DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > DevProTalk > Opušteno
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

Opušteno Trenutak za pauzu - Ćaskanje. Sponzor: blogodak

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 12. 11. 2006.   #1
Dragan Varagić
Moderator
Master
 
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 631
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
Dragan Varagić će postati "faca" uskoro
Default Kvalitet studija u Srbiji

Evo, ovde predlažem nastavak teme:
http://www.devprotalk.com/showthread.php?p=21874
o kvalitetu domaćih studija, ali i možda pregled sličnih u regionu, obzirom da su Crna Gora, Makedonija, Hrvatska... dalje otišli u reformi školstva...

Mislim da će još proteći dosta vremena dok generalno ne dođemo u kvlaitetniju situaciju, ali mislim da ćemo na prve korake da veoma brzo uočimo. Naročito je interesantan sistem evaluacije visokoškolskih ustanova koji je definisan Zakonom, a radi se o internoj evaluaciji visokoškolske institucije, proceni studenata, ali i kontroli komisije nadležnog ministarstva. Ovo poslednje može biti veoma interesantno ako se uradi kako treba (npr. kao lista banaka prema NBS), jer možemo doći u nekom vremenu do realno relevantnih lista koje mogu postati i reper za odabir visokoškolske institucije. Ako do ovoga dođe, brzo će tržište proraditi i prestace pravilo na državnim fakultetima da su zaposleni nezamenljivi...

Moram da odgovorim na neke navode:

Citat:
Smatram da je novac pravi pokretac svega, vlasnik privatnog fakulteta nece da placa profesoru koji nece svojim kvalitetnim predavanjem privuci studente zeljne kvalitetnih studija i sticanja znanja da upisu bas njegov fakultet.

Realno gledano, i zasto bi? Ako je nivo predavanja i posvecenosti studentima
kao na drzavnim fakultetima, zasto bi student placao skolarinu na privatnom?
Problem broj 1 u ovoj državi je neadekvatan profesorski kadar, a glavni razlog za to da većina doktora nauka nije imala kvalitetne veze sa praksom u poslu koji predaje. Sa druge strane, to do nedavno nije bitno, pa će se situacija menjati, ali ne tako brzo. Ovo važi i za privatne i za državne fakultete, pa se kvalitet pojedinačnih predmeta može ocenjivati prema broju kvalitetnih profesora iz inostranstva i broju domaćih profesora iz prakse.

Primer da biranje profesora za predmete važi i na državnim studijama je poslediplomska škola gde sam rukovodilac studija i predavač (iako sam i dalje formalno dipl. inž.). Uključujući mene, svi profesori na Specijalističkim studijama su angažovani po ugovoru, nisu loše plaćeni, dolaze sa različitih fakulteta i iz prakse, ali se od njih traži da se predaje ono što se dogovori (svaki predmet ima program pre dolaska profesora, a onda se u dogovoru program modifikuje).

Ako profesor ne zadovolji (studenti se na FTN-u već duže vreme intervjuišu), nije problem da se angažuje drugi predavač. Ipak, na poslediplomskim studijama studenti odmah reaguju ako im se predavanja ili nešto drugo ne dopada kod predavača, pa ako se do kraja održavanja njegovih (njenih) predavanja nešto ne promeni...

Sa druge strane naša odluka je da jedan predmet predaju minimalno dva predavača, i da bi trebalo imati goste iz prakse. Za ove studije dao sam predlog kompletnog programa svih predmeta, od čega je prihvaćeno 3/4 u konačnom skoru.

Btw. dobra je ona tema na MyCity forumu.
Dragan Varagić je offline   Odgovorite uz citat
Staro 12. 11. 2006.   #2
srdjan
SYS 64738
Grand Master
 
Avatar srdjan
 
Datum učlanjenja: 25.10.2006
Lokacija: Preko Morače
Poruke: 893
Hvala: 87
346 "Hvala" u 163 poruka
srdjan ima spektakularnu aurusrdjan ima spektakularnu aurusrdjan ima spektakularnu aurusrdjan ima spektakularnu auru
Default

Na Tehnickom fakultetu u Zrenjaninu su objavljeni rezultati ankete obavljene pre par meseci. Dokumenta i rang liste se u formi plakata nalaze odstampana u holu zgrade ("hall of fame" & "hall of shame")

Mozete downloadovati sa http://www.tf.zr.ac.yu/ (videti dole vest od 07.11.)
__________________
mookieapp.com
mobile app for you and your dog
srdjan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 12. 11. 2006.   #3
BluesRocker
profesionalac
Professional
 
Avatar BluesRocker
 
Datum učlanjenja: 21.06.2005
Poruke: 294
Hvala: 93
525 "Hvala" u 19 poruka
BluesRocker is on a distinguished roadBluesRocker is on a distinguished roadBluesRocker is on a distinguished roadBluesRocker is on a distinguished roadBluesRocker is on a distinguished roadBluesRocker is on a distinguished road
Default

Mislim da sam negde čuo predlog kako bi se kod nas popravio kvalitet studiranja, a to je da se i privatni fakulteti uključe u sistem državnog finansiranja ili subvencioniranja (štagod). Ako se državni fakulteti već ponašaju tržišno i naplaćuju ogromne školarine zašto ne bi privatni fakulteti upisivali određeni broj studenata besplatno i time podigli kvalitet budućih stručnjaka a istovremeno postali ravnopravni konkurenti državnim fakultetima? Broj studenata koje država finansira po fakultetu bi se mogao određivati zainteresovanošću studenata da ga upišu (na "teret budžeta" naravno ). Tu bi još bilo dobro da prijemni ispit bude zajednički za sve srodne fakultete jer se pokazalo da je to najbolji način da ne bude varanja i veza.
BluesRocker je offline   Odgovorite uz citat
Staro 12. 11. 2006.   #4
bluesman
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
 
Avatar bluesman
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 5.450
Hvala: 288
1.249 "Hvala" u 446 poruka
bluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušati
Pošaljite ICQ poruku za bluesman
Default

Jutros čitam u blicu (nisam uspeo da nađem taj člana online) o kvalitetu studiranja u Srbiji, jednom rečju - to je otimačina i javašluk.

Prolaznos u Nemačkoj je preko 85%, u Srbiji oko 10%, od 250 upisanih studenata na stomatologiju 2000 godine - samo je njih 10% završilo. U blicu tvrde, a ja im verujem u ovom slučaju, da je to sve zbog otimačine profesora jer im se više isplati da obaraju studente i tako dodatno zarađuju ne samo na novim prijavama već i na "dopunskim privatnim časovima" (što je zakonm zabranjeno) kao i na konsultacijama (gde oni koji plate dobiju ispitna pitanja) pa čak i do toga da student (za određenu sumu) može da preda prazan list koji mu asistenti poune za recimo osmicu.

Ima još toga puno, onoga što se zna, onoga što je javna tajna i možemo da naslutimo koliko ima onoga što još nismo saznali. Znači ništa se nije promenilo od devedesetih kada sam ja studirao...
__________________
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman
I don't always know what I'm talking about but I know I'm right!
bluesman je offline   Odgovorite uz citat
Staro 12. 11. 2006.   #5
jablan
VD IT Direktora
Invented the damn thing
 
Avatar jablan
 
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.118
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
jablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamen
Default

Citat:
Originalno napisao Dragan Varagić
Problem broj 1 u ovoj državi je neadekvatan profesorski kadar, a glavni razlog za to da većina doktora nauka nije imala kvalitetne veze sa praksom u poslu koji predaje.
Slažem se potpuno sa tobom što se tiče problema br. 1 i sa tim da je u kvalitetu profesorskog kadra presudna praksa, odnosno iskustvo iz prve ruke. Takođe mi se dopadaju koraci koje preduzima škola u kojoj radiš. Izuzetno je bitno da se pokušaji u pravcu podizanja kvaliteta ne zasnivaju na ličnom trudu pojedinih entuzijasta, već je uprava visokoškolske ustanove ta koja mora da usvoji trajnu strategiju i primenjuje je na sve katedre podjednako.

