|
![]() |
#1 |
Designer guy
Wrote a book
|
![]() Od nedavno kada odem kod matoraca mogu sa terase u dvoristu da pristupim nekoj wireless mrezi preko koje idem na net najnormalnije. Brzina je 256kb/sec, kao ADSL, u svakom slucaju vise nego duplo brze od onoga za sta placam kod sebe u stanu, a provalio sam je tako sto uvek gde god odem probam da uhvatim neku mrezu sa laptopom, i zacudim se uvek koliko toga ima u etru jbte. Ovo je sada samo dobra fora jer mi je na gajbi.
![]() Buduci da nemam pojma ni cija je mreza (zove se MikroTik, po proizvodjacu opreme (?!)) interesuje me sigurnost na toj mrezi. Da li treba necega da se cuvam? Sta biva s podacima koji su preneti preko te mreze (http://, https://)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
![]() MikroTik RouterOS ima u sebi integrisan neki smesni hot spot software koji ako nije lepo konfigurisan, dozovljava ovakve stvari ... inace koristi slobodno
![]()
![]() |
#3 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
![]() Ne treba da te cudi to sto mozes da hvatas wire svuda, isti je slucaj u vecini gradova u Srbiji. Imam ista iskustva za jedno 15ak gradova kod nas.
Sto se tice sigurnosti tvojih podataka ista je kao i sigurnost te mreze tj nema nikakvog kriptovanje\zastite. Tj svako moze da snifuje tvoje podatke. Problem ili u tvom slucaju usluga ![]() Dakle po mojoj proceni (pre sam se zaludjivao sa wire) je potrebno izdvojiti dodatnih 10-15 min da se ovo sve ispodesava kako treba.
![]() |
#4 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
![]() @nixa
Nisam siguran da sme slobodno da koristi ? Jel ima neko detalje u zakonu o ovome ?
![]() |
#5 | |
Dejan Grujic
Professional
Datum učlanjenja: 29.09.2005
Hvala: 9
64 "Hvala" u 40 poruka
![]() |
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Designer guy
Wrote a book
|
![]() Dakle nije pametno proveravati email (webmail) na primer preko ovakve mreze, jer ako sam dobro shvatio svako moze da ti uhvati login parametre i radi sa njima sta hoce?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() Idalje nemoze da ti snifuje podatke jer nije posrednik, vec samo clan mreze.
Inace ... funny thing ![]() pre 1h podesavam neki mali home ap u kancu i da se zakacim sa laptopom.. uhvatim ja jednu wrlss mrezu... otvorenu.. sirom ![]() Samo se ja nisam mnogo pitao da li smem ili nesmem, vec je upravo ta mrezica konfigurisana kao fallback link ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Projektant LAN mreze sa licencom ? | metaphysic | Opušteno | 7 | 09. 09. 2010. 15:10 |
Oglasavacke mreze i XML format | MorenoArdohain | e-Business | 1 | 22. 07. 2010. 01:41 |
Zashto WAP stranicu ne mogu da vidim sa Telenor mreze? | f14Tr0n | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 3 | 26. 11. 2006. 13:49 |