DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Showroom i poslovne ponude > Web site, dizajn i multimedia
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

Web site, dizajn i multimedia Galerija web sajtova, recenzije i kritike. Svaka nova tema zahteva odobravanje pre prikazivanja

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 13. 12. 2010.   #1
Wooyke
novi član
 
Avatar Wooyke
 
Datum učlanjenja: 04.12.2010
Lokacija: Serbia
Poruke: 7
Hvala: 4
0 "Hvala" u 0 poruka
Wooyke is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko Skype™ za Wooyke
Smile PSD2XHTML Vezba #1 - joanna's corner

Pozdrav svima,

dugo radim UI/Web dizajn u Photoshopu, pa sam se konacno nakanio da naucim XHTML & CSS Evo mog PSD2XHTML prvenca, pa bih vas zamolio za kritike, prvenstveno na kod...budite surovi

http://studio.thedronestar.com/psd2html-01/

CSS: http://studio.thedronestar.com/psd2html-01/style.css

Sve najbolje,
Milos.
Wooyke je offline   Odgovorite uz citat
Staro 14. 12. 2010.   #2
ivanhoe
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
 
Avatar ivanhoe
 
Datum učlanjenja: 18.10.2005
Lokacija: Bgd
Poruke: 5.320
Hvala: 104
1.941 "Hvala" u 579 poruka
ivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svima
Pošaljite poruku preko Skype™ za ivanhoe
Default

nije lose...

sto se html-a tice zamerka na to sto si koristio <br> da prelomis text, bolje resenje je da ogranicis sirinu elementa, i tako ga nateras da se prelama. To je bolje iz cisto prakticnih razloga, ako odlucis da npr. prosiris stranu, neces morati da editujes text. Generalno <br> je jako retko potreban..

Takodje, mada nije greska ni ovako, slobodno koristi vise h2 (samo klasama kontrolises izgled). Poenta h1,2,.. je da semanticki oznace vaznost tog naslova, tako da je bolje imati vise h2 (zbog SEO).

Sto se CSS tice, nauci da koristis skracene forme, recimo umesto:
Kôd:
  margin-top: 0px;
  margin-left: auto;
  margin-right: auto;
mozes da pises
Kôd:
margin: 0 auto;
kraca forma je citljivija, i smanjuje velicinu css fajla, pa se uvek preporucuje..

Takodje neka preporuka poslednjih godina je da se koriste sto vise klase, a sto manje id-jevi u CSS-u, jer se tako podstice pravljenje generickijih stilova, pa se smanjuje i velicina CSS-a i povecava citljivost. Kad zakucas ID onda to obicno mozes da koristis samo na toj strani, na tom elementu i nigde drugde
__________________
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done.
ivanhoe je offline   Odgovorite uz citat
Staro 14. 12. 2010.   #3
webarto
expert
Grand Master
 
Avatar webarto
 
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Poruke: 998
Hvala: 141
893 "Hvala" u 153 poruka
webarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished road
Default

Nije ti validan HTML (17 Errors, 4 warning(s)) a i koristi Transitional umjesto Strict... ove linkove što si prelamao sam <br> obavezno stavi u <ul>.
webarto je offline   Odgovorite uz citat
Staro 14. 12. 2010.   #4
Wooyke
novi član
 
Avatar Wooyke
 
Datum učlanjenja: 04.12.2010
Lokacija: Serbia
Poruke: 7
Hvala: 4
0 "Hvala" u 0 poruka
Wooyke is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko Skype™ za Wooyke
Default

Citat:
Originalno napisao ivanhoe Pogledajte poruku
nije lose...

sto se html-a tice zamerka na to sto si koristio <br> da prelomis text, bolje resenje je da ogranicis sirinu elementa, i tako ga nateras da se prelama. To je bolje iz cisto prakticnih razloga, ako odlucis da npr. prosiris stranu, neces morati da editujes text. Generalno <br> je jako retko potreban..

Takodje, mada nije greska ni ovako, slobodno koristi vise h2 (samo klasama kontrolises izgled). Poenta h1,2,.. je da semanticki oznace vaznost tog naslova, tako da je bolje imati vise h2 (zbog SEO).
Hvala Da li si mislio (sto se ogranicavanje sirine tice) da jednostavno stavim <ul> u jedan container i definisem njegov width? Praktikovacu vise H2, a koliko sam shvatio, H1 mogu samo jednom da koristim?