Ono sa čime se ne slažem je to da studenti treba da imaju presudan uticaj u ocenjivanju profesora i predmeta. Imam duboku sumnju u objektivnost studentskih procena - oni jednostavno ne poseduju (niti mogu da poseduju) izgrađen mehanizam vrednovanja u smislu da znaju šta je dobro za njihovu buduću karijeru a šta ne. Štaviše, strategija studiranja većine studenata zasniva se na jednom jedinom principu: tzv. "mufte" princip, odnosno linija minimalnog otpora. Što lakše položiti i što manje se mučiti.

Ja poverenje imam jedino u ljude koji su školu završili i neko vreme rade u industriji: jedino oni mogu da imaju uvid u to koji su predmeti i koji profesori bili koliko korisni za to čime se danas bave. Naravno, takvo istraživanje bilo bi danas prilično teško izvodljivo, ali ne i nemoguće.
jablan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 12. 11. 2006.   #6
zira
Vladan Zirojević
Grand Master
 
Datum učlanjenja: 09.06.2006
Lokacija: Beograd/Trebinje
Poruke: 903
Hvala: 106
183 "Hvala" u 82 poruka
zira ima spektakularnu auruzira ima spektakularnu auruzira ima spektakularnu auru
Pošaljite ICQ poruku za zira Pošaljite poruku preko Skype™ za zira
Default

Govorim prvenstveno o informatici. Osnovni problem studija u Srbiji koji sam ja primjetio je prakticno totalna iskljucenost iz realnog svijeta. Na mom matematickom faksu, tokom cijelog studiranja nijedan gost predavac nije bio, nijedan covjek iz prakse da dodje i kaze kako to sto ucis stvarno funkcionise u praksi. Dakle, nista, cisto teoretisanje. Ima teorija svoju vrijednost sutra kada pocnes da radis pa znas zasto je nesto onakvo kakvo jeste, ali to nije dovoljno.

Ima tu dosta dobrih profesora (uzivanje je bilo slusati prof Parezanovica koji je legenda racunarstva u YU), ali kad podvuces crtu - kada zavrsis, ti nemas nikakva dodir sa onim sto postoji i sto se trazi. Ispit iz programiranja na papiru i olovci?! Ne radi se o resursima, racunari postoje, ali...

U takvim uslovima, mozda cak vazi da "nikada ne uci jezik koji ti tvoj prof. informatike predlaze".

Sa druge strane, nisu ni svi privatni fakulteti dobri samim tim sto su privatni. Ima i tu svega i svacega i dobrog i loseg. Mene je recimo vrlo prijatno iznenadio Dragan, pozvao me je da njegovim studentima objasnim sta mi to radimo na Donesi.com i da razgovaramo sa studentima kako u praksi realizovati takav projekat. I ne samo to, to vece su studentima predstavljeno jos par zanimljivih domacih projekata - to je fakultetsko predavanje koga bi se postidjele i mnoge IT konferencije.
__________________
Donesi.com SrediMe
zira je offline   Odgovorite uz citat
Staro 12. 11. 2006.   #7
zark0vac
Rade Joksimović
Professional
 
Datum učlanjenja: 27.10.2006
Poruke: 220
Hvala: 0
1 "Hvala" u 1 poruci
zark0vac is on a distinguished road
Default

Slazem se da nisu svi privatni bolji po kvalitetu od drzavnih.
Ljudi, tuga je sve to, da ljudi po zavrsetku srednje skole vecinom
nemaju mogucnosti kvalitetnog studiranja na kome ce nesto i nauciti.

Fakultet / visa skola treba da pruzi teoretsko znanje studentu iz
oblasti / smera koji pohadja kako bi imao osnovu za dalji rad.
Ta teorija bi po meni trebala da traje maximalno 1 godinu studija,
posle toga bi trebao da se baca akcenat na praksu, praksu i praksu.
Upravo da se ne bi desilo ono, da niste spremni za posao posle faxa.
Takodje smatram da bi na poslednjoj godini trebalo da postoji predmet
priprema za posao, ili nesto slicno cime bi dobili uvid u to, kako
sve realno funkcionise...

Draganu svaka cast na zalaganju za studente, postujem to, samo mi
je zao sto ogromna vecina ostalih profesora nikako da poprimi njegov
metod rada i pozrtvovanost.
zark0vac je offline   Odgovorite uz citat
Staro 12. 11. 2006.   #8
BraMom
Branimir Momcilovic
Qualified
 
Datum učlanjenja: 15.02.2006
Lokacija: Beograd
Poruke: 167
Hvala: 47
25 "Hvala" u 8 poruka
BraMom is on a distinguished road
Default Lična frustracija

Veoma me raduje da postoji neka naša visoka škola gde se situacija popravlja. FTN-u (Novi Sad, ako se ne varam?) i gospodinu Varagiću svaka čast, ali taj primer je svakako izuzetak, a ne pravilo

Ovi podaci koje je dao Bluesman su surovi, jednostavno ne mogu da razumem čoveka koji je plaćen (to mu je osnovno zanimanje) da NAUČI studente nečemu, a ima prolaznost na ispitu 10%. Kako bi nazvali programera koji u 9 od 10 linija koda ima grešku? Koliko bi na radnom mestu ostao lekar koji izleči jednog od 10 pacijenata?

Čini mi se da nije prvi problem kadar, nego onaj ko ih ostavlja na radnom mestu iako po svakom merilu zaslužuju momentalni otkaz. Sve dok je zaposleni na fakultetu zaštićen kao koala, tj. nemoguće mu je dati otkaz, čak i kada jednostavno ne dolazi na posao neko vreme (ne kasni, ne uzima lažno bolovanje, nego jednostavno ne dolazi mesec dana na posao), tu nema nepretka. Drugi "prvi" problem je nepostojanje industrije kojoj je zaista potreban kadar koji zna nešto da radi, već se ljudi uglavnom školuju školovanja radi, tj. škola je postala sama sebi cilj. U takvoj situaciji je sasvim nebitno znanje koje ponesete sa studija, bitan je samo papir, tj. diploma. Tu se nadovezuje i Jablanovo razmišljanje, jer je onda zaista upitno da li studenti mogu da budu realni, njima je primarni i jedini cilj sticanje diplome (odokativno 90%), znanje je manje bitna stvar.

O stučnosti ne vredi trošiti reči, ako neko školuje diplomirane matematičare za računarstvo i informatiku, a ni jednom rečju se ne pominje internet, web tehnologije ili bilo šta slično ni u jednom obaveznom predmetu, šta dalje pričati?

Ovo je možda tamna strana medalje, realna slika je verovatno negde između, ali mislim da je potrebno reći i jedno i drugo, izgleda da su visoke škole vrlo neujednačene, ali je prosek svakako nezadovoljavajući.

Možda bi bilo zanimljivo da uradimo anketiranje članova foruma, npr. da svako od nas odgovori koju ima završenu školu, koliko je vremena proveo studirajući, a na kojem je radnom mestu... Nekako sam stekao utisak da je gospodin Varagić bar mr, ako ne i dr, kad ono dipl ing, čini mi se da ovde nemamo nikog sa više od dipl, dosta indikativno.

Pokušao sam da budem realan koliko mogu, kako imam lični problem sa fakultetom, nemojte mi zameriti ako sam bio previše emocionalan.
BraMom je offline   Odgovorite uz citat
Staro 12. 11. 2006.   #9
zark0vac
Rade Joksimović
Professional
 
Datum učlanjenja: 27.10.2006
Poruke: 220
Hvala: 0
1 "Hvala" u 1 poruci
zark0vac is on a distinguished road
Default

Off Topic: Ne vredi ti ni da imas saru, ni da si mr ni dr ako ne znas posao.
Kako kod nas programere zaposljavaju privatne firme, zasto bi te privatnik
placao zbog te sare ako mu zbog svog neznanja i ne strucnosti i nedostatka
prakticnog rada tj. iskustva posao zavrsis (pitanje kako) mesec dana posle roka.
Dobices i sa tom doktorskom diplomom momentalni otkaz jer niko nece da
trpi gubitke zbog tvog nekvalitetnog odnosa prema radu. Pa ti vidi gde ces se
posle zaposliti...

Ako bi mogli ostali vlasnici preduzeca sa DPT da iznesu
svoje misljenje ukoliko se kosi sa mojim bilo bi fino ;-))


Sto se samog skolovanja tice ne vredi, jedino ostaje da cekamo da dodju
strucniji profesori koji ce se zalagati za studente i pokusati da im prenesu
sto vise znanja koji ce im pomoci u konkretnim poslovima.
Da bi to znali moraju da imaju iskustva u praksi, sto znaci da su radili negde
neki odredjeni niz godina. Ne moze neko direktno sa fakulteta, na magistraturu
i doktorat pa na fakultet, mora da malo i radi to sto predaje da bi
imao pojma uopste sta je ono sto treba da ih nauci...

Poslednja izmena od zark0vac : 12. 11. 2006. u 18:20.
zark0vac je offline   Odgovorite uz citat
Staro 12. 11. 2006.   #10
ivanhoe
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
 
Avatar ivanhoe
 
Datum učlanjenja: 18.10.2005
Lokacija: Bgd
Poruke: 5.320
Hvala: 104
2.341 "Hvala" u 583 poruka
ivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svimaivanhoe je ime poznato svima
Pošaljite poruku preko Skype™ za ivanhoe
Default

mislim da nasi fakulteti imaju jos jedan ogroman problm, a to je bahatost u ophodjenju izmedju profesora i studenta. Iako se formalno tituliramo kao "kolege" vecina profesora (i asistenata, a i dobar deo prateceg osoblja, referenti, skretarice i slicno) studente tretiraju kao neke nize oblike zivota koji ih samo smaraju.. ne mislim ja da treba da se ponasamo kao drugari, ali neka doza normalnog zdravog ophodjenja i medjusobnog postovanja bi ipak trbalo da postoji... koliko mi se samo puta desilo da profesor spoji 2 grupe jer ga mrzi da drzi 2 predavanja, pa smo se mi onda kao bednici borili za mesta u amfiteatru, a ne retko neki ljudi su cak morali da stoje 4 sata predavanja... ili napise da je upis ocena ili pregeld radova od npr. 4-6, a ja dodjem u 5, a on je otisao nekud... pa ga posle jurnjave po faxu nadjem u nekoj kancelariji kako pije kafu... i onda me jos iznapusava kako sam se usudio da ga uznemiravam i sto nisam lepo dosao tacno u 4, nece on valjda mene da ceka... pa sto onda pise od 4-6, kad ce u 4 i 15 da zakljuci da niko vise nece doci i da ga mrzi da sedi u kancelariji...

Doduse, ovo nije samo na fakultetima, to je uopste boljka drzavnog sektora, isto je i kad odes u opstinu ili kod doktora...izigravaju male bogove, jer im se moze...

samo sto nece moci jos dugo tako, kako se bude stvarala konkurencija... vidim da se vec par godina osipa upis na ETF recimo.. kad sam ga ja upisivao pre 10-tak godina navala je bila ogromna, i bili smo u vrhu liste po broju potrebnih bodova na prijmnom. Sad vidim da ljudi masovno idu na FON i privatne fakultete, nisu ludi da se smaraju 5 godina, a ne dobiju nista zauzvrat
__________________
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done.
ivanhoe je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum

Slične teme
Tema Početna poruka teme Forum Odgovori Poslednja poruka
Telenorova studija o drustveno ekonomskom uticaju Interneta u Srbiji oksite e-Business 0 01. 10. 2009. 15:01
CRM u Srbiji Eniac e-Business 1 24. 06. 2007. 21:30
Studija First Data o bankarskim zloupotrebama u Evropi Dragan Varagić e-Business 4 22. 04. 2007. 20:38
Ako ste zavrsna godina studija i iz Ns ste i zeleli biste na praksu iz IT-a.......PRO Sansa4U Opušteno 0 16. 03. 2007. 14:51
Okrugli sto - Kako unaprediti kvalitet domaćih web sajtova? Miloje Sekulic Web site, dizajn i multimedia 30 16. 01. 2007. 18:28


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 16:57.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.