 18:54. |
22. 10. 2009. | #38 | |
nobody
Expert
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
|
Citat:
|
|
22. 10. 2009. | #39 |
Bojan Abramovic
Professional
47 "Hvala" u 30 poruka
|
samo je pitanje koji ce odabrati
|
22. 10. 2009. | #40 | ||
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Citat:
A što se tiče "analize" ... analizirao sam početkom godine baš ove koje najčešće spominjete, i svaki ima svoje dobre i loše strane, na žalost ni jedan nije bio bolji od onoga koji već koristim, tako da nije ni bilo potrebe da "prelazim".
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Mobile development frameworks | robi-bobi | Web aplikacije, web servisi i software | 11 | 13. 09. 2010. 21:10 |
Frameworks i SEO | martinluter | Web aplikacije, web servisi i software | 17 | 03. 08. 2010. 13:00 |
Frameworks performance arena: Symfony vs Rails vs Django | Petar Marić | Programiranje | 5 | 21. 07. 2006. 14:46 |