Citat:
Originalno napisao ivanhoe Pogledajte poruku
Sto se CSS tice, nauci da koristis skracene forme
Pretpostavljao sam da ce me neko opomenuti za to Sto se margin primera tice, nisam znao koji je redosled definicija, tj. da li ide prvo top, pa bottom, itd. Pogledacu kako funkcionise pa menjam.

Citat:
Originalno napisao ivanhoe Pogledajte poruku
Takodje neka preporuka poslednjih godina je da se koriste sto vise klase, a sto manje id-jevi u CSS-u, jer se tako podstice pravljenje generickijih stilova, pa se smanjuje i velicina CSS-a i povecava citljivost. Kad zakucas ID onda to obicno mozes da koristis samo na toj strani, na tom elementu i nigde drugde
Ovo me bas interesuje, tacnije koja je razlika izmedju ID i CLASS? ID je namenjen samo za jedan stil, a klasa da bi se koristila na vise elemenata?

Citat:
Originalno napisao webarto
Nije ti validan HTML (17 Errors, 4 warning(s)) a i koristi Transitional umjesto Strict... ove linkove što si prelamao sam <br> obavezno stavi u <ul>.
Hvala, sad sam bas pogledao - bice promenjeno
Wooyke je offline   Odgovorite uz citat
Staro 14. 12. 2010.   #5
webarto
expert
Grand Master
 
Avatar webarto
 
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Poruke: 998
Hvala: 141
893 "Hvala" u 153 poruka
webarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished road
Default

Jedno se obilježava sa "#" a drugo sa "."
ID se koristi da označi unikatan element (znači 1), osim što ti je potreban u CSSu, još potrebniji ti je u JS.

images/showcase-image.jpg , ovu sliku možeš riješiti sa padding, border, i border shadow, neka to bude samo slika bez okvira i toga.
webarto je offline   Odgovorite uz citat
"Hvala" webarto za poruku:
Staro 15. 12. 2010.   #6
ivanhoe
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
 
Avatar ivanhoe
 
Datum učlanjenja: 18.10.2005
Lokacija: Bgd
Poruke: 5.320
Hvala: 104
1.941 "Hvala" u 579 poruka
ivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svima
Pošaljite poruku preko Skype™ za ivanhoe
Default

Citat:
Originalno napisao Wooyke Pogledajte poruku
Da li si mislio (sto se ogranicavanje sirine tice) da jednostavno stavim <ul> u jedan container i definisem njegov width?
ja sam pricao o ovom prvom paragrfu texta, gde je sa <br> prelaman text. Ja bih tu stavio sirinu na <p> i marginom podesio da slika legne na mesto
Citat:
Originalno napisao Wooyke Pogledajte poruku
Praktikovacu vise H2, a koliko sam shvatio, H1 mogu samo jednom da koristim?
da, jedan h1, ostalo moze koliko volis

Citat:
Originalno napisao Wooyke Pogledajte poruku
Pretpostavljao sam da ce me neko opomenuti za to Sto se margin primera tice, nisam znao koji je redosled definicija, tj. da li ide prvo top, pa bottom, itd. Pogledacu kako funkcionise pa menjam.
jednostavno je, kad su sva 4 uvek idu u pravcu kazaljke na satu (gore, desno, dole, levo), a kad su samo dva onda prvo gore/dole, pa levo/desno.

"0 10px 0 10px" je isto sto i "0 10px",

a moze i "5px 10px 0 10px" skraceno kao "5px 10px 0"

Ovo pravilo kazaljke na satu vazi svugde osim kod backgrounda tamo prvo ide left, pa top

Citat:
Originalno napisao Wooyke Pogledajte poruku
Ovo me bas interesuje, tacnije koja je razlika izmedju ID i CLASS? ID je namenjen samo za jedan stil, a klasa da bi se koristila na vise elemenata?
Id je jednoznacno oznacavanje elemenata, ne smes da imas 2 ista ID-ja na strani. Klasa je oznaka kojom mozes da oznacis vise elemenata, i element moze da ima istovremeno koliko volis klasa. Zato je sa klasom daleko veca sansa da isti stil primenis na vise elemenata, flexibilnije je, i na kraju obicno bude manje CSS pravila u fajlu. Ono C u CSS znaci kaskadni, pa tu mogucnost treba i koristiti.
__________________
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done.
ivanhoe je offline   Odgovorite uz citat
2 članova zahvaljuje ivanhoe za poruku:
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 07:37.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.