DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Web development i web aplikacije > PHP
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

PHP PHP aplikacije, Smarty, PEAR

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 19. 03. 2013.   #1
spezia
član
Certified
 
Datum učlanjenja: 21.05.2010
Lokacija: Nis
Poruke: 54
Hvala: 24
397 "Hvala" u 10 poruka
spezia is on a distinguished roadspezia is on a distinguished roadspezia is on a distinguished roadspezia is on a distinguished roadspezia is on a distinguished road
Default Staticke metode losa ili dobra praksa?

Zdravo svima,

Zbunjuje me ova upotreba ovih statickih metoda, posebno u nekim framework-cima.

Npr uporedjivao sam CodeIgniter i FuelPHP framework. Nasao sam sledece:

http://ilikekillnerds.com/2011/04/co...er-vs-fuelphp/

Tamo pise sledece:

Citat:
Takes advantage of PHP static variables and functions. A lot of class functions can be called statically or via instantiated means like Codeigniter.
I kada pogledam FuelPHP u Doc pun primera, Clasa::metoda(arg)

Pa sam malo pogledao na googlu i nasao clanak , gde maksimalno treba izbegavati static metode i taj nacin pristupa.

http://r.je/static-methods-bad-practice.html


Na netu sam procitao da je FuelPHP bolji framework od CI, a onda kada pogledam ove silne static metode, ispada da je gori od CI.

Posto sam zbunjen, da li neko moze da mi objasni smisao silnih upotreba static metoda kao u FuelPHP (dovoljno je da bacite par pogleda na doc, tamo je sve kroz static)? Da li se static treba koristiti veoma retko? I sta je ovde istina? Da li je Fuel dobar framework na nekom solidnom putu ili ne ( ovde mislim na koriscenje php 5.3 mogucnosti) ?

Poslednja izmena od spezia : 19. 03. 2013. u 16:19.
spezia je offline   Odgovorite uz citat
Staro 19. 03. 2013.   #2
Gruja
Dejan Grujic
Professional
 
Datum učlanjenja: 29.09.2005
Poruke: 380
Hvala: 9
64 "Hvala" u 40 poruka
Gruja is on a distinguished road
Default

Ne razumem se u PHP, ali iz iskustava sa drugim jezicima statičke metode nisu loše same po sebi. Ako je to neka utility funkcija koja ne zavisi od ostatka koda, nema svoje stanje, i nema potrebe da se nasleđuje, zašto ne bi bila statička? Bolje nego da instanciraš svaki put utility klasu samo da bi zadovoljio formu da se ne koriste statičke metode.

Sa druge strane statičke promenljive su već mnogo nezgodnije i mogu da dovedu do toga da ne znaš ko sve piše u tu promenljivu, u kom redosledu, kako se inicijalizuje, da li je uopšte bitan redosled, da li ima problema ako se modifikuje iz više niti, itd.
Gruja je offline   Odgovorite uz citat
Staro 19. 03. 2013.   #3
spezia
član
Certified
 
Datum učlanjenja: 21.05.2010
Lokacija: Nis
Poruke: 54
Hvala: 24
397 "Hvala" u 10 poruka
spezia is on a distinguished roadspezia is on a distinguished roadspezia is on a distinguished roadspezia is on a distinguished roadspezia is on a distinguished road
Default

To da... Ovde u Fuel on pravi objekat preko staticke metode... Nije mi zato jasno zasto se to forsira a ne klasicno $db = new DB(); Verovatno ima neki poseban razlog, ali ne razumem bas kao sto sam i pitao:"Takes advantage of PHP static variables and functions". Nije mi jasna bas ova prednost.
spezia je offline   Odgovorite uz citat
Staro 19. 03. 2013.   #4
Miroslav Ćurčić
mV
Certified
 
Avatar Miroslav Ćurčić
 
Datum učlanjenja: 22.08.2009
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 67
Hvala: 0
16 "Hvala" u 13 poruka
Miroslav Ćurčić is on a distinguished road
Default

Najčešći razlog za statičko pozivanje je zamena za GLOBAL instrukciju jer su nazivi klasa globalno dostupne svugde.
Ovo samo po sebi nije problem, naročito ako koristiš namespace.

Ono što je loše je što blokiraš sebe da kasnije napraviš nasleđenu klasu i nju upotrebiš umesto ove prve. Svugde u kodu si čvrsto vezan za ime klase a ne možeš napraviti nasleđenu klasu sa istim imenom.

Po meni, ako praviš veći projekat, treba izbegavati statičko pozivanje jer ne možeš biti siguran dali će ti kasnije zatrebati.
Za manji je svejedno.

Svi ozbiljni frejmwork-ci imaju neki sistem plugin-a u kojem je uobičajno da se nasleđuju originalne klase i smatram sputavanjem ako FW koristi mahom statičke pozive.
__________________
Quis custodiet ipsos custodies ?
Miroslav Ćurčić je offline   Odgovorite uz citat
Staro 19. 03. 2013.   #5
misk0
majstor
Wrote a book
 
Avatar misk0
 
Datum učlanjenja: 30.01.2006
Lokacija: Lugano - Switzerland
Poruke: 1.251
Hvala: 219
106 "Hvala" u 67 poruka
misk0 će postati "faca" uskoromisk0 će postati "faca" uskoro
Pošaljite ICQ poruku za misk0 Pošaljite poruku preko Skype™ za misk0
Default

