DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Web development i web aplikacije > Programiranje
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

Programiranje Java, Perl, VB, ASP, .NET, C, C++, Pascal, Delphi Sponzor: VIP izazov 3

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 04. 04. 2013.   #1
Darkonyks
član
Certified
 
Avatar Darkonyks
 
Datum učlanjenja: 27.07.2011
Poruke: 66
Hvala: 12
3 "Hvala" u 2 poruka
Darkonyks is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko Skype™ za Darkonyks
Default Login kontrola u Windows wormama C#

Da li neko zna kako moze da se napravi najprostija Login kontrola sa bazom za Windows aplikaciju. Probao sam na sledeci nacin, i uspeo sam ali ne umem da dodelim odredjene opcije odredjenim user-ima.

bool isValidateUser = false;
SqlConnection connection = new SqlConnection("Data Source=.;Initial Catalog=LoginDatabase;Integrated Security=True");
SqlDataAdapter adapter = new SqlDataAdapter();
SqlCommand command = new SqlCommand("select UserName, Password from Users where UserName=@UserName and Password=@Password",connection);
command.Parameters.AddWithValue("@UserName", txtUsername.Text);
command.Parameters.AddWithValue("@Password", txtPassword.Text);
adapter.SelectCommand = command;
DataSet userDetails = new DataSet();
adapter.Fill(userDetails, "Users");
foreach (DataRow dr in userDetails.Tables["Users"].Rows)
{
if ((Convert.ToString(dr["UserName"]) == txtUsername.Text) && (Convert.ToString(dr["Password"]) == txtPassword.Text))
{
Form1 frm = new Form1();
frm.ShowDialog();
isValidateUser = true;
break;
}
else
{
MessageBox.Show("Neuspesno logovanje");
}

}

... e sad kada mi se otvori prozor Form1, sve sto meni treba jeste da mi se u comboBox kontroli automatski selektuje ulogovani User. Da li neko moze da pomogne?

Hvala.
__________________
tO sAm jA i Tu jE ProBleM, sIlOm NeĆu Da sE mEnJam...
Darkonyks je offline   Odgovorite uz citat
Staro 04. 04. 2013.   #2
noviKorisnik
Dejan Katašić
Wrote a book
 
Avatar noviKorisnik
 
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.017
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
noviKorisnik će postati "faca" uskoro
Default

Ako nije problem, molio bih za pojašnjenje koda jer nisam upućen u detalje predstavljene tehnologije. Najnejasnije mi je na sledećem momentu:
Kôd:
adapter.SelectCommand = command;
DataSet userDetails = new DataSet();
adapter.Fill(userDetails, "Users");
Kako razumem, pripremljena je komanda za selekciju korisnika prema ulaznim parametrima. I kad kažemo SelectCommand, šta se dešava? Da li se izvršava nešto od toga?

Sledi potom deklaracija dataseta i kaže da ga napunimo (pretpostavljam) onim što je u tabeli Users. Pratim li dobro? Ili se na neki način tu primenjuje već pripremljena SelectCommand?
noviKorisnik je offline   Odgovorite uz citat
Staro 05. 04. 2013.   #3
Darkonyks
član
Certified
 
Avatar Darkonyks
 
Datum učlanjenja: 27.07.2011
Poruke: 66
Hvala: 12
3 "Hvala" u 2 poruka
Darkonyks is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko Skype™ za Darkonyks
Default

Kôd:
SqlConnection connection = new SqlConnection("Data Source=.;Initial Catalog=LoginDatabase;Integrated Security=True");//konekcioni string
SqlDataAdapter adapter = new SqlDataAdapter();//srednji sloj koji se puni pozivom odnosno metodom
SqlCommand command = new SqlCommand("select UserName, Password from Users where UserName=@UserName and Password=@Password",connection);//query, kao store procedure ili nesto slicno
command.Parameters.AddWithValue("@UserName", txtUsername.Text);
command.Parameters.AddWithValue("@Password", txtPassword.Text);
adapter.SelectCommand = command;//puni srednji sloj, komandom odnosno query-jem iz SqlCommand-e
DataSet userDetails = new DataSet();
adapter.Fill(userDetails, "Users")//dodavanje ili refresh-ovanje kolone u dataSetu preko srednjeg sloja
Jednostavno receno : Napuni mi adapter upitom koji sam ti zadao i ukoliko pronadjes podatke koji se slazu prikazi ih.
__________________
tO sAm jA i Tu jE ProBleM, sIlOm NeĆu Da sE mEnJam...
Darkonyks je offline   Odgovorite uz citat
"Hvala" Darkonyks za poruku:
Staro 05. 04. 2013.   #4
noviKorisnik
Dejan Katašić
Wrote a book
 
Avatar noviKorisnik
 
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.017
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
noviKorisnik će postati "faca" uskoro
Default

Znači... Adapter puni UserDetails u tabelu Users podatke koje dobije izvršavanjem command?

Ako je tako, imaćemo u UserDetails najviše jedan zapis (uz pretpostavku da je UserName unique polje u tabeli Users, drugačije mi ne deluje logično za korisnički sistem).

Čemu onda foreach?

(ako grešim kako sve ovo radi, voleo bih da znam gde sam omašio)
noviKorisnik je offline   Odgovorite uz citat
"Hvala" noviKorisnik za poruku:
Staro 05. 04. 2013.   #5
Darkonyks
član
Certified
 
Avatar Darkonyks
 
Datum učlanjenja: 27.07.2011
Poruke: 66
Hvala: 12
3 "Hvala" u 2 poruka
Darkonyks is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko Skype™ za Darkonyks
Default

Obrnuto, DataSet (userDetails) po izvrsavanju upita (command), rezultate prikazuje u SqlDataAdapter (adapter).

Ukoliko postoji samo jedan unique zapis, da u pravu si nije neophodan foreach, ali nesto volim da ga koristim

moglo je i ovako:

Kôd:
          
 if (userDetails.Tables["Users"].Rows.Count > 0)

          {

          isValidateUser = true;

          }
No, tema polako odlazi u out of topic. Meni je potrebna pomoc pri resavanju problema da kada se User pronadje, otvori se novi prozor koji ima comboBox kontrolu ciji ItemSource je UserNames tabele User. Kako da se podatak iz textBoxa UserName prenese na comboBox i automatski selektuje ulogovanog user-a.
__________________
tO sAm jA i Tu jE ProBleM, sIlOm NeĆu Da sE mEnJam...
Darkonyks je offline   Odgovorite uz citat
Staro 06. 04. 2013.   #6
noviKorisnik
Dejan Katašić
Wrote a book
 
Avatar noviKorisnik
 
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.017
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
noviKorisnik će postati "faca" uskoro
Default

Dobro, idemo dalje. Stigli do
Kôd:
Form1 frm = new Form1();
frm.ShowDialog();
Ako se između ove dve linije umetne još i
Kôd:
frm.SetUser(txtUsername.Text);
A u klasi Form1 pridoda metod SetUser
Kôd:
public void SetUser(string userName)
{
    comboBox.SelectedIndex = comboBox.Items.IndexOf(userName);
}
... možda bi moglo i da proradi.
noviKorisnik je offline   Odgovorite uz citat
Staro 06. 04. 2013.   #7
Darkonyks
član
Certified
 
Avatar Darkonyks
 
Datum učlanjenja: 27.07.2011
Poruke: 66
Hvala: 12
3 "Hvala" u 2 poruka
Darkonyks is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko Skype™ za Darkonyks
Default

Metoda funkcionise kada se comboBox-u dodaju Items (EditItems=pa upisati kolekciju), ali ne i kada se podaci izvlace iz baze.
__________________
tO sAm jA i Tu jE ProBleM, sIlOm NeĆu Da sE mEnJam...
Darkonyks je offline   Odgovorite uz citat
Staro 07. 04. 2013.   #8
noviKorisnik
Dejan Katašić
Wrote a book
 
Avatar noviKorisnik
 
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.017
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
noviKorisnik će postati "faca" uskoro
Default

Znači da je comboBox vezan opet za neki drugi DataSet (ili slično) sa svim ili nekim korisnicima. Tako on ne sadrži kolekciju stringova već nekih (meni nepoznatih) objekata.

Ako tako pokušamo da tražimo IndexOf sa stringom, dobićemo uvek -1 za SelectedIndex... Što će kasti da smo selektovali ništa.

Ideja - prođeš kroz kolekciju comboBoxa i nađeš objekat koji ima odgovarajući UserName... pa njega proslediš kao parametar u IndexOf i ima da radi.

Trebalo bi da bude nešto slično sledećem:
Kôd:
public void SetUser(string userName)
{
    IEnumerator enumerator = comboBox1.Items.GetEnumerator();

    while
        (
            enumerator.MoveNext()
            && ((MyType)enumerator.Current).UserName != userName
        )
        { }//prazna petlja, MoveNext radi sve potrebno

    try
    {
        comboBox1.SelectedIndex
            = comboBox1
            .Items
            .IndexOf((MyType)enumerator.Current);
    }
    catch (InvalidOperationException e)
    {
        MessageBox.Show("Eh, nije postavljeno, evo poruke: " + e.Message);
    }
}
Umesto MyType treba da ide stvarni tip kolekcije kojom je napunjen kombo, a .UserName valja da zameni ono što će da čita vrednost polja korisničkog imena.
noviKorisnik je offline   Odgovorite uz citat
"Hvala" noviKorisnik za poruku:
Staro 08. 04. 2013.   #9
Darkonyks
član
Certified
 
Avatar Darkonyks
 
Datum učlanjenja: 27.07.2011
Poruke: 66
Hvala: 12
3 "Hvala" u 2 poruka
Darkonyks is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko Skype™ za Darkonyks
Default

Ovo je metoda kojom punim comboBox:

Kôd:
        private void puniKombo()
        {
            comboBox1.DataSource = lds.Users;//lds je data set a Users je tabela.
            comboBox1.ValueMember = "UserName";
            comboBox1.DisplayMember = "UserName";
        }
istu pozivam u Form_load event-u

Ukoliko umesto MyType (ako sam dobro razumeo) ubacim puniKombo(), izlazi mi poruka "Operator && cannot be applied to operands of type bool and void".

A .UserName nisam bas najbolje skapirao, da li treba da to bude polje u kome se unosi korisnicko ime (txtUserName na Login prozoru) ili nesto drugo?
__________________
tO sAm jA i Tu jE ProBleM, sIlOm NeĆu Da sE mEnJam...
Darkonyks je offline   Odgovorite uz citat
Staro 08. 04. 2013.   #10
noviKorisnik
Dejan Katašić
Wrote a book
 
Avatar noviKorisnik
 
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.017
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
noviKorisnik će postati "faca" uskoro
Default

Kada kažemo enumerator.Current tada znamo da se tu nalazi objekt. Ako želimo nešto dodatno da radimo sa tim objektom moramo da javimo kog je tipa da bi mogli da koristimo njegova svojstva. Zato je navedeno (MyType)enumerator.Current

A umesto MyType... svakako ne poziv metode za punjenje, već tip podataka kojom je napunjena kolekcija komba.

DataSet ima Tables kolekciju tabela. Tabela Users je tipa DataTable, i opet ima kolekciju Rows, gde su elementi tipa DataRow... Ako sam dobro ispratio, umesto MyType treba da ide DataRow.

A polju pristupamo preko indeksa naziva kolone, jel, ovako:

Kôd:
((DataRow)enumerator.Current)["UserName"]
noviKorisnik je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 20:23.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.