|
PHP PHP aplikacije, Smarty, PEAR |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Naravno da nije ist, u najvećem broju slučaja potreban i dovoljan je timestamp requesta, a ne timestamp svake milisekunde kada se zatraži u trenutku izvršenja scripta. To naravno ne važi kada se meri vreme izvršenja scripta nego za one najčešće zadatke kada čuvaš timestmap u bazi.
Teoretski je takođe efikasnije pristupanje 10 puta jednoj varijabli nego 10 puta generisati varijablju, samo je pitanje da li je iole značajna ušteda ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Pa ne moras da je generises 10 puta
![]() $startup_time = time(); voila ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() pa to je i poenta iz mog prvog posta... jedina razlika je sto promenljiva nije globalna
![]() ili jos bolje - ako hocete globalnu konstantu: define ('CURRENT_TIME', time()); ![]() ne vidim sto bi bilo bitno da li uzimamo unixtime http requesta ili unixtime u trenutku pocetka izvrsavanja skripte... jednostavno, programeru je sve jedno... ne vidim kome/gde bi bilo to bitno... a i u 99% slucaja ce to biti ista sekunda... [mali-offtopic] Citat:
osnovni kod je takav, pa sam i ja godinama doradjivao to isto tako proceduralno... cak mi i uslo u naviku da tako radim [sto znam da NIJE dobro, OOP ne postoji dzaba, al jbg, navika]. a stvarno me mrzi da stavljam php5 i jurim da ispravljam kod... jednostavno ne zelim da menjam nesto sto dobro, stabilno i dovoljno brzo radi... imam preca posla fala Bogu... a nikom ne smeta sto je php4... sto da pravim sebi posao... [mada sam isprobao forum na php5 na localhostu - sve je glatko radilo... al nisam hteo da ulazim u avanturu.] [/mali-offtopic] Citat:
$startup_time = time(); ili define ('CURRENT_TIME', time()); resava sve... cak i bude kompatibilno sa php4/5.0 ![]() Poslednja izmena od Peca : 03. 11. 2009. u 21:53. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 21.06.2005
Hvala: 93
525 "Hvala" u 19 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ja sam iz radoznalosti probao da testiram i čini mi se da je potpuno isto koristio time() ili $_SERVER['REQUEST_TIME'].
PHP kôd:
Kôd:
1257281771 1257281771 1257281771
![]() |
#5 | |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
![]() ![]() Evo da vidiš koja je razlika kada koristiš sleep: PHP kôd:
Kôd:
REQUEST_TIME = 1257296702 time() = 1257296702 sleep 1 second REQUEST_TIME = 1257296702 time() = 1257296703 sleep 1 second REQUEST_TIME = 1257296702 time() = 1257296704 I da pretopostavim da imaš recimo neki order processing i da se tvoj script izvršava 3-4 sekunde (konekcija na payment processor, slanje, process, response, parse... ) i ti treba da zabeležiš recimo timestam kada je izvršena kupovina, ove 2 vrednosti se razlikuju za tih 3-4 sekunde. E sad, ti ćeš reći da je to cinculiranje, možda i jeste u najvećem broju slučajeva ali recimo 2checkout kada šalje notification gradi security key baš preko timestampa, order id... i od toga radi md5. Često ljudi prave hash-ove od timestamp-a, pa recimo šalješ activation link, na primer sačuvaš u bazu: INSERT ... SET hash= md5(time()) i recimo upiše se md5(1257296702), pa onda pripremiš mail i pošalješ activation link: activation?hash=md5(time()) pa ako je bila samo mala razlika (teoretski dovoljno i jedna mikrosekunda) između ova 2 timestampa koja si sačuvao u bazu i poslao na mail - poslaćeš mu pogrešan link: md5(1257296703) i neće uspeti da aktivira account. E sad, ti vaši predlozi da se koristi global, ili da se definiše konstanta na početku scripta (a već imaš jednu konstantu $_SERVER['REQUEST_TIME']) su ... ono... 1000 ljudi - 1000 ćudi ![]() ![]() Opet, ne govorim ni o uštedi u brzini, verovatno je i brzina ista, sve zavisi i od toga šta radite. Ako pišete samo timestmap komentara na blogu onda je verovatno savršeno sve jedno da li je razlika 1, 2 ili 100 sekundi.
![]() |
"Hvala" bluesman za poruku: |
![]() |
#7 |
Super Moderator
Invented the damn thing
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() Ljudi ajd raspravljamo o necem pametnijem ... izasao namespace u php 5.3 a mi mlatimo da li je konstantna vrednost konstanta, da li ako prodje 300 mikrosekundi moze proci u sledecu celu sekundu ...
Bah. Over and out. |
![]() |
![]() |
2 članova zahvaljuje dinke za poruku: |
![]() |
#8 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Pa ako si ti shvatio da mi o TOME pricamo, onda nemam šta pametno da komentarišem.
![]() |
#9 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
BTW, ako cemo bas da teramo mak na konac, bas kod payment gateway-a bi bilo bolje da se koristi time() koji se generise neposredno pre trenutka slanja zahteva, da bi se tvoj timestamp i vreme koje gateway ima u svom log-u sto vise poklopili, moze da olaksa zivot posle. A ja inace nisam znao ni da postoji ta superglobalna, vec po navici koristim time(), ali eto korisno je znati, mozda zatreba nekad za nesto.
![]() |
![]() |
#10 | ||
Super Moderator
Invented the damn thing
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() Citat:
![]() Secam se razgovora sa svojim tadasnjim sefom od pre par godina, nesto tipa: Citat:
![]() Poslednja izmena od dinke : 04. 11. 2009. u 18:20. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Subdomain iz $_SERVER['HTTP_HOST'] | User | Regular expression i htaccess | 24 | 26. 03. 2010. 14:27 |
$_SERVER['REMOTE_ADDR'] prazan ? | Ivan | PHP | 22 | 16. 03. 2010. 19:23 |
Kako koristiti ovaj sajt? | Miloje Sekulic | Planiranje i usability | 15 | 22. 03. 2006. 10:20 |
Koristiti naša slova u URI-u ili ne? | Petar Marić | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 22 | 16. 02. 2006. 14:21 |
Prazan $_SERVER['HTTP_REFERER'] | bluesman | PHP | 26 | 11. 11. 2005. 13:43 |