Citat:
Originalno napisao spezia Pogledajte poruku
To da... Ovde u Fuel on pravi objekat preko staticke metode... Nije mi zato jasno zasto se to forsira a ne klasicno $db = new DB();
Ne znam za ovaj konkretan slucaju ali cesto je Singleton (pattern) razlog za instanciranje objekta preko jednog statickog metoda pri cemu je tom objektu konstruktor sakriven (private) i tako dolazi da imas samo jednu instancu tog objekta u citavoj aplikaciji.
To je recimo za rad sa bazom, bila ona light poput SQLite gdje ne mogu vishe procesa da zakljucaju isti fajl istovremeno ili poput pravih DB servera redukujes broj paralelnih konekcija na bazu (taj singleton brine o tome), vrlo korisno.
__________________
@Twitter
misk0 je offline   Odgovorite uz citat
Staro 20. 03. 2013.   #6
jablan
VD IT Direktora
Invented the damn thing
 
Avatar jablan
 
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.118
Hvala: 503
1.265 "Hvala" u 282 poruka
jablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamen
Default

Citat:
Originalno napisao spezia Pogledajte poruku
To da... Ovde u Fuel on pravi objekat preko staticke metode... Nije mi zato jasno zasto se to forsira a ne klasicno $db = new DB();
Pored Singleton koji je pomenuo Miško, imaš i Factory pattern http://en.wikipedia.org/wiki/Factory_method_pattern kojim dobijaš to da ne moraš da specificiraš klasu objekta koji se kreira, već to ostavljaš factory metodi (ili factory klasi). To je vrlo popularno u Javi (a očigledno i u Javinom vanbračnom detetu PHPu hehe).
__________________
blog
jablan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 20. 03. 2013.   #7
webarto
expert
Grand Master
 
Avatar webarto
 
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Poruke: 998
Hvala: 141
894 "Hvala" u 153 poruka
webarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished roadwebarto is on a distinguished road
Default

Ne postoje statičke metode.

http://nikic.github.com/2011/12/27/D...ASP-SOLID.html

I uzeo si najlošiji code za primjer. Pogledaj: http://framework.zend.com/ ili http://symfony.com/
__________________
Github // LinkedIn // PHP // ZCE // Stackoverflow PHP // Site5 Web Hosting
webarto je offline   Odgovorite uz citat
Staro 20. 03. 2013.   #8
jablan
VD IT Direktora
Invented the damn thing
 
Avatar jablan
 
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.118
Hvala: 503
1.265 "Hvala" u 282 poruka
jablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamenjablan je pravi dragi kamen
Default

Citat:
Originalno napisao webarto Pogledajte poruku
Ne postoje statičke metode.
Ne kapiram:

Citat:
Whenever you are writing Foo::bar() in your code you are tightly coupling your code to the Foo class.
A kad napišeš $foo = new Foo(); to onda nije tightly coupling to the Foo class?

Mislim, većina tog članka ima smisla (mada se meni lično povraća kad vidim akronime, jer me podseća na faks i bubanje stvari napamet), ali ne baš sve, posebno imajući u vidu da je PHP, ponavljam, dinamički jezik (ili je barem bio pre nego što vam je Java uvalila trojanca). BTW, taj nikic koji je dosta glasan u PHP communityju ima 18 godina...

Uzgred, nisu li svih koliko hiljada PHP builtin funkcija zapravo statičke metode u globalnom nejmspejsu? Jel se sad pravimo da ne postoje ili šta?
__________________
blog

Poslednja izmena od jablan : 20. 03. 2013. u 11:58.
jablan je offline   Odgovorite uz citat
Staro 20. 03. 2013.   #9
pkrstic
profesionalac
Qualified
 
Avatar pkrstic
 
Datum učlanjenja: 06.09.2007
Lokacija: Zrenjanin
Poruke: 109
Hvala: 21
11 "Hvala" u 11 poruka
pkrstic is on a distinguished road
Default

da li je obicna funkcija ili staticna metoda u nekoj klasi je isto sa tvoje tacke gledista, razlika je u tome da u CI moras da napises ono skrnavo $this->load(....), a kod fuela i ostalih koji su se potrudili da nameste autoload (CI NEMA AUTOLOAD) koriste se klase sa staticnim metodama (NekaKlasa::metoda()) koje medjusobno nisu povezane. Ono sto si nasao na netu je problem sa staticnim varijablama u nekoj klasi i kako se to odrazava na testiranje koda.

offtopic: CI menja licencu od verzije 3.0 u neku koja samo njima odgovara, FuelPHP je napuseten od onih koji su ga pravili, najnoviji buzz je Laravel ako vec ucis nesto onda kreni sa njime
pkrstic je offline   Odgovorite uz citat
Staro 20. 03. 2013.   #10
mangia
Pukovnik u penziji
Grand Master
 
Datum učlanjenja: 11.10.2006
Lokacija: Banjaluka, BiH
Poruke: 941
Hvala: 209
552 "Hvala" u 137 poruka
mangia će postati "faca" uskoromangia će postati "faca" uskoromangia će postati "faca" uskoromangia će postati "faca" uskoromangia će postati "faca" uskoromangia će postati "faca" uskoro
Pošaljite poruku preko MSN za mangia Pošaljite poruku preko Skype™ za mangia
Default

Ci mijenja licencu, fuel napušten, kohana nema dokumentacije, Laravel dolazi,...

Ispada da pametni programeri naprave svoj FW i uživaju...
__________________
mangiaphoto | BLOGERAJBLOG | ServerAdminBlog
mangia je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 07:46.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.