SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Imam charset problem sa bazom na blogotku koji je ocigledno uzrokovan cinjenicom da nisu svi parametri prilikom upisivanja podataka bili utf8. Ranije mi taj problem nije smetao posto su se strane prikazivale okay ali sada prebacujem kod na CI tako da zelim da resim taj problem (pogadjate, sa CI-om nasi karakteri ne izgledaju kako treba).
Inace sve tabele u bazi su utf8 sa default collation-om (utf8_general_ci). Podaci se upisuju od strane feed parsera, prilikom upisa niti ispisa (web utf8) nije pokrenut "set names utf8" tako da su koliko vidim neki od connection parametara latin1. Evo kako izgledaju variable na serveru sa default podesavanjima i utf8: Kôd:
mysql> show variables like '%char%'; +--------------------------+----------------------------+ | Variable_name | Value | +--------------------------+----------------------------+ | character_set_client | latin1 | | character_set_connection | latin1 | | character_set_database | utf8 | | character_set_filesystem | binary | | character_set_results | latin1 | | character_set_server | latin1 | | character_set_system | utf8 | | character_sets_dir | /usr/share/mysql/charsets/ | +--------------------------+----------------------------+ 8 rows in set (0.00 sec) mysql> set names utf8; Query OK, 0 rows affected (0.00 sec) mysql> show variables like '%char%'; +--------------------------+----------------------------+ | Variable_name | Value | +--------------------------+----------------------------+ | character_set_client | utf8 | | character_set_connection | utf8 | | character_set_database | utf8 | | character_set_filesystem | binary | | character_set_results | utf8 | | character_set_server | latin1 | | character_set_system | utf8 | | character_sets_dir | /usr/share/mysql/charsets/ | +--------------------------+----------------------------+ 8 rows in set (0.00 sec) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
![]() ![]() |
![]() Konverzija podataka u bazi ti ne gine. Probaj sa ovom skriptom:
http://daveyshafik.com/archives/166-...o-unicode.html ili uradis dump podataka, pa sa iconv konvertujes sve i importujes nazad u tabele.
![]() |
#3 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
![]() Možda ti nešto odavde može pomoć: http://www.mysql.rs/2010/07/smece-u-...-zna-koji-put/
"Hvala" Milos Vukotic za poruku: |
![]() |
#4 | |
Super Moderator
Invented the damn thing
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() Citat:
![]() Daj malo detalja na sta si tacno mislio. Kapiram da mogu da napravim script koji ce red po red da konvertuje sa php iconv (ili mb) f-jama, ali ne znam da li si mozda mislio na neki cli utility? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Super Moderator
Invented the damn thing
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
![]() ![]() |
![]() Moja greska, mislio sam da script radi i konverziju podataka. Za iconv tehniku probaj:
iconv -f ISO8859-1 -t UTF-8 dump.sql > dump_utf8.sql ili iconv -f iso-8859-15 -t utf8 dump.sql > dump_utf8.sql (ne znam koji od ta 2 radi)
"Hvala" MorenoArdohain za poruku: |
![]() |
#7 | |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Super Moderator
Invented the damn thing
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ^Da, sjajan post i apsolutno pogodjen problem, jedino sto resenje nece biti jednostavno implementirati posto neka polja imaju raznorazne kljuceve pa nije moguce jednostavno prebaciti u blob bez dropovanja kljuca, ali svejedno barem znam resenje
![]() Hvala puno za odgovore. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
![]() A da napraviš kopiju baze, u njoj podesiš sve kako treba i napraviš php skript koji će "presuti" podatke iz jedne u drugu?
![]()
![]() |
#10 |
expert
Grand Master
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Hvala: 141
959 "Hvala" u 153 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() PHP kôd:
PHP kôd:
![]() PHP kôd: