e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#6 | |
stara koska :)
Professional
|
![]() Citat:
Obzirom da je moja firma vec deceniju prisutna na IT trzistu, i da se za svo to vreme skupilo dosta iskustva i statistike koju precizno vodimo od prvog dana, pokusacu da iz naseg iskustva i prakse odgovorim bar na prvih par pitanja. Napominjem, jos jednom, da u ovom postu necu "teoretisati" i "filozofirati", vec cu sa aspekta firme (koja se bavi IT-jem) iz centralne Srbije (pokrivamo mesta: Jagodina, Cuprija, Paracin) koja je pre krize preko 70% prometa obavljala sa pravnim licima ovde izneti nase iskustvo iz protekle 2 godine. Negde novembra 2008 godine, statisticka kriva "IT sektora" krece u sunovrat, a posmatrana kroz prizmu: * prodaje racunara i opreme kranjim korisnicima (fizickim licima) Nakon 2007 godine, kada je IT u Srbiji zabelezio istorijski rast od 30% (ovo je bio slucaj i kod nas), to se zaustavilo u 2008, da bi se, sada, krajem 2010 godine sve polako pocelo da svodi na "puko prezivljavanje" i ocuvanje sopstveih resursa, u iscekivanju "boljeg sutra". * prodaje racunara i opreme malim i srednjim preduzecima Po pitanju ulaganja u IT, u ovom segmentu trzista je nastala totalna katastrofa. * odrzavanja i sirenja intranet strukture u okvirima preduzeca Na ovaj navod sam velikim delom odgovorio u prethodnom pasusu. Napravicu mali dodatak. Dial-UP Verovali ili ne - jos uvek prisutan. Kada je ADSL masovno krenuo po Srbiji, ocekivao sam da ce se Dial-UP totalno ugasiti, ali nije tako. Nakon velike ekspanzije ADSL-a po Srbiji cemu ima nepune 2 godine, broj korisnika Dial-Up konekcije je spao na 20-25 posto onog sto je bilo pre "brzih linia", i verovali ili ne taj procenat se odrzao do danasnjeg dana. Ko su korisnici? Uglavnom pojedinci kod kojih je broadband konekcija "nemoguca misija" zbog tehnickih uslova, a WiFi konecija koju neki poseduju neupotrebliva. Vezano za pristup internetu, moram dodati jos jednu tuznu cinjenicu. Poslednjih meseci je primetan izvestan broj korisnika koji VRACAJU svoju ADSL opremu, uz obrazlozenje - da su razlozi finansijske prirode. Tuzno i zalosno... __ Ovo je samo kratak pregled/presek situacije koju sam, sada, pred polazak na posao ("ko iz puske") brzinski napisao, i odslikava nase iskustvo. Iskustvo firme iz centralne Srbije koja je na trzistu prisutna deceniju, koja u svojoj referenc listi ima i dosta "zvucnih" imena, firme koja ima partnerse ugovore sa svim relevatnim IT ciniocima u Srbiji, firme koja ima viziju, firme kojoj je osnovna premisa od samog osnivanja - KVALITET i usluge koju pruza i opreme koju prodaje. Nakon mog poduzeg teksta - neki ce pomisliti da sam promasio temu. Mislim da ne. Mislim da je sve ovo sto sam napisao i te kako u tesnoj vezi sa "Internet biznisom u Srbiji" E, da, zaboravih. Evo jednog interesantnog clanka sa naslovom ""Istorijski" pogled na statistiku Interneta u Srbiji", napisanog pre nesto vise od godinu dana. Slucajno naleteh, a preporucujem da procitate: http://www.ogledalo.rs/it_almanah/275.html Poslednja izmena od stecko : 20. 10. 2010. u 08:12. |
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Voditi e biznis u Srbiji | Markok | e-Business | 8 | 26. 11. 2009. 23:21 |
Pitanja i problemi vezani uz Internet biznis | blackshtef | e-Business | 4 | 11. 08. 2008. 04:28 |
Seminar o izradi i implementaciji Internet Biznis Plana | Eniac | e-Business | 0 | 09. 01. 2008. 23:39 |
Partnerstvo za Internet Biznis | mirk | Poslovne ponude i zapošljavanje | 4 | 25. 12. 2006. 20:25